Photo Gallery, Τοπικά

Βολιώτες «αναστενάζουν» στα γκισέ ΔΟΥ – τραπεζών

Ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν σχηματίσει «ουρές» έξω από τα αρμόδια γραφεία των ΔΟΥ Βόλου, Αλμυρού και άλλων εφοριών

Σε 1.000 ανήλθαν, μέχρι χθες το μεσημέρι, οι κάτοχοι αυτοκινήτων, κυρίως ΙΧ, οι οποίοι κατέθεσαν στις εφορίες του Βόλου τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Στην αιτιολογία του σχετικού εντύπου κατάθεσης η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών έγραψε «λόγω οικονομικής αδυναμίας καταβολής τελών κυκλοφορίας και συντήρησης του οχήματος». Αιτιολογία ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της. Και δεν καταθέτουν πινακίδες μόνο όσοι έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα, αλλά και αρκετοί με ένα όχημα για να εξυπηρετούν όλη την οικογένεια.

Χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες του μήνα, ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν σχηματίσει «ουρές» έξω από τα αρμόδια γραφεία των εφοριών του Βόλου, του Νομού Μαγνησίας. Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε από το πρωί έως αργά το μεσημέρι, στην Α’ Εφορία του Βόλου, σε αντίθεση με τη Β’ όπου η εξυπηρέτηση ήταν ταχύτερη. Πολύς κόσμος από το πρωί και στη Νέα Ιωνία.

Εφοριακοί αναφέρουν πως φέτος, σε σχέση με το 2011, έχουν κατατεθεί λιγότερες πινακίδες ΙΧ περίπου κατά 50%. Η προθεσμία για την κατάθεση πινακίδων λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου.

Πέρσι, σε όλο το Νομό Μαγνησίας, είχαν κατατεθεί οι πινακίδες 15.000 οχημάτων κάθε τύπου. Στη ΔΟΥ Βόλου είχε καταγραφεί αύξηση κατά 70% του αριθμού των πινακίδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στατιστικά υπολογίστηκε ότι ο 2011 καθημερινά ο μέσος όρος κατάθεσης πινακίδων ΙΧ ανήλθε στους 50 ιδιοκτήτες. Κατά 50% αυξήθηκε η κατάθεση πινακίδων και στις Εφορίες Νέας Ιωνίας και Αλμυρού.

Σύμφωνα με εφοριακούς, το φαινόμενο αιτήματος ακινησίας οχημάτων, άρχισε να παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια. Αρχικά οι πολίτες κατέθεταν πινακίδες του δεύτερου ή του παλαιότερου αυτοκινήτου. Φέτος, το φαινόμενο επεκτάθηκε, παίρνοντας άλλες διαστάσεις. Οι περισσότεροι αναφέρουν πως δεν μπορούν να τα συντηρήσουν είτε λόγω μείωσης αποδοχών, είτε λόγω ανεργίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, καθώς και την «καταιγίδα» φόρων, έχουν υποχρεώσει τους περισσότερους οδηγούς να καταθέσουν τις πινακίδες τους, ακινητοποιώντας τα αυτοκίνητά τους.

Μάλιστα εκτιμάται ότι φέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2009, οπότε και 200.000 ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν προχωρήσει σε ακινητοποίηση των οχημάτων τους εξαιτίας των υπέρογκων τελών κυκλοφορίας, που σε πολλές περιπτώσεις – όπως λένε χαρακτηριστικά – το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της ετήσιας συντήρησής τους.

«Ουρές» για κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας αναμένονται σήμερα και τη Δευτέρα. Οι πινακίδες φυλάσσονται για ένα περίπου χρόνο στις εφορίες και στη συνέχεια καταστρέφονται. Αν κάποιος θελήσει να θέσει και πάλι σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό του, τότε θα προβεί σε έκδοση νέου αριθμού από το μηχανολογικό τμήμα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών. Εκτός από τις πινακίδες κατατίθεται και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

«Ουρές» και στα ταμεία

Το αδιαχώρητο όμως παρατηρήθηκε χθες και στα ταμεία των εφοριών. Ο μέσος όρος αναμονής ξεπερνούσε και τη μία ώρα. Οι πληρωμές, στην πλειοψηφία τους, αυτές τις ημέρες αφορούν σε δόσεις φόρου εισοδήματος, ρυθμίσεις οφειλών, κλείσιμο χρήσεων. Για τα ταμεία του κράτους πάντως αποδεικνύεται η καλύτερη περίοδος.

Υπομονετικά και στις τράπεζες

Ασφυκτικά γεμάτες ήταν χθες όλες οι τράπεζες. Οι «ουρές» είχαν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί. Μέχρι το κλείσιμο των ταμείων οι τράπεζες ήταν γεμάτες πελάτες. Οι περισσότεροι για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

«Ουρές» όμως σχηματίζονταν και έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών, σε όλα σχεδόν τα υποκαταστήματα. Ασφυκτικά γεμάτο ήταν χθες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι ίδιες εικόνες αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα, τελευταία ημέρα του μήνα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το