Photo Gallery, Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Καθήκον μας να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία

Μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες με αφορμή τα φαινόμενα βίας

 

«Οποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτισμός δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή»

 

 

Μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ότι είναι καθήκον όλων να περιφρουρήσουν την δημοκρατική ομαλότητα και την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, απηύθυνε κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (χθες) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα φαινόμενα βίας, είτε οργανωμένα, είτε αυθόρμητα, δεν γίνονται αποδεκτά από την πολιτεία και υπογράμμισε πως ιστορικά, όποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτικό κίνημα δεν άργησε η αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «η προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας δεν έχει θέση πουθενά, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στις πλατείες».

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα συζητήσει πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας, με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι κρίσεις δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας και οξείες αντιπαραθέσεις. «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με συντεταγμένο πολιτικό τρόπο πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά. Έχοντας συνείδηση των θυσιών των πολιτών. Την ευθύνη αυτή έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται τη συνδρομή και των υπόλοιπων κομμάτων» σημείωσε.

«Δεν είναι απλά η κρίση που γεννάει τα φαινόμενα της βίας κατά των πολιτικών, ή ακόμη και κατά απλών πολιτών. Παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από εκείνους που αναζητούν πολιτικό ρόλο και στηρίζονται από μέσα ενημέρωσης. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχτεί είτε οργανωμένη, είτε αυθόρμητη βία. Τα φαινόμενα αυτά ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία και δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη βία και αδικίες εις βάρος του πολίτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε αν θα αποδεχθούμε την ισχύ της βίας. «Αυτό δεν είναι Δημοκρατία είναι βαρβαρότητα».

Ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «όποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτισμός δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή».

«Όσοι αναζητούν έξωθεν παρεμβάσεις υπονομεύουν το λαό και τη Δημοκρατία» υπογράμμισε. Επισήμανε πως «βασικό καθήκον όλων είναι να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα, την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, το λόγο, το διάλογο και την ελευθερία της κοινωνίας». Σε αυτό το σημείο θύμισε τη ρήση του Βολταίρου: «Μπορεί να διαφωνώ με αυτά που υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως «ζούμε μια δύσκολη καθημερινότητα», σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, υλοποιώντας το έργο που έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας, καθώς είναι έργο κατεξοχήν προοδευτικό και λυτρωτικό, με στόχο να αλλάξει η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών. Σημείωσε πως «δεν θα βοηθούσε την ανάπτυξη αν κάναμε πίσω» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιοι να έκλειναν για λίγο τους δρόμους, αλλά η πλειοψηφία ήταν στο πλευρό μας».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρατηρώντας ότι προωθούνται «θεμελιώδεις αλλαγές και ιστορικές τομές». Ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως «πάλι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους βολεμένους, αλλά και πάλι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα είναι μαζί μας. Γιατί όλοι ξέρουν τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια της χώρας και τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύτερη εκπαίδευση».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε, επισημαίνοντας: «Όσοι φοβούνται το πολιτικό κόστος, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις».

 

Νέο επεισόδιο κατά

στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Ομάδα «αγανακτισμένων», κυρίως εκπρόσωποι του κλάδου αυτοκινητιστών στη Ρόδο, «εισέβαλε» απόψε σε αίθουσα, όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής νοτίου συγκροτήματος του ΠΑΣΟΚ, παρουσία και του γενικού γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη.

Οι περίπου πενήντα εισβολείς επιτέθηκαν φραστικά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στον γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής, Γιώργο Πόκκια, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια, αφού επικράτησε ψυχραιμία από όλες τις πλευρές.

Λίγο μετά, οι «εισβολείς» αποχώρησαν από την αίθουσα και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας. Αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των αυτοκινητιστών συναντήθηκε στη συνέχεια με τον κ. Χαλκιώτη και του εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κλάδου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

 

Πάτρα: Αφίσες με επικριτικούς

χαρακτηρισμούς κατά

βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Αφίσες με τις φωτογραφίες των τεσσάρων βουλευτών Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και των δύο βουλευτών της ΝΔ κυκλοφόρησαν στην Πάτρα, οι οποίες φέρουν τον τίτλο «κρίνονται ένοχοι».

Στην αφίσα με τις φωτογραφίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναγράφεται ότι: «κρίνονται ένοχοι επειδή ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, προδίδοντας την βούληση των πολιτών και οδηγώντας τη χώρα σε νέα κατοχή». Σε άλλη αφίσα, με τις φωτογραφίες των βουλευτών της ΝΔ, αναγράφεται ότι: «κρίνονται ένοχοι, επειδή ψήφισαν την υφαρπαγή της εθνικής μας περιουσίας, προδίδοντας την λαϊκή βούληση».

Στο κάτω μέρος και των δυο αφισών υπάρχει αναφορά στις οικογένειες των έξι βουλευτών, που όπως αναγράφεται, «κρίνονται συνένοχες», σημειώνοντας ότι «αντιθέτως με την κόρη του βουλευτή Κουρουπλή, οι οικογένειες των παραπάνω, βολεμένες στα προνόμια της βουλευτικής ιδιότητας, δέχθηκαν παθητικά την προδοσία της λαϊκής βούλησης».

 

Το ΚΚΕ

 

Την άμεση αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, με το “προσκλητήριο διαλόγου” που απηύθυνε προς τα κόμματα, τους διανοουμένους και τους πολίτες, καθώς και την αναγγελία για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει μέτρα και πολιτικές για τη διασφάλιση των θεσμών, τις κινητοποιήσεις και την αποτροπή φαινομένων βίας.

“Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες «συγκρούσεις» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό – λαϊκό κίνημα”, σχολίασε το γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. “Νόμος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι το δίκιο τους και η πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους που η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και η ΕΕ τσακίζουν”, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το