Κατηγορίες: Τοπικά

Απεργούν αύριο και τη Δευτέρα οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία

Θα λειτουργούν ομάδες διημερευόντων και εφημερευόντων φαρμακείων

Συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι γιατροί του νομού

Απεργούν αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου οι φαρμακοποιοί του νομού Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνέλευση του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας στο Φόρουμ. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους από το Υπουργείο Υγείας.

Με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο συνταυτίστηκε ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος ο οποίος αποφάσισε χθες να πραγματοποιήσει απεργία. Έτσι κλειστά θα είναι τα φαρμακεία στο νομό Μαγνησίας αύριο Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Ήδη οι φαρμακοποιοί του νομού Μαγνησίας έχουν συγκροτήσει τις ομάδες εφημεριών που θα λειτουργήσουν αύριο, ώστε οι πολίτες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την προμήθεια των φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα στις ημέρες της απεργίας θα λειτουργούν στο Βόλο ανά δίωρο πέντε φαρμακεία, ενώ το βράδυ θα εφημερεύουν δύο φαρμακεία.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση επικράτησε έντονος προβληματισμός μεταξύ των φαρμακοποιών, καθώς βλέπουν ότι το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει προχωρήσει ουσιαστικά σε κάποια άλλη μετακίνηση από την αρχική του θέση εκτός από το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Οι φαρμακοποιοί οδηγούνται σε νέες κινητοποιήσεις, καθώς το αδιέξοδο στη μη επίλυση των αιτημάτων τους συνεχίζεται.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές όλες αυτές τις ημέρες ήδη προμηθεύτηκαν τα φάρμακα που χρειάζονταν, οπότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Βέβαια ένα βασικότερα προβλήματα αυτή την περίοδο είναι οι ελλείψεις φαρμάκων που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο του  Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τον προσχηματικό διάλογο και απορρίψαμε το Σχέδιο Νόμου το οποίο προέβλεπε απαράδεκτα μέτρα όπως πλήρη κατάργηση ιδιοκτησιακών περιορισμών, μείωση πληθυσμιακών κριτηρίων (από 1:1.500 σε 1:1.000), δυνατότητα ανοίγματος διπλάσιων φαρμακείων γύρω από τα συνταγογραφικά κέντρα, αυξημένη έκπτωση προς τα ταμεία, πλήρη απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας

Η άμεση συστράτευση όλων, με τις απόλυτα επιτυχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και η δυναμική παρέμβασή μας προς την Βουλή, έφερε τους πρώτους καρπούς.
Καταφέραμε να μπει ρητή διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, με την οποία εξαιρείται από τις ρυθμίσεις του το επάγγελμα του φαρμακοποιού.  Επίσης ο Υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να αναμένουμε την οριστική διατύπωση στον νόμο.
Ακόμη ζητάμε την απόσυρση των ρυθμίσεων που αφορούν το άνοιγμα διπλάσιων φαρμακείων γύρω από τα συνταγογραφικά κέντρα, τη λειτουργία των φαρμακείων Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, και την αυξημένη έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η κρισιμότερη στην παρούσα φάση».

Συντονίζουν

τις κινητοποιήσεις

Σε συντονισμό των δράσεων και των κινητοποιήσεών τους με αφορμή τα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας οδηγούνται οι γιατροί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς. Χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιατρικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των προεδρείων του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, του συλλόγου γιατρών του ΙΚΑ και της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στη χθεσινή σύσκεψη ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Βασική εκτίμηση όλων ήταν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπως προβλέπεται να κατατεθεί, θα προκαλέσει ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα και της ποιοτικής παροχής υγείας προς όλο το λαό, αφού ανοίγει το δρόμο στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα εκμεταλλευτεί άνευ όρων όλες τις δομές υγείας (δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια) καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν και υπάρχουν χάριν των εισφορών των απλών πολιτών. Επιπλέον με την ίδια λογική προβλέπεται να παραδοθεί στα μεγάλα συμφέροντα και ο ευαίσθητος τομέας του φαρμάκου.

Οι προαναφερθέντες τοπικοί φορείς θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να αποκρουσθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επίθεση του Υπουργείου Υγείας με το «υγειονοκτόνο» νομοσχέδιο που προωθεί.

Σημειώνεται πως μεθαύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ιατρικών συλλόγων Θεσσαλίας, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της απεργίας.

Επίσης 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε χθες η ομοσπονδία τους η οποία καταδικάζει τη χρήση αστυνομικής βίας κατά των γιατρών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας.

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου, πέραν των άλλων, καταπατά βάναυσα και την κλαδική συμφωνία που έχουν συνάψει οι νοσοκομειακοί γιατροί με την πολιτεία και διασφαλίζει προγράμματα ασφαλούς εφημέρευσης, προσλήψεις 2000 γιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και συγκεκριμένο τρόπο εξέλιξης» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το παιδί ήταν σοκ, λέει ο πατέρας του 9χρονου που δέχθηκε επίθεση από σκύλο

Ένας σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 9χρονο αγόρι το πρωί της Κυριακής (24/12) στην περιοχή…

25 Δεκεμβρίου 2023

Συλλυπητήρια της ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας για τη Σοφία Ιωάννου

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της για τον θάνατο της Σοφίας Ιωάννου αναφέρει:…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ιρανός στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό

Ένας στρατηγός των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε τη Δευτέρα (25/12) στη Συρία σε βομβαρδισμό…

25 Δεκεμβρίου 2023

Βρήκε αγνώστους να μαζεύουν τις ελιές από το χωράφι της αδελφής της – Μόλις την είδαν, έγιναν «καπνός»

Άλλο ένα περιστατικό εισβολής σε ελαιώνα και αρπαγής του καρπού από τα δέντρα αναστάτωσε την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Αδιανόητα σπάνιο εύρημα: Έμβρυο δεινοσαύρου βρέθηκε τέλεια διατηρημένο σε απολιθωμένο αυγό

Απέναντι σε ένα αδιανόητα σπάνιο εύρημα βρέθηκαν οι επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι εντόπισαν ένα…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη… χυλόπιτα στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης: Οπαδός απορρίφθηκε σε ζωντανή μετάδοση

Άτυχος ήταν οπαδός της Ατλέτικο Μαδρίτης ο οποίος ίσως επηρεασμένος από το πνεύματων Χριστουγέννων φλέρταρε…

25 Δεκεμβρίου 2023