Photo Gallery, Πολιτική

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές

Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μετοχοποίησή της


«Ως συνδικάτο δώσαμε δικαιώματα, κάναμε λάθη που πρέπει να διορθωθούν” – Επικρίσεις για Ρακιντζή

Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (χθες) ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ενημέρωσε ότι η εισήγησή του σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μετοχοποίηση του οργανισμού είναι απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 7 Μαΐου.

Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μια εβδομάδα αργότερα.

Αναφορικά δε με τις επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση και τους καταναλωτές, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι η απεργία είναι νόμιμο δικαίωμα και σε οποιονδήποτε κλάδο γίνεται, έχει επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, εάν πάει σε ιδιώτες το κομμάτι αυτό της εταιρίας, η τιμή της κιλοβατόρας θα ανέβει 2 και 3 φορές παραπάνω. Κάλεσε, ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν τις προτάσεις τους και αν πείσουν την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι ο καταναλωτής θα βγει ωφελημένος από μια περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρίας, τότε “έχουμε αυτιά να ακούσουμε και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε”.

Αναφορικά με το πόρισμα Ρακιντζή, ο κ. Φωτόπουλος το αμφισβήτησε ενώ έδειξε επίσης μια φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση στα γραφεία του τότε γενικού διευθυντή, κ. Αθανασόπουλου πριν από 4 χρόνια, στην οποία απεικονίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο νυν υπουργός Οικονομικών που τότε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

“Αυτοί που τότε μας εκθείαζαν, σήμερα είμαστε άγνωστοι γι’ αυτούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, με αγωγές κατά του Δημοσίου και απεργιακές κινητοποιήσεις επιχειρεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να μπλοκάρει την διάθεση ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο, το 2012 όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Την πλήρη αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση  εξέφρασε και επίσημα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος προαναγγέλοντας συνεχείς κινητοποιήσεις του Σωματείου.

Παράλληλα  ανακοίνωσε πως ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία οι ίδιοι υπολογίζουν σε 12 δις ευρώ.

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα (χθες)  στην πρωϊνή εκπομπή του Mega ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνης και χαρακτήρισε το νούμερο υπερβολικό λέγοντας ότι εκπονείται αναλυτική αναλογιστική μελέτη και για τα ασφαλιστικά της ΔΕΗ που θα καταδείξει τα πραγματικά μεγέθη.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ  ζήτησε  από τον εισαγγελέα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των στελεχών της ΓΕΝΟΠ, της τωρινής διοίκησης αλλά και παλαιότερων, αρχίζοντας πρώτα από τον δικό του.

Ο κ. Φωτόπουλος έκανε αυτοκριτική σχετικά με ορισμένες από τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και καλύφθηκαν από τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι ως συνδικάτο “δώσαμε δικαιώματα, κάναμε λάθη που πρέπει να διορθωθούν”.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι χρηματοδοτήσεις ήταν νόμιμες γιατί προβλέπονταν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ ήταν σε γνώση όλων των υπουργών που επόπτευαν τη ΔΕΗ και των διοικήσεων της επιχείρησης που τις ενέκριναν.

Δήλωσε ακόμη ότι η διακοπή των χρηματοδοτήσεων , που έγινε από την αρχή του χρόνου με εντολή της Τ. Μπιρμπίλη έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα λειτουργίας στη ΓΕΝΟΠ και, με αυτήν την έννοια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επανάληψή τους.

Η  ΓΕΝΟΠ, επισημαίνεται,  αντιτίθεται  στη μετοχοποίηση  υποστηρίζοντας ότι αν δοθεί  17% σε ιδιώτες, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει η ΔΕΗ τα απαραίτητα κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές, αντίθετα, το   ποσό που θα εισπράξει  το Δημόσιο από τα μερίσματα,  θα είναι πολλαπλάσιο. «Είναι απαράδεκτο  να πωληθεί το 17% για εισπρακτικούς λόγους, όταν πριν από 2,5 χρόνια, η μετοχή ήταν στα 38 ευρώ, και σήμερα κινείται στα 11 ευρώ», είπε ο κ. Φωτόπουλος, αν και η μετοχοποίηση θα γίνει το 2012 και όχι σήμερα.

Ο κ. Φωτόπουλος διευκρίνισε για ένα τιμολόγιο που εμφανίστηκε στο πόρισμα με ποσό 7.085 ευρώ για μια βραδιά σε ξενοδοχείο ότι αποτελούσε φιλοξενία 26 συνδικαλιστών και όχι ενός.

Για την αποστολή δώρων σε υπουργούς δήλωσε ότι δεν θα επαναληφθούν, ενώ επέκρινε στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ, ότι έστελναν δώρα σε ανταγωνιστές της.

Ασκησε επίσης κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι «παλαιότερα στήριζαν τους συνδικαλιστές, ενώ τώρα τους χαρακτηρίζουν ανεύθυνους» ενώ στράφηκε και κατά τού γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή,  αναφέροντας ότι «το πόρισμα για τη ΓΕΝΟΠ έγινε κατά παραγγελία της τρόικας».

Οι άνθρωποι της ΓΕΝΟΠ έδωσαν επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε όποια χώρα άνοιξε η αγορά ηλεκτρισμού και εισήλθαν μαζικά ιδιώτες (Αγγλία, Νορβηγία, Δανία) τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν από 24% ως και 90%  σε μία  δεκαετία (2000-2009), ενώ πάντοτε σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ την ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι αυξήσεις  ήταν 38%.

Εξέφρασαν επίσης οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αντίθεση με την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες: .«Αν η κυβέρνηση παραχωρήσει, όπως απαιτεί η Κομισιόν το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, αυτόματα η αξία της ΔΕΗ μειώνεται, άρα και η αξία της μετοχής της θα πέσει. Ας  ξεκαθαρίσει λοιπόν η κυβέρνηση, τι θέλει ακριβώς να κάνει στον τομέα της ενέργειας», έλεγαν,  επιμένοντας ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή αφού ακόμη και με την επιβάρυνση των ρύπων από το 2013, θα παραμείνει ανταγωνιστικό καύσιμο.

Εξάλλου αναφορικά με το ασφαλιστικό, οι δικαστικές προσφυγές της ΓΕΝΟΠ θα γίνουν προκειμένου:

-Να καλύψει το κράτος υποχρεώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, που όφειλε να καταβάλει το 2010 και το 2011.

-Να επιστρέψει στη ΔΕΗ η υποχρέωση που έχει αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, να καλύπτει κάθε χρόνο το άνοιγμα μεταξύ εσόδων (εισφορών) και δαπανών (συντάξεων) του ταμείου, (το οποίο εφέτος υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ), έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ παραδέχθηκε ότι ωστόσο η επιχείρηση δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. “Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, ας φέρουν πίσω τα λεφτά”, εννοώντας το ασφαλιστικό κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη, είναι 11,9 δις. ευρώ και είναι ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ.

Στην παρατήρηση εξάλλου ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει την αξία της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε ότι η αξία των παγίων της επιχείρησης είναι 14 δισ. και προειδοποίησε τους πιθανούς αγοραστές μετοχών της ΔΕΗ, εφόσον προχωρήσει η περαιτέρω μετοχοποίηση, ότι η εταιρία είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο του ασφαλιστικού.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το