Photo Gallery, Τοπικά

Απόβλητα ελαιοτριβείου στο ρέμα Μηλεών

Από υπερχείλιση της ειδικής δεξαμενής λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης


Απόβλητα ελαιοτριβείου διοχετεύτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ρέμα των Μηλεών στη θέση Τσιποκάλαμο, το οποίο κατακλύστηκε από μαύρο υγρό και αφρούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, η διοχέτευση αποδίδεται στην υπερχείλιση, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, της ειδικής δεξαμενής, η οποία χρησιμοποιείται για την απόρριψη αποβλήτων ελαιοτριβείων. Για «κατάχρηση των περιβαλλοντικών όρων από ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων» κάνει αρμοδίως λόγο η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το μαύρο υγρό δεν είναι τοξικό και προέρχεται από το πλύσιμο των ελαιών.

Αναστάτωση προκλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Μηλιές, καθώς διερχόμενοι επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι του χωριού αντίκρισαν το ρέμα της περιοχής στη θέση Τσιποκάλαμο να κατακλύζεται από ένα μαύρο υγρό και αφρούς.

Η δυσοσμία αναδιδόταν έντονη, γεγονός το οποίο προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Για το συμβάν ειδοποιήθηκε αμέσως η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, η οποία με τη σειρά της έδωσε εντολή σχετικά με τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ελέγχων.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, το μαύρο υγρό και οι αφροί που κατέκλυσαν το ρέμα των Μηλεών αποδίδονται σε απόβλητα ελαιοτριβείου, το οποίο πιθανότατα λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή.

Αρμοδίως διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η διοχέτευση των αποβλήτων δεν αποδίδεται σε εσκεμμένη ενέργεια ή σε λάθος, αλλά στην υπερχείλιση, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και στην ευρύτερη περιοχή, της ειδικής δεξαμενής, η οποία λειτουργεί σε σημείο των Μηλεών και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την απόρριψη αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Το μαύρο υγρό προέρχεται από τη διαδικασία πλυσίματος των ελαιών στο ελαιοτριβείο. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι να πλένονται οι ελιές και στη συνέχεια τα απόβλητα να τοποθετούνται σε ειδικά βαρέλια, που φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται στην ειδική δεξαμενή, όπου και απορρίπτονται.

Οι έρευνες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου συνεχίζονται και όπως επισημαίνεται αρμοδίως στην περίπτωση κατά την οποία προκύψουν ευθύνες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Δημοτικής Αρχής αναφέρουν ότι η απόρριψη των αποβλήτων έγινε νομότυπα στην ειδική δεξαμενή, αλλά λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και της υπερχείλισης το μαύρο υγρό και οι αφροί διοχετεύτηκαν στο ρέμα των Μηλεών.

«Το συμβάν» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νοτίου Πηλίου κ. Βαγ. Νασιόπουλος «αποδίδεται στην υπερχείλιση, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, της ειδικής δεξαμενής, η οποία χρησιμοποιείται για την απόρριψη αποβλήτων ελαιοτριβείων. Πιθανότατα πρόκειται για απόβλητα ελαιοτριβείου που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για νερό από το πλύσιμο των ελαιών, το οποίο φορτώθηκε σε βαρέλια και απορρίφθηκε νομότυπα στην ειδική δεξαμενή. Ωστόσο, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης η δεξαμενή υπερχείλισε και τα απόβλητα διοχετεύτηκαν στο ρέμα. Η δεξαμενή αποστραγγίζεται, αλλά εξαιτίας της βροχής υπερχείλισε. Δεν είναι, όμως, τοξικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον, καθώς πρόκειται για νερό από πλύσιμο ελαιών και για το λόγο αυτό είναι μαύρο. Εμείς θα συνεχίζουμε τις έρευνες και αν προκύψουν ευθύνες θα επιβληθούν κυρώσεις. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται κατάχρηση των περιβαλλοντικών όρων από ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αρμόδια είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας» καταλήγει ο κ. Νασιόπουλος.

Βαγγέλης Καραμάνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το