Τοπικά

Βόλος: Ιατρείο Αλληλεγγύης για 500 ασθενείς

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ

Ξεπερνούν τους 500 οι ενήλικες και τα παιδιά που μέσα σε τέσσερις μήνες εξετάστηκαν από το Ιατρείο Αλληλεγγύης, μια πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με τη στήριξη και άλλων τοπικών φορέων που ήρθε για να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης για χιλιάδες συμπολίτες που είναι άνεργοι και δεν έχουν ασφάλιση. Και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος πολλά άτομα εξυπηρετήθηκαν, ενώ δεκάδες ανασφάλιστοι παραπέμφθηκαν για περαιτέρω μικροβιολογικές, απεικονιστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία. Σημαντική είναι και η συνδρομή των νοσηλευτριών, των ψυχολόγων και των διοικητικών υπαλλήλων.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες το Ιατρείο Αλληλεγγύης θα λειτουργεί από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης στο Βόλο ξεκίνησε σαν ιδέα πριν μερικούς μήνες. Οι κοινωνικές καταστάσεις ήταν ώριμες για μια τέτοια πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκαν με θέρμη πάνω από 50 ιδιώτες και νοσοκομειακοί γιατροί.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη συνδρομή του Δήμου Βόλου και άλλων φορέων, όπως του Φαρμακευτικού Συλλόγου, προωθήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την οργάνωση της υποδομής, ενώ έγινε και ο απαιτούμενος σχεδιασμός.

Στις 6 Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης που σηματοδότησε ουσιαστικά και τον παρεμβατικό χαρακτήρα του Ιατρικού Συλλόγου στα κοινωνικά δρώμενα.

Στους τέσσερις μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης 383 ενήλικες και 164 παιδιά έχουν απευθυνθεί εκεί και έχουν εξεταστεί.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συνεισφέρουν και το νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Ιατρείου.

Το Ιατρείο στεγάζεται στο Δίαυλο ( Τοπάλη 54) με είσοδο από τη Σκενδεράνη στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο παραχωρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Βόλου και διαμορφώθηκε κατάλληλα.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του από την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, ενώ το τηλέφωνο του Ιατρείου είναι το 2421-0-20646.

Το «Ιατρείο Αλληλεγγύης» λειτουργεί κάθε Δευτέρα -Τετάρτη – Παρασκευή από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και υπάρχουν οι ειδικότητες: Παθολόγου ή γενικού ιατρού, παιδιάτρου και ειδικότητα χειρουργικού τομέα, ενώ κάθε Πέμπτη από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα υπάρχουν οι ειδικότητες: Καρδιολόγου και ψυχίατρου.

Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος συμπολίτης μας να εξεταστεί από γιατρό υποειδικότητας, όπως, ουρολόγο, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ρευματολόγο, δερματολόγο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο κ.τ.λ ή χρειαστεί να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο, ακτινογραφίες ή μικροβιολογικές εξετάσεις, παραπέμπεται από το γιατρό του Ιατρείου για εξέταση.

Σήμερα στη «Θ» μιλούν τρεις από τους γιατρούς που ενεργοποιήθηκαν ιδιαίτερα στην υλοποίηση του Ιατρείου αφιερώνοντας αρκετό προσωπικό χρόνο, οι κ.κ. Μιχάλης Μεϊκόπουλος (παθολόγος), Χρήστος Πανάγος (παθολόγος) και Αφροδίτη Γαντζού (παιδίατρος).

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης αποτέλεσε ουσιαστικά απόρροια της έντασης της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας των ανθρώπων να καλύψουν την ιατρική τους περίθαλψη.

Όπως τονίζει ο κ. Μεϊκόπουλος «η τεράστια οικονομική κρίση και ύφεση, θίγει πιο πολύ τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, οδηγώντας τα στη φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 27%, με τους περισσότερους άνεργους να βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας για πολλά χρόνια και εκατομμύρια εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, οικονομικοί μετανάστες και νέοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, παραμένοντας, λόγω της εφαρμογής μνημονιακών νόμων,  χωρίς πρόσβαση στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους υγειονομικούς θεσμούς.

Η ελληνική κοινωνία που υποφέρει και δοκιμάζεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνώντων, αγωνίζεται και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και βοήθειας, προς τους πολίτες που έχουν προβλήματα.

Συλλογικότητες , θεσμοί ,δήμοι, η εκκλησία , μεμονωμένοι πολίτες πρωτοστατούν στη δημιουργία, στη λειτουργία, στην διατήρηση και στην επέκταση δομών αλληλεγγύης Χιλιάδες πολίτες προσπαθούν με την προσφορά τους να βοηθήσουν υλικά ή με τη συμμετοχή τους, τη λειτουργία των δομών αυτών, εκφράζοντας πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Πανάγος και Γαντζού σημειώνουν πως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, εκφράζοντας τη λογική όλων των γιατρών της περιοχής μας, που λειτουργούν με γνώμονα την προσφορά προς τον αναξιοπαθούντα συμπολίτη μας, δημιούργησε και λειτουργεί, από τις 6-2-2013 τη δομή αλληλεγγύης, το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Βοήθεια στην ίδρυση και τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης προσφέρουν, ο Δήμος Βόλου με τις κοινωνικές δομές του, η Εκκλησία και ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας διά μέσου της συνεργασίας με το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Παράλληλα προσθέτουν πως η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική, ενώ συμμετέχει η πλειοψηφία των γιατρών της Μαγνησίας τόσο στο Ιατρείο όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία που παραπέμπονται. Με την πράξη τους αυτή οι γιατροί, βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Επίσης παίρνουν μέρος με υποδειγματικό τρόπο στην λειτουργία του, δεκάδες νοσηλεύτριες , διοικητικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Παράλληλα ζητούν να προσφέρουν με κάθε τρόπο καθημερινά στο Ιατρείο πολλοί συμπολίτες μας.

Θα πρέπει να τονιστεί η βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων, καθώς του Δήμου ,της Εκκλησίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ο κ. Μεϊκόπουλος υπογράμμισε πως μέχρι στις 12 Ιουνίου έχουν εξετασθεί 373 ενήλικες στην πλειοψηφία τους παθολογικά περιστατικά, οι πιο πολλοί Έλληνες, συνήθως πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης έχουν εξεταστεί 164 παιδιά, πιο πολλά από οικογένειες οικονομικών μεταναστών και έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εμβολιασμοί.

Έχουν σταλεί  με παραπομπές δωρεάν σε γιατρούς υποειδικότητας και εξετάσεις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές ,σε ιδιωτικά ιατρεία, δεκάδες ανασφάλιστοι ασθενείς.

Δωρεά από το Βέλγιο

Μάλιστα αναφέρθηκε στη σημαντική δωρεά συντοπίτη που ζει και εργάζεται στο Βέλγιο. Ειδικότερα τόνισε πως «ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο συντοπίτη μας Ντίνο Βαρδάκη και της οικογένειάς του , που εργάζεται στο Βέλγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέσω των Συλλόγων Ελλήνων του Βελγίου, έχει συλλέξει  από διάφορους υγειονομικούς θεσμούς και πολίτες και έχει στείλει πολλές φορές , σημαντική βοήθεια φαρμακευτικού υλικού.

Πρόσφατα έστειλε βοήθεια από το Βέλγιο που συνέλεξαν μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους, καθώς επίσης και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται εκεί . Τροφοδοτεί όχι μόνο το Ιατρείο Αλληλεγγύης, αλλά και άλλες δομές αλληλεγγύης της Μαγνησίας και της χώρας.

Από τους κ.κ. Μεϊκόπουλο, Πανάγο και Γαντζού επισημαίνεται πως  «θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους γιατρούς που συμμετέχουν στη λειτουργία του Ιατρείου και τους συναδέλφους γιατρούς που δέχονται στο ιδιωτικό ιατρείο τους είτε για εξέταση είτε για να πραγματοποιήσουν εξετάσεις .

Οι γιατροί , οι υγειονομικοί και όλοι όσοι συμμετέχουν στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, θα σταθούν δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν και δεν θα αφήσουν κανένα μόνο του στην κρίση. Έχουν ύψιστο ανθρωπιστικό καθήκον απέναντι στους ανθρώπους που ζουν δύσκολα».

Η λειτουργίατο καλοκαίρι

Για τους καλοκαιρινούς μήνες το Ιατρείο Αλληλεγγύης θα λειτουργεί τις ίδιες μέρες δηλαδή Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή με ωράριο 4-6 το απόγευμα με τις ίδιες ειδικότητες. Δεν θα λειτουργεί την Πέμπτη με καρδιολόγο και ψυχίατρο, αλλά, αν χρειάζεται κάποιος γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας θα παραπέμπεται όπως και στις άλλες υποειδικότητες, από τον παθολόγο ή το γενικό γιατρό.

Και το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 11 μέχρι 1 το μεσημέρι.

 

Ρεπορτάζ: ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το