Πολιτική

Αύριο με τρόικα ο Α. Σαμαράς

Κρίσιμη συνάντηση με ζητούμενο να κλείσουν ανοικτά μέτωπα
Κρίσιμη συνάντηση με ζητούμενο να κλείσουν ανοικτά μέτωπα

Συνάντηση με την τρόικα θα έχει την Κυριακή (αύριο) στις 11:00 το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς στο μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που θα φέρουν εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Γιάννης Στουρνάρας, που χθες δεν έκρυψε την θέση του ότι πρόκειται για δύσκολη διαδικασία.

“Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Γύρισα μόλις, διέκοψα την διαπραγμάτευση με την τρόικα, σας πληροφορώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Είναι δύσκολα”, είπε ο κ. Στουρνάρας προλογίζοντας το βιβλίο του Γ. Πρετεντέρη ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι μια συμφωνία – πακέτο για όλα τα θέματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για πέντε ακόμα μέρες και οι ίδιες πηγές αισιοδοξούν ότι θα υπάρχει ευτυχής κατάληξη χωρίς, ωστόσο, να βεβαιώνουν ότι θα είναι σε θέση η χώρα να λάβει το “πράσινο φως” από το Eurogroup της 12ης Απριλίου για την δόση.

Οι εκκρεμότητες, όπως τις αξιολογούν στην κυβέρνηση, ξεκινούν ιεραρχικά από την κινητικότητα στο Δημόσιο με την πρώτη “ανάγνωση” του επικαιροποιημένου σχεδίου που έχει καταθέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να μην αφήνει ικανοποιημένη την πλευρά των δανειστών.

Ωστόσο, όπως πιστεύει η κυβέρνηση, το γεγονός ότι η υποχρεωτική αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων τοποθετείται χρονικά στο 2014 θεωρείται ότι υπάρχει η δυνατότητα αναβολής της οριστικοποίησης της συμφωνίας, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο.

Αισιοδοξία εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποία όμως παραδέχονταν ότι ήδη καθυστερεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο ενώ επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Ερώτημα υπάρχει για την πορεία της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank για την οποία η τρόικα φαίνεται πως καταρχήν διατυπώνει πλέον ενστάσεις. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα (χθες) ότι η τρόικα δεν έχει θέσει βέτο, αλλά ότι η συγχώνευση πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία.

Στον τομέα των εσόδων, η “τρύπα” αναμένεται να καλυφθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα που θα προέλθουν από τον φόρο των ακινήτων, με την τρόικα να εμφανίζεται να συζητά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη βάση της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Δεν έχει ωστόσο ξεκινήσει η αξιολόγηση των φορολογικών μέτρων που ήδη “τρέχουν” όπως επίσης δεν έχουν γίνει ακόμα οι προβολές για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων.

Ξεκαθαρίζουν, πάντως, οι πηγές του μεγάρου Μαξίμου ότι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία. Ο πρωθυπουργός πάντως, αναμένεται να θέσει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23 στο 13% για το εξάμηνο που ξεκινάει τον Μάιο.

Επίσης θα θέσει το αίτημα της επανεξέτασης της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο από την επόμενη σεζόν, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι αυτή η μείωση θα φέρει αύξηση της κατανάλωσης λόγω αυξημένης ζήτησης τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και σε αυτό της κίνησης.

Στο πρώτο τετ α τετ του Γ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ελαστικότητα τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα, επιβεβαιώνοντας όσους είχαν επισημάνει ότι παρά το παρ’ ολίγο κραχ στην Κύπρο, η τρόικα δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις διαδικασίες αξιολόγησης.

“Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε νέα απαίτηση της τρόικας συνιστά προσυμφωνημένη δέσμευσή της από την οποία δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Γνωρίζει ότι κάθε δόση θα έρχεται μετά από νέα μέτρα τα οποία θα έρχονται να ‘διορθώσουν’ τις αποτυχίες των προηγούμενων”, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το