Photo Gallery, Πολιτική

“Βόμβες” από τον Ανδρ. Λοβέρδου

Τάραξε τα ¨πολιτικά νερά» χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραίτησης


Ζήτησε ξεκάθαρη πολιτική από την κυβέρνηση, άσκησε δημόσια κριτική σε υπουργούς για ενοχικές στάσεις και αμφισημίες,

πρότεινε ανασχηματισμό και συναίνεση με ψήφο από 180 βουλευτές για τα πρόσθετα μέτρα της πενταετίας


Τάραξε ταπολιτικά νεράτη Δευτέρα (χθες) ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας ξεκάθαρη πολιτική από την κυβέρνηση, ασκώντας δημόσια κριτική σε υπουργούς για ενοχικές στάσεις και αμφισημίες, προτείνοντας ανασχηματισμό και συναίνεση με ψήφο από 180 βουλευτές για τα πρόσθετα μέτρα της πενταετίας. Άφησε σοβαρότατες αιχμές για το μηχανισμό λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης, την πρωτοκαθεδρία του υπουργού Οικονομικών σε αυτόν και την απροθυμία συναδέλφων του να ακολουθήσουν την πολιτική που έχει χαραχθεί.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο, ο υπουργός Υγείας εμφανίσθηκε έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα ξεκαθαρίζουν άμεσα το τοπίο στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα, κατά κυριολεξία. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνοςενοχικές στάσεις και αμφισημίες δεν χωρούνείπε και πρόσθεσε: “Ό,τι είναι να κάνουμε, ας το κάνουμε σήμερα, τώρα. Στη λογική αυτής της στρατηγικής είμαι στρατιώτης από την πρώτη στιγμή. Και δίνω και θα δίνω όσες δυνάμεις διαθέτω. Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές πάντως, δεν νομίζω πως έχω θέση. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού“.

Ο υπουργός Υγείας στράφηκε ανοικτά κατά συναδέλφων του στην κυβέρνηση, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους υπουργούς που έχουν επανειλημμένα διαφωνήσει σε θέματα αποκρατικοποιήσεων και ζήτησε έμμεσα ανασχηματισμό. Παράλληλα, πρότεινε από τώρα και στο εξής η κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να συνυπογράφεται απόλους τους υπουργούς και όχι μόνο από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να αναλαμβάνουν από κοινού και την πολιτική ευθύνη.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη σύνδεσή μας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που οικοδομήθηκε τον Μάρτιο του 2011. Ακόμη και αν χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε νέο κείμενο προτεραιοτήτων. Όλα τα σχετικά κείμενα, όπως π.χ. την επικαιροποίηση του υπάρχοντος μνημονίου πρέπει να τα υπογράφουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών όπως γίνεται σήμεραανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να στηρίξει την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, προσφέροντας συναίνεση στην κυβέρνηση, ενώ προκάλεσε αίσθηση η πρότασή του για κύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

Για να σταλεί το απαραίτητο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνσηείπε χαρακτηριστικάπρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου να ψηφιστεί μέσα από δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και που για την ψήφιση του όμως θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου“.

Μιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGΑ, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι με την παρέμβασή του δεν είχε σκοπό να πάρει αποστάσεις από τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. “Επικαλέστηκα τη δική του φράση (σ.σ. του Γ. Παπανδρέου) ότι θα συνεχίσει με όσους έχουν πάρει απόφαση να τον βοηθήσουν στη δύσκολη διαδρομή. Εγώ ανήκω σε αυτούς, θέλω να στηρίξω και δεν διαμορφώνω στρατηγικές εξόδουανέφερε.

Ο ίδιος είπε μέσω του MEGA ότι πρότεινεσυνευθύνηκαι πρόσθεσε: “Όχι ο κ. Παπακωνσταντίνου να βάλλεται κάθε φορά ότι αυτός τα έκανε όλα τα κακά, ενω εμείς είμαστε καλοίΔεν μπορεί ένας υπουργός να υπογράφει για όλους μας κι εμείς όλοι μετά να κάνουμε τους έξυπνους“.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αν και η συναίνεση με ψήφο από 180 βουλευτές για τα πρόσθετα μέτρα της πενταετίας που πρότεινε το πρωί φούντωσε τα σχετικά σενάρια.

Από το press room, o Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πωςδεν τίθεται ζήτημα εκλογών, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης μιας πολιτικής, η οποία είναι πολιτική σωτηρίας για τη χώρα“.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και έστρεψε τα πυρά της στην κυβέρνηση, καθιστώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για όποιο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Με 180 ψήφους δεν πέρασε ούτε το μνημόνιο. Γιαυτές τις περιπτώσεις, τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στις ψηφοφορίες της Βουλής, τον καθορίζει το Σύνταγμα και όχι η κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη ΝΔ, θα καταλάβει ότι η παράταξή μας δεν εκβιάζεταιείπε ο Γ. Μιχελάκης.

Ο ίδιος δήλωσε πως τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας αποτελούνομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησηςκαι πρόσθεσε: “Παραδέχεταιανεπάρκειες‘, ‘αμηχανία‘, ‘νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές‘. Δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει θέσει στις πολιτικές αυτές και, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση, αναφέρονταςοτι ειναι στη διάθεση του πρωθυπουργού‘. Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις στο κυβερνητικό σκορποχώρι παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό καταδεικνύει την ανευθυνότητά τους“.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του: “Οι δηλώσεις Λοβέρδου αντανακλούν τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την απαίτηση κυβέρνησηςπλουτοκρατίαςτρόικας, να γίνει ακόμα πιο επιθετική η συναίνεση που ήδη υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να τσακιστεί κυριολεκτικά ο λαός. Περιθώρια για άλλες αυταπάτες δεν υπάρχουν. Λαϊκή συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ, στην οργάνωση, στην αντεπίθεση, για λαϊκή εξουσία“.

Εγώ έχω εμπιστοσύνη και στο μυαλό και στην εντιμότητα του κ. Λοβέρδουσχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Ο Συνασπισμός υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συντάξει ένα μνημονιακό μπλοκ προθύμων και προσθέτει: “Δεν υπάρχει καμία συναίνεση με επιλογές που βυθίζουν την κοινωνία στη χρεοκοπία και οι οποίες δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Όλες οι πολιτικές επιλογές πρέπει να τεθούν στην έγκριση του ελληνικού λαού“.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο: Εθνική συνεννόηση ή εκλογές που θα την επιβάλουνσχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το