«Απόβαση» Βολιωτών στο Γκντανσκ

Το πανό που κρατούσαν οι Βολιώτες στη γαλανόλευκη κερκίδα

 

Συνδύασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με την «περιπέτεια» της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πολωνίας. Μια περιπέτεια που συνεχίζεται αύριο στο Γκντανσκ, το λιμάνι της Βαλτικής, όπου η εθνική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει τη γερμανική στη φάση των οκτώ, με στόχο την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και γιατί όχι, στην επανάληψη του «άθλου» του 2004. Δεκάδες Βολιώτες βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Πολωνία, ως οπαδοί της γαλανόλευκης ομάδας και μίλησαν στη «Θ» για το τι είδαν και πώς απόλαυσαν τη μεγάλη νίκη επί της Ρωσίας, που μας χάρισε το εισιτήριο στα προημιτελικά του Euro 2012.

Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, είναι πολλοί τελικά οι Βολιώτες, που παρά την οικονομική κρίση, προτίμησαν να διαθέσουν χρόνο και χρήμα και να βρεθούν δίπλα στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, στους αγώνες που δίνει για το Euro 2012 στην Πολωνία.

Αν και δεν κέρδισαν τη μάχη της εξέδρας, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες φιλάθλους, οι Βολιώτες έδωσαν και δίνουν δυναμικό «παρών», όπως εξάλλου δείχνουν και οι φωτογραφίες από την Πολωνία, αναρτώντας ακόμη και πανό…».

Έχοντας «κλείσει» εισιτήρια εδώ και μήνες και κάνοντας οικονομίες, οι Βολιώτες οπαδοί της εθνικής ομάδας δίνουν το δικό τους στίγμα στις πολωνικές πόλεις όπου εμφανίζονται και δηλώνουν φίλοι με τους Πολωνούς που τους λατρεύουν, κυρίως από την ημέρα που η ομάδα μας κέρδισε τη μισητή γι’ αυτούς Ρωσία…

«Σήμερα λέμε, Γερμανία go home. Η Ελλάδα μας ενώνει, η στρογγυλή θεά μάς φέρνει κοντά, όλους τους Έλληνες», ανέφερε χθες τηλεφωνικά από το βροχερό Γκντανσκ η Θεανώ Διακόσια, έμπορος καλλυντικών, που άφησε για μερικές ημέρες το κατάστημά της στο Βόλο στους συνεργάτες της, προκειμένου να ακολουθήσει την εθνική ομάδα στο …όνειρο.

Άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Η Θεανώ είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Εθνικής Ελλάδος στο Βόλο, που αριθμεί ήδη πάνω από 150 μέλη και που αναμένεται να αριθμεί χιλιάδες σε λίγο. «Ξεκινήσαμε πέντε Βολιώτες, αλλά οι τρεις επέστρεψαν ήδη. Από τον… άθλο της Πορτογαλίας το 2004 άρχισα να ασχολούμαι. Συνοδεύω τα τελευταία χρόνια την Εθνική», σημειώνει η Θεανώ, στο κατάστημα της οποίας, στην οδό Ερμού, βρίσκεται σε περίοπτη θέση η φανέλα του βετεράνου πλέον της Εθνικής μας ομάδας Στέλιου Γιαννακόπουλου, με ιδιόχειρη αφιέρωση.

«Οι Πολωνοί μας λάτρεψαν μόλις κερδίσαμε τους Ρώσους. «Κάηκε» η Βαρσοβία, με γλέντι κάτω από το άγαλμα του Κοπέρνικου. Εκείνη την ημέρα είχα και τα γενέθλιά μου…», προσθέτει η Θεανώ, που φωτογραφίζεται βαμμένη με τα γαλανόλευκα χρώματα.

Περίπου 5.000 ήταν οι Έλληνες που βρέθηκαν στους αγώνες της Εθνικής ομάδας, αριθμός όμως που αναμένεται να είναι μεγαλύτερος αύριο, γύρω στις 7.000, καθώς τα εισιτήρια έχουν προπωληθεί και οι Γερμανοί φίλαθλοι να είναι πάνω από 20.000 στο Γκντανσκ.

Οι Βολιώτες διαμένουν σε ξενώνες μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να μην πληρώνουν πανάκριβα τη διαμονή, καθώς όπως σημειώνει η κ. Διακόσια «στη Βαρσοβία για ένα τριήμερο οι τιμές των ξενοδοχείων κυμαίνονταν στους αγώνες από 1200 μέχρι 1800 ευρώ…». «Τη μέρα του ματς με τη Ρωσία το δωμάτιο κόστιζε 1.000 ζλοτ. Η αναλογία είναι ένα ευρώ 4,20 ζλοτ. Οι Πολωνοί μας αγαπάνε. Αγαπάνε την Ελλάδα, τους Έλληνες, κυρίως μετά τη νίκη μας επί της Ρωσίας».

Αν η διαμονή είναι ακριβή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη διατροφή, όπως αναφέρει η Θεανώ, που έχει γίνει το πρόσωπο της Ελλάδας σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια όπως το BBC. «Ένα φιλέτο μοσχαρίσιο το τρως με 7 ευρώ, τη σούπα με 1 ευρώ, η βενζίνη κοστίζει 1,20 το λίτρο. Είναι φθηνή για μας χώρα και πολύ όμορφη».

Ο μέσος μισθός του Πολωνού εργαζόμενου είναι 750 ευρώ, ενώ οι νόμοι είναι αυστηροί και οι Έλληνες εκδρομείς τους εφαρμόζουν με προσοχή. «Το πρόστιμο για παραβίαση του κόκκινου είναι 50 ζλοτ και αν είσαι μεθυσμένος πας αυτόφωρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Διακόσια.

Καταπληκτική εμπειρία

Μαζί με τους Βολιώτες που βρέθηκαν στην Πολωνία και ένας παλιός αθλητικογράφος, ο Παναγιώτης Θεολόγου, που μιλώντας στη «Θ» χαρακτήρισε την εμπειρία που είχε καταπληκτική. «Κανένας δεν πίστευε ότι θα κερδίζαμε τη Ρωσία. Ήμουν μπροστά – μπροστά στην ελληνική κερκίδα και μόλις έβαλε το γκολ ο Καραγκούνης, ήμουν έτοιμος να πηδήσω μέσα στο γήπεδο», σημειώνει ο κ. Θεολόγου.

«Οι Πολωνοί είναι φιλόξενος και ευγενικός λαός. Παρ’ όλο που είχαν αποκλειστεί, πανηγύριζαν μαζί μας», πρόσθεσε ο κ. Θεολόγου, που βρέθηκε τόσο στη Βαρσοβία, όσο και στο Βρότσλαβ.

Από την ΕΠΟ γίνεται προσπάθεια να βρεθούν και άλλα εισιτήρια για τον αυριανό αγώνα με τη Γερμανία, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση από Έλληνες και από Βολιώτες, που θέλουν να μη λείψουν από ένα ακόμη ραντεβού της Εθνικής μας με την ιστορία…

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αθρόα η συμμετοχή στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας – Photos

Αθρόα είναι η συμμετοχή των καθηγητών, στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας που διεξάγονται από το…

27 Μαΐου 2024

Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Από πρόθεση ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε το εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, σύμφωνα με τις…

27 Μαΐου 2024

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Μου έκλεψαν τα κοσμήματα και φοβάμαι να αγοράσω άλλα, οπότε παίρνω ψεύτικα

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ανέβασε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου ένα βίντεο στο οποίο δείχνει…

27 Μαΐου 2024

Χωρίς άδεια λειτουργούσε το νοσοκομείο παίδων όπου πέθαναν 6 νεογέννητα σε πυρκαγιά – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του και ένας γιατρός

Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την σύλληψη ενός γιατρού και του ιδιοκτήτη ενός νοσοκομείου παίδων,…

27 Μαΐου 2024

Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: Πάνω από το 12% των παιδιών πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό, περισσότερα από 300 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν…

27 Μαΐου 2024

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» Επιμένει ο Μητροπολίτης που έδωσε εντολή να μη διαβαστεί η 17χρονη στην κηδεία της

Θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου, Γερασίμου να μην διαβαστεί το…

27 Μαΐου 2024