Οικονομία

Βαθύτερη η ύφεση του 2013 για την Πορτογαλία του μνημονίου

Τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αναμένεται να συρρικνώσουν την οικονομία της χώρας κατά 1,9% το 2013 αντί του 1,6% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Όπως ανακοίνωσε στο χειμερινό της οικονομικό δελτίο, οι προβλέψεις της για το τρέχον έτος είναι πιο απαισιόδοξες συγκριτικά με τις προηγούμενες.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το πορτογαλικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι «πολύ δαπανηρό» και πως τα επιδόματα ανεργίας είναι «πολύ υψηλά» και χορηγούνται «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας για την Πορτογαλία συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013, το οποίο πυροδότησες έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, επισυνάπτοντας ωστόσο ένα ερωτηματικό στην υπογραφή του σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Όσον αφορά την πρωτοφανή αύξηση των φόρων, η κεντροδεξιά κυβέρνηση τονίζει πως είναι μονόδρομος για τη διάσωση της χώρας.

Για την πλειονότητα των Πορτογάλων πολιτών η αύξηση των φόρων από 1ης Ιανουαρίου ισοδυναμεί σε περισσότερους από έναν μηνιάτικους μισθούς.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει την εξοικονόμηση περίπου 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν κυρίως από την επιβολή «τεράστιων» φόρων, όπως έχει παραδεχθεί κι ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το