Photo Gallery, Πολιτισμός

Γνωριμία με το νέο «εικονικό» Μουσείο Βόλου

Παρουσιάστηκαν χθες οι διαστάσεις του από το πρόγραμμα iΜuse

Ως πολυεργαλείο που θα βοηθήσει τους επισκέπτες να γνωρίσουν το Μουσείο, χαρακτήρισε το iΜuse, ο αναπληρών  το  Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Παιδείας κ. Απ. Παντσάς, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 15 Απριλίου στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου.

Στην ημερίδα, ως γνωστόν, παρουσιάσθηκε  το ερευνητικό Πρόγραμμα  iΜuse, που αποτελεί την υλοποίηση  ενός νέου τύπου εικονικού Μουσείου το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για το Μουσείο Βόλου. Το Πρόγραμμα βοηθάει τους επισκέπτες να γνωρίσουν το Μουσείο, πριν ακόμη αρχίσουν να περιηγούνται το εσωτερικό του.

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας σε τομείς της ζωής μας, τόσο θα ανακαλύπτονται και νέες τεχνικές, πιο βελτιωμένες από τις προηγούμενες με σκοπό την καλύτερη απεικόνιση και αλληλεπίδραση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντσάς.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο κ. Ηλίας Χούστης, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Το Πρόγραμμα iΜuse, στο οποίο συμμετέχει η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών  και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δημιουργήθηκε από ερευνητικές ομάδες του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την ενεργό συνεργασία της ΙΓ’ ΕΠΚΑ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, την Ισλανδία, το Λίχνεστάιν και τη Νορβηγία.

Μέσω του iΜuse, προσφέρεται  στους επισκέπτες η ευκαιρία να δουν, μέσα από εικόνες αφής, τις προτεινόμενες διαδρομές, να δημιουργήσουν δικές τους διαδρομές, να ξεναγηθούν σε τρεις γλώσσες, να δημιουργήσουν εικονικές αίθουσες και να εκθέσουν τα αντικείμενα που θα ήθελαν οι ίδιοι και τέλος να δουν στα κινητά τους τηλέφωνα τις εικόνες και τις πληροφορίες που στέλνει ο ξεναγός από ένα PDA χειρός.

Επίσης, σε κεντρικό σημείο του Μουσείου υπάρχει infokiosk. Με τη χρήση τριών οθονών αφής ο επισκέπτης μπορεί να έχει κυλιόμενες πανοραμικές εικόνες της κάθε αίθουσας χωριστά.

Εκεί προβάλλονται διάφορα βίντεο, παρουσιάσεις και παιχνίδια που σχετίζονται, όχι μόνο με τα αντικείμενα αλλά και με τη γενικότερη θεματολογία των  ενοτήτων της Έκθεσης.

Τέλος, σε ειδικό χώρο, υπάρχει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, για  εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ετοιμάζουν μόνοι τους ειδικά προγράμματα, χρησιμοποιώντας εικονογραφικό υλικό από τη μεγάλη βάση δεδομένων του Προγράμματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το