Photo Gallery, Τοπικά

Απεργία των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου

Από τη χθεσινή συγκέντρωση του συνδικάτου «Μήτσος Παπαρήγας» στην πλατεία Πανεπιστημίου
Από τη χθεσινή συγκέντρωση του συνδικάτου «Μήτσος Παπαρήγας» στην πλατεία Πανεπιστημίου

Απέργησαν χθες οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες μετάλλου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου. Το συνδικάτο εργατών μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου κ. Κ. Στεργίου, «σήμερα όλος ο κλάδος του μετάλλου πανελλαδικά απεργεί. Κι  απεργεί γιατί είναι τέτοια τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μεταλλεργάτες, που δεν πάει άλλο. Να τονίσουμε ότι σήμερα το σύνθημά μας είναι ένα «Οργάνωση κι αντεπίθεση στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη συνολικά». Ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταλλεργατών έχουμε απλήρωτη εργασία, εκ περιτροπής εργασία, κλειστά εργοστάσια. Τα φαινόμενα της εξαθλίωσης είναι γνωστά και είναι γενικευμένα. Παράλληλα με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταλλεργάτες είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να βάλει πλέον «επί τάπητος» την πολιτική του πρόταση. Γιατί αν δεν έχουμε πολιτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα βρεθούμε κολλημένοι στον τοίχο. Και η πολιτική μας πρόταση είναι μία. Ανάπτυξη η οποία θα ωφελεί τον εργαζόμενο, ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες και την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε ανθρώπου. Σήμερα μας προτείνουν μια ανάπτυξη, που θα έχει στόχο το κέρδος. Αυτή η ανάπτυξη οδηγεί στην κόλαση τους εργαζόμενους και την απορρίπτουμε. Πρέπει να βάλουμε πλώρη για τη δική μας εξουσία. Η εργατική τάξη πρέπει να απαιτήσουμε την εξουσία τους. Να καταγγείλουμε με τον πλέον καυστικό τρόπο το εργοδοτικό σωματείο της ΜΕΤΚΑ, το οποίο όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, για να έχει επιτυχία η απεργία, αλλά την υπονόμευσε. Μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας που δουλεύει στη ΜΕΤΚΑ, καθοδηγούσε συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Η ΜΕΤΚΑ εργάζεται σήμερα σε ποσοστό 90%, απεργεί μόνο το ταξικό σχήμα. Το ίδιο και στη Χαλυβουργία. Και εδώ μπαίνει πάλι επιτακτικά η αλλαγή συσχετισμών δύναμης προς όφελος των εργαζομένων. Τίμιοι συνδικαλιστές τίμιοι εργάτες.  Στη ΒΕΜΕΚΕΠ απεργούν σε ποσοστό 90%, στη βιοτεχνία μετάλλου Στεφάνου 100%, βιοτεχνία Γαλανός 100%, Μοσχάλης 80%, Κιολεΐδης 50%. Τα μηχανουργία και οι βιοτεχνίες συγκεντρωτικά έχουν μια συμμετοχή 70-80%».

Την απεργία και την συγκέντρωση χαιρέτισαν και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, το οποίο ως γνωστόν καταργείται και συγχωνεύεται με το ΙΚΑ Βόλου.

Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το Δημαρχείο Βόλου, όπου αντιπροσωπεία των μεταλλεργατών συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Π. Σκοτινιώτη και του ζήτησε να «παγώσουν» οι λογαριασμού νερού και τροφείων παιδικών σταθμών για τους άνεργους και απλήρωτους μεταλλεργάτες. Το ίδιο ζήτησαν και από την ΕΠΑ Θεσσαλίας, την οποία επίσης επισκέφθηκαν.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους πενταμηνίτες

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας έκαναν χθες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (πενταμηνίτες), καθώς παραμένουν απλήρωτοι για δυόμισι μήνες. Στην καταγγελία αναφέρουν τα εξής: «Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας καταγγέλλουμε τον εργοδότη μας ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΕΚΒ και τον πρόεδρό του, υλοποιητές του προγράμματος, για τα εξής:

-Τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, η οποία αντιστοιχεί σε 2,5 μήνες εργασίας και στο ποσό των 1.625 ευρώ.

-Τη μη έγκαιρη ενημέρωση των ασφαλιστικών μας εισφορών.

-Τη μη τήρηση της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας».

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας λήγουν, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην ανεργία. Οι οικογενειάρχες πενταμηνίτες ζητούν να πληρωθούν τα οφειλόμενα, καθώς πολλοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το