Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Βρόχος» τα ανεξόφλητα δίδακτρα

Για τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια
Για τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια

Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών του νομού Μαγνησίας λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των διδάκτρων από τους γονείς. Την ίδια στιγμή 350 περίπου καθηγητές εξαρτούν την οικονομική επιβίωσή τους από την καλή πορεία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που παρά την κρίση, μπόρεσαν να έχουν μια σταθεροποιητική τροχιά όσον αφορά τις εγγραφές. Βέβαια λόγω των οικονομικών συνθηκών λιγότεροι μαθητές πλέον διδάσκονται παράλληλα δύο ξένες γλώσσες μαζί, αφού οι γονείς δυσκολεύονται στην πληρωμή των διδάκτρων.

Η φετινή διδακτική χρονιά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ολοκληρώνεται στις 17 Μαΐου, ενώ μέχρι και τις 25 Μαΐου οι μαθητές θα διαγωνίζονται στις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων που διοργανώνονται από τα ξένα Πανεπιστήμια αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.

Στα μέσα Ιουνίου και μετά τη λήξη των εξετάσεων στα σχολεία, θα αρχίσουν τα καλοκαιρινά μαθήματα τα οποία θα διαρκέσουν έξι με επτά εβδομάδες περίπου.

Σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, όπου από τη Μαγνησία συμμετέχουν 435 μαθητές.

Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς που σιγά-σιγά λήγει για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Μαγνησίας;

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Μαγνησίας λειτουργούν 124 Κέντρα Ξένων Γλωσσών με 1256 Τμήματα. Συνολικά οι μαθητές που διδάσκονται, ανέρχονται στους 9.714 εκ των οποίων οι 9.093 παρακολουθούν την Αγγλική Γλώσσα, οι 139 την Γαλλική Γλώσσα, οι 369 τη Γερμανική, οι 65 την Ιταλική, οι 30 την Ισπανική, ενώ υπάρχουν άλλοι 18 μαθητές που διδάσκονται άλλες γλώσσες.

Συνολικά οι καθηγητές που διδάσκουν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών του νομού, ανέρχονται στους 350 εκ των οποίων οι 145 έχουν πτυχίο και οι 205 έχουν την επάρκεια.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών κ. Κώστας Γιαβάρας από την άποψη των εγγραφών μαθητών φαίνεται πως παρά την κρίση υπήρξε μια σταθεροποιητική κατάσταση, ίσως με μια μικρή μείωση, που όμως δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Βέβαια το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ερχόμενη σχολική χρονιά, οπότε θα δούμε, κατά πόσο οι γονείς μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι μαθητές πλέον επιλέγουν να διδαχθούν μόνο μία ξένη γλώσσα. Παλιότερα, προ κρίσης, υπήρχαν περισσότεροι μαθητές που παράλληλα διδάσκονταν δύο ξένες γλώσσες Τώρα αυτό γίνεται από τις οικογένειες που αντέχουν οικονομικά.

Έτσι ερμηνεύεται σε ένα βαθμό και η μεγάλη διαφορά ως προς το μαθητικό δυναμικό που έχει η αγγλική γλώσσα σε σχέση με την γερμανική ή την γαλλική και την ιταλική.

Η μεγαλύτερη ανησυχία βέβαια των ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, έγκειται στην καθυστέρηση της πληρωμής των διδάκτρων από πλευράς των γονέων. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς οφείλουν πάνω από τρεις και τέσσερις μήνες.

Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το ποσοστό των γονέων που οφείλουν. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «μπορεί δέκα γονείς να οφείλουν από 100 ευρώ καθένας και ένας γονιός να οφείλει μόνος του 1500 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για πολλές οικογένειες, από την άλλη όμως και αυτοί θα πρέπει να καλύψουν τις δαπάνες και τα έξοδα με κύρια προτεραιότητα την πληρωμή των εκπαιδευτικών στο φροντιστήριο.

Εξάλλου 350 άτομα εργάζονται επίσημα ως διδάσκοντες στα φροντιστήρια, αριθμός πολύ μεγάλος.

Ο κ. Γιαβάρας σημείωσε πως οι ιδιοκτήτες είναι σε δύσκολη κατάσταση, για να μην πούμε σε απόγνωση, λόγω καθυστέρησης πληρωμής των διδάκτρων. Παρά τη μείωση των τιμών στα δίδακτρα, το φαινόμενο της καθυστέρησης στην πληρωμή παραμένει. Την ίδια στιγμή τα έξοδα είναι μεγάλα και οι δαπάνες δεν έχουν μειωθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το