Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αυξάνονται συνεχώς οι νεόπτωχοι στο Βόλο

ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Σε 200.000 ευρώ ανέρχεται το ετήσιο κόστος σίτισης ανθρώπων που προσέρχονται στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου. Καθημερινά μοιράζονται 250 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων. «Υπάρχει πολύς πόνος. Η «καρδιά» του Βόλου, η συνοικία που κάποτε θεωρούταν ότι κατοικούταν από ανθρώπους υψηλού ή μεσαίου οικονομικού μεγέθους, σήμερα υποφέρει. Δυστυχώς, έχει αυξηθεί πολύ το ποσοστό των νεόπτωχων. Υπάρχουν άνθρωποι που ζούσαν μία κανονική ζωή και μέσα σε λίγο καιρό έχασαν τα πάντα. Υπάρχουν σπίτια που τα βλέπουμε όμορφα από έξω, αλλά στο εσωτερικό υπάρχει πόνος» τονίζει ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Βόλου, γραμματέας της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου.

Στα συσσίτια του «Δος Ημίν Σήμερον» προσέρχονται άστεγοι, μετανάστες, λαθρομετανάστες, άνεργοι, κάθε ηλικίας. Η Μητρόπολη δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και το φιλανθρωπικό της έργο βασίζεται στις δωρεές και στον εθελοντισμό. «Αν δεν συνεχίσουν να δίνουν οι πολίτες θα σταματήσουν τα πάντα» επισημαίνει ο π. Χαρίλαος κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της Εκκλησίας. Έως τώρα αρκετοί είναι οι πολίτες που προσφέρουν και έτσι συντηρείται αυτή η προσπάθεια.

Χθες ο π. Χαρίλαος ανακοίνωσε μία σημαντική προσφορά από το συμπολίτη οδοντίατρο Βασίλη Καποδίστρια, ο οποίος προσφέρει 18 έργα του στην εκκλησία, από την πώληση των οποίων θα ενισχυθεί η σίτιση. Όπως σημείωσε η αξία των έργων υπολογίζεται σε 20.000€ περίπου, που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η σίτιση συνανθρώπων μας για ένα τουλάχιστον τρίμηνο.

Τα έργα του οδοντίατρου – εικαστικού Βασίλη Καποδίστρια θα φιλοξενηθούν σε έκθεση, που εγκαινιάζεται το μεθαύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της αίθουσας Hoffman στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Θα λειτουργεί δε καθημερινά, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, εκτός της Τρίτης.
Με την ευκαιρία της έκθεσης έγινε εκτεταμένη αναφορά στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του Μητροπολιτικού Ναού, που βασίζεται στη δωρεά των ανθρώπων και στο «κεράκι που ανάβουν οι πιστοί στην εκκλησία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο π. Χαρίλαος. Πρόσθεσε ότι ανάλογη έκθεση πρόκειται να γίνει την περίοδο του Πάσχα, με έργα διαφόρων καλλιτεχνών, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν δωρεές για την ενίσχυση της κορυφαίας αυτής φιλανθρωπικής δραστηριότητας.

 

«Στην ουρά

με τα κατσαρολάκια…»

Ο Βασίλης Καποδίστριας περιγράφει συγκινητικές και ταυτόχρονα συγκλονιστικές εικόνες που τον οδήγησαν στην απόφαση να δωρίσει τα έργα του στην εκκλησία. «Διασχίζοντας καθημερινά το προαύλιο του Αγ. Νικολάου, έβλεπα τους συνανθρώπους μας να περιμένουν υπομονετικά με τα κατσαρολάκια και τα ταπεράκια στο χέρι, για να πάρουν μια μερίδα φαγητό, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να παρασκευάσουν οι ίδιοι» είπε. «Τα έργα της έκθεσης έγιναν πριν από τρία χρόνια. Δηλαδή στα χρόνια της κρίσης. Και πιστέψτε με, είναι έργα που έχουν πολύ πόνο…» αναφέρει ο καλλιτέχνης.
«Η συμμετοχή του λαού στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο είναι πηγή δύναμης για όλους μας. Όσο υπάρχουν προσφορές για ενίσχυση του έργου αυτού, τόσο μπορούμε ακόμη να σκουπίζουμε δάκρυα συνανθρώπων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο π. Χαρίλαος.
Ο κ. Νίκος Τσούκας – ο οποίος κλήθηκε για να βοηθήσει στη διοργάνωση της έκθεσης – έκανε λόγο για μια μεγάλη προσφορά του καλλιτέχνη που θα διευκολύνει το έργο του «Δος Ημίν». Παράλληλα ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται το έργο του Βολιώτη καλλιτέχνη, καθώς η πρώτη ήταν στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η αίθουσα που θα φιλοξενήσει την έκθεση στο Μουσείο «Τσαλαπάτα» παραχωρείται δωρεάν από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Αρκεί ένα

πιάτο φαγητό

και πολλή αγάπη

Δίνοντας στοιχεία για το «Δος Ημίν Σήμερον», ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού τόνισε ότι η κορυφαία αυτή φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος λειτουργεί από το 1999, αποκλειστικά και μόνο από την προσφορά των συμπολιτών μας και αποτελεί συνέχεια της μεγάλης παράδοσης του Μητροπολιτικού Ναού με τα εκτεταμένα λαϊκά συσσίτια από την εποχή της Κατοχής και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο.

Τα συσσίτια εξυπηρετούν καθημερινά 65 εθελόντριες γυναίκες και δύο μόνιμοι υπάλληλοι (μάγειρας και βοηθός). Το «Δος Ημίν Σήμερον» λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, προσφέροντας περισσότερες από 250 μερίδες φαγητού σε φτωχούς, ηλικιωμένους, μοναχικούς, αποφυλακισμένους, αλλοδαπούς, άνεργους, φοιτητές, άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους.
Διευκρίνισε δε ότι ο Ναός δεν επιδοτείται, ούτε διαθέτει κάποιο περιουσιακό στοιχείο για να συνδράμει τη συγκεκριμένη δομή, που συντηρείται αποκλειστικά από τους πολίτες. Σημείωσε ότι το ελάχιστο κόστος τους γεύματος είναι 1,5 ευρώ ανά άτομο καθημερινά. Επίσης, ανέφερε ότι οι συμπολίτες, οι οποίοι κάνουν συνήθως δωρεές για την παρασκευή φαγητού είναι μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και όχι «οι έχοντες και έχοντες». «Δίνουμε ένα πιάτο φαγητό την ημέρα, αλλά με πολλή αγάπη…» ανέφερε με σημασία ο π. Χαρίλαος.
Σημειώνεται ότι το «Δος Ημίν Σήμερον» ανακηρύχθηκε κορυφαία φιλανθρωπική και κοινωνική δραστηριότητα για το 1999 στο Ν. Μαγνησίας και βραβεύτηκε από το υπουργείο Υγείας και την Ελληνική Ραδιοφωνία.

 

Δωδεκαήμερο

εκδηλώσεων

Η έκθεση – δωρεά του Βασίλη Καποδίστρια γίνεται στο πλαίσιο των εφετινών δωδεκαήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου για τον εορτασμό του πολιούχου του Βόλου. Το Δωδεκαήμερο αρχίζει σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές και εκτείνεται σε όλη την πόλη. Κορυφαία στιγμή είναι η Έλευση της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος του Θαυματουργού από την Ιερά Μονή Δουσίκου Τρικάλων, που θα παραμείνει επί τετραήμερο στην πόλη μας για την ευλογία των Βολιωτών. Η έλευση της Τίμιας Κάρας θα γίνει την Παρασκευή, στις 5.30 το απόγευμα. Η υποδοχή θα γίνει από το μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Θα ακολουθήσει Εσπερινός και ομιλία για τη ζωή, το έργο και τα θαύματα του Αγίου Βησσαρίωνος. Στις 20.30 θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία.
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί θα τελεστεί Ιερό Ευχέλαιο – δέηση στον Άγιο Βησσαρίωνα και στις 20.30 ακολουθία αποδείπνου και χαιρετισμοί στον Άγιο.
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγ. Νικολάου θα γίνει όρθρος και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του πολιούχου Αγίου Νικολάου σε κεντρικούς δρόμους, με αρτοκλασία και χαιρετισμό του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην παραλία του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το