Photo Gallery, Τοπικά

Από 4-8 ευρώ το τ.μ. στο νέο χαράτσι

Εκτός από το χαράτσι που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ για τα ακίνητα που κατέχουμε, η Επιχείρηση αναμένεται να αυξήσει κατά 50% (5 ευρώ) τον χρόνο, το Τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

 

Θα πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

 

 

Ξεκινάει σήμερα η αποστολή από τη ΔΕΗ των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων από τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η πρώτη παρτίδα θα αφορά περίπου 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, με στόχο μέσα στο Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους και στα 5,5 εκατομμύρια υπόχρεων για την καταβολή του τέλους. Οι βολιώτες αναμένεται να πληρώσουν από 4 μέχρι 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

 

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΕΗ θα επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον παρέλθουν 40 μέρες από τη βεβαίωσή του, θα κόβεται το ρεύμα. Επίσης αν δεν ζητηθεί η επανασύνδεση του ρεύματος εντός 20 ημερών από την παραπάνω ημερομηνία, που προϋποθέτει καταβολή του τέλους, η ΔΕΗ θα ενημερώνει την εφορία για την ανεξόφλητη οφειλή προκειμένου η τελευταία να προχωρά στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στην υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα προβλέπεται ότι εφόσον δεν χορηγηθεί απαλλαγή ή μείωση του συντελεστή του ειδικού τέλους, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις απαλλαγής (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι) θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης του 2010 και του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 ή συμβόλαιο για την απόκτηση ακινήτου μετά την 1/1/2008. Ακόμη για ακίνητα στα οποία η ΔΕΗ δεν διαθέτει ημερομηνία κατασκευής, ορίζεται το 1 ως συντελεστής παλαιότητας. Εξάλλου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει και νέα σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων που αφορούν στην εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά για ΙΧ, σκάφη και το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχονται σε είσπραξη φόρου ύψους 106 εκατ. ευρώ.

 

Τι θα πληρώσουν οι βολιώτες

για το «χαράτσι» στα ακίνητα

 

 

Από 4 μέχρι 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αναφορικά με το συντελεστή του ειδικού Τέλους, καθώς οι αντικειμενικές τιμές ανά ζώνη κυμαίνονται με βάση την τελευταία αύξηση (2007) από 700 μέχρι 2100 το τετραγωνικό.

Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντικειμενική τιμή ζώνης του ακινήτου (συντελεστής ειδικού τέλους) και ο συντελεστής παλαιότητας του κτιρίου.

Ο συντελεστής ειδικού τέλους, όπως ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, είναι: 0,5 ανά τ.μ. για τις ευπαθείς ομάδες, 3 ευρώ ανά τ.μ. για τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ, 4 ευρώ για τιμή ζώνης από 501-1000 ευρώ, 5 ευρώ για τιμή ζώνης από 1001 μέχρι 1500 ευρώ, 6 για τιμή ζώνης από 1501 μέχρι 2000 ευρώ, 8 για τιμή ζώνης από 2001 μέχρι 2500 ευρώ το τ.μ., 10 για τιμή ζώνης από 2501 μέχρι 3000 ευρώ το τ.μ., 12 από 3001 μέχρι 4000 ευρώ το τ.μ., 14 με τιμή ζώνης από 4001 μέχρι 5000 ευρώ και 16 με τιμή ζώνης από 5001 ευρώ το τ.μ. και άνω.

Ο συντελεστής παλαιότητας είναι: Από 20 μέχρι 25 έτη 1,05, από 15 μέχρι 19 έτη 1,1, από 10 μέχρι 14 έτη 1,15, από 5 μέχρι 9 έτη 1,2 και μέχρι 4 έτη 1,25.

 

Παραδείγματα

 

Παράδειγμα: Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, ηλικίας 9 ετών, που έχει δηλαδή συντελεστή παλαιότητας 1,2 και το οποίο βρίσκεται στην Ε’ ζώνη (Δημητριάδος-Πλαστήρα-Φιλιππίδου-Πολυμέρη-Ι. Καρτάλη-Α. Γαζή), όπου η αντικειμενική τιμή είναι 1.400 ευρώ το τ.μ., εντάσσεται στο συντελεστή των 5 ευρώ ανά τ.μ. και θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης του 600 ευρώ.

Άλλο παράδειγμα: Μονοκατοικία 120 τετραγωνικών στην οδό Εθνικών Αγώνων στη Ν. Ιωνία (Ι’ ζώνη), παλαιότητας 25 χρόνων (συντελεστής 1,05), όπου η τιμή ζώνης είναι 1100 ευρώ το τ.μ. (5 ευρώ συντελεστής ειδικού τέλους ανά τ.μ.) θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της 630 ευρώ. Σημειώνεται ότι η πληρωμή θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις φέτος από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012, ενώ για του χρόνου θα πληρωθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από το Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής καθενός επιμερίζεται και το τέλος.

Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Αν δεν πληρωθεί, κόβεται το ρεύμα και δεν επανασυνδέεται μέχρι να πληρωθεί. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις.

Η ΔΕΗ γνωρίζει τα στοιχεία παλαιότητας των ακινήτων, γιατί χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι εκείνες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Χρήση του μέτρου έχουν κάνει 330.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Το τέλος αγγίζει και πελάτες άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (πάροχοι). Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται, αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το τέλος.

Πολύτεκνοι, άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ανάπηροι ή όσοι βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρο, θα πληρώσουν το μίνιμουμ της κλίμακας με συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό, για ιδιοκατοικούμενο ακίνητο, ανεξάρτητα από το χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ανά τ.μ.).

Το τέλος επιβάλλεται στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν τη βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των ΟΤΑ. Δεν εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών.

 

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το