Κατηγορίες: Τοπικά

Σκληραίνουν τη στάση τους οι μηχανικοί

Λίγοι μηχανικοί συμμετείχαν στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ


Για το Ασφαλιστικό και το  «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους

Το Ασφαλιστικό και το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους οδήγησαν χθες τους μηχανικούς-μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σε συμβολική κατάληψη της εισόδου των γραφείων του νέου ενιαίου ταμείου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, στο οποίο υπήχθησαν. Στην κινητοποίηση ωστόσο δεν πήραν μέρος πολλά μέλη του ΤΕΕ, ενώ ελάχιστοι ήταν οι νέοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, οι οποίοι για μία περίπου ώρα απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΕΤΑΑ στην οδό Κοραή. Οι νέοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες εκφράζουν την ανησυχία τους στο αν θα πάρουν σύνταξη, καθώς και για το τι σημαίνει γι’ αυτούς το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν πανελλαδική, ενώ αύριο Παρασκευή οι πρόεδροι όλων των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ συναντώνται στην Αθήνα, για να καθορίσουν τη στάση τους περαιτέρω. Το περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Σ. Αναγνώστου, προτείνει τόσο στο κεντρικό, όσο και στα υπόλοιπα περιφερειακά Τμήματα, να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους, «λόγω της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης και των δυσμενών εξελίξεων».

Ειδικότερα προτείνουν «την αποχή των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από όλες τις επιτροπές και τα συμβούλια που συμμετέχουν, προκειμένου να αντιληφθεί η κυβέρνηση,  ότι η αποδοχή προϋπολογισμών εξόφθαλμα χαμηλότερων οδηγεί σε  στρεβλώσεις, με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή των έργων, στην ασφάλεια και την ποιότητά τους, καθώς και σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν θα πρέπει να προωθήσει προς ψήφιση τις διατάξεις που αφορούν στην ψευδεπίγραφη «απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος του Μηχανικού».

Όπως επισήμανε ο κ. Αναγνώστου, «το πλέον εύρωστο ασφαλιστικό Ταμείο, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας, έχει καταστεί πηγή απίθανης καθημερινής ταλαιπωρίας των χιλιάδων ασφαλισμένων του. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλά περιφερειακά τμήματα του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχουν γιατροί και οδοντίατροι. Παράλληλα, η ενσωμάτωση του ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός απίθανου γραφειοκρατικού μηχανισμού, με εξαιρετικά μεγάλο κόστος λειτουργίας. Επιπροσθέτως, τα τεράστια αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ εξακολουθούν υποχρεωτικά να παραμένουν με ληστρικό επιτόκιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ΤΕΕ κινεί τις διαδικασίες αποδέσμευσής τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε καλύτερη και σαφώς αποδοτικότερη διαχείρισή τους, μέσω άλλων τραπεζών. Το ΤΕΕ είναι αποφασισμένο «εδώ και τώρα», να απαιτήσει τη λύση όλων των προβλημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, ενός Ταμείου που ιδρύθηκε και προικοδοτήθηκε από τους μηχανικούς και εργολάβους, στηρίχθηκε όλα τα χρόνια με δικά τους χρήματα και ουσιαστικά υφαρπάχτηκε από την κυβέρνηση για να ενσωματωθεί και αποτελματωθεί στο ΕΤΑΑ».

Οι νέοι μηχανικοί

«Πιστεύουμε ως νέοι μηχανικοί, ότι πολύ δύσκολα θα πάρουμε σύνταξη, μόνο και μόνο αν κρίνουμε και τη σημερινή κατάσταση. Οι σημερινοί συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη με μια θητεία πάνω από 40 χρόνια, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης είναι 67, 68 και πάνω. Φανταστείτε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, όταν φθάσουμε να πάρουμε σύνταξη ακούγεται στο ένα τρίτο της σημερινής, γιατί να δώσουμε το δικαίωμα της υπογραφής. Δεν θα μας συμφέρει να βγούμε στη σύνταξη. Μας εξαναγκάζουν, βάζοντας χέρι και στο ταμείο μας, που είναι ένα υγιές ταμείο, με πολύ μικρή αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους, να μη βγούμε στη σύνταξη», ανέφερε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου. «Δεν θα βρίσκει το λόγο να βγαίνει για 600-700 ευρώ στη σύνταξη, ενώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Αναφορικά με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος και τις επιπτώσεις του στους νέους μηχανικούς, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «οι νέοι δεν έχουν το πλεονέκτημα της φήμης των παλαιών. Όταν ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές, γιατί να μην πάει σε έναν έμπειρο και να πάει σε έναν άπειρο. Θα  οδηγήσει σε συνενώσεις συναδέλφων, δηλαδή τρεις-τέσσερις συνάδελφοι μαζί θα συνενώνονται, για να έχουν μεγαλύτερο αντικείμενο και αρμοδιότητες. Θα πάμε σε υπαλληλοποίηση, θα πηγαίνουν με μπλοκάκια και στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους».

«Η απελευθέρωση θα πλήξει όλους τους μηχανικούς, θα ωφελήσει μόνον μεγάλες εταιρίες, μεγάλα συμφέροντα. Οι νέοι μηχανικοί και τα μικρά γραφεία θα πληγούν. Το θέμα είναι ότι μαζί με τους νέους μηχανικούς θα πληγεί και το κράτος, γιατί θα χάσει μεγάλα ποσά από τον ΦΠΑ», δήλωσε η κ. Βίκυ Μήτρου.

«Όταν θα μειώσεις τις τιμές, θα έχεις και υποβάθμιση της ποιότητας των μελετών. Βέβαια δεν προβλέπω να μειωθούν οι αμοιβές. Ίσως αυξηθούν κιόλας με την απελευθέρωση», πρόσθεσε η κ. Μήτρου, που εκφράζει ανησυχία για φοροδιαφυγή με την κατάργηση των κατωτάτων αμοιβών, διότι «το παιχνίδι θα παίζεται κάτω από το τραπέζι». Η κ. Μήτρου εξέφρασε αμφιβολίες και για την αποτελεσματικότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο θα παραπέμπονται οι μηχανικοί που θα λαμβάνουν πολύ χαμηλές αμοιβές, καθώς από τη μια το Συμβούλιο αυτό ακόμη δεν έχει οριστεί και από την άλλη δεν είναι αυτή η αρμοδιότητά του.

«Η απελευθέρωση προφανώς και θα πλήξει την παραγωγή ποιοτικών έργων στη χώρα μας, γιατί ουσιαστικά θα οδηγηθούμε σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, όπου δεν θα μας ενδιαφέρει η ποιότητα του έργου, ο σχεδιασμός, η ενεργειακή του απόδοση, αλλά θα μας ενδιαφέρει μόνον το πόσο στοιχίζει. Σήμερα η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια, που οι εν δυνάμει πελάτες για το μόνο για το οποίο θα ενδιαφέρονται, θα είναι το κοστολόγιο της οικοδομικής αδείας. Οι μηχανικοί θα πρέπει να παλέψουμε, για να μην περάσει κάτι τέτοιο, που θα είναι σε βάρος και της ποιότητας ζωής, του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο αρχιτέκτονας κ. Αν. Σαλίων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τρία παιδιά και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί μετά από φωτιά σε κτίριο στο Ανόι

Η αστυνομία βρήκε τα άψυχα σώματα μιας 53χρονης γυναίκας και τριών παιδιών, ηλικίας από 2…

17 Ιουνίου 2024

Οι φορείς της Μαγνησίας συμμετέχουν στις αντιδράσεις – αιτήσεις ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού Νόμου – videos – photo

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων Μαγνησίας, συμμετέχει στις…

17 Ιουνίου 2024

Συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζητά ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου – Παλαιών Βόλου

Τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη ζήτησε εδώ και…

17 Ιουνίου 2024

Τουλάχιστον 13 νεκροί από σύγκρουση επιβατικού τρένου με εμπορική αμαξοστοιχία

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην ανατολική Ινδία μετά τη σύγκρουση ενός επιβατικού τρένου και μιας…

17 Ιουνίου 2024

Δυσοσμία στο κέντρο του Βόλου – Αργ.Κοπάνας “Συστηματικοί έλεγχοι εντοπισμού” – video – photo

Έντονη δυσοσμία παρατηρείται στο κέντρο της πόλης του Βόλου. Σύμφωνα με τον πρόερδρο της ΔΕΥΑΜΒ…

17 Ιουνίου 2024

Η «μαγική» δύναμη των memes και emojis – Πώς ωφελεί την υγεία μας το να στέλνουμε μηνύματα σε φίλους

Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν και οι πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις…

17 Ιουνίου 2024