Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Απίστευτη πρόκληση στην Αλβανία: Άδειασαν εκκλησία στην Πρεμετή

ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ως απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις πληροφορίες για την βίαιη απομάκρυνση κληρικών και πιστών από τον ορθόδοξο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κων.Κούτρας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μας προκαλούν βαθειά ανησυχία πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην πόλη Πρεμετή, στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

H βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Ελπίζουμε συνεπώς οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης. Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».

 

Απίστευτη πρόκληση στην Αλβανία:

Άδειασαν εκκλησία στην Πρεμετή

Σκηνές, άλλων παλαιότερων και πιο σκοτεινών εποχών γνώρισε την Παρασκευή η ορθόδοξη κοινότητα της Πρεμετής στην Αλβανία. Όπως καταγγέλλει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η τοπική Μητρόπολη Αργυροκάστρου μέσω ανακοίνωσης των ιερέων της, δημοτικοί υπάλληλοι με την κάλυψη ανδρών εταιρίας ιδιωτικής ασφάλειας και με πρόσχημα κάποια ανείσπρακτα –όπως υποστηρίζει Εκκλησία- χρέη, εισέβαλλαν στον ιερό ναό της Παναγίας στην Πρεμετή απομάκρυναν τους ιερείς και τους πιστούς και στην κυριολεξία άδειασαν την εκκλησία.

Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές είναι συγκλονιστικές.

Ιερές εικόνες, σκεύη από το ιερό, ακόμα και το δισκοπότηρο της Θείας Κοινωνίας, αναλόγια, καρέκλες και κάθε είδους εξοπλισμός του ναού φορτώνονται σε αυτοκίνητο. Οι άνδρες ασφαλείας -που δεν έφεραν διακριτικά της Αστυνομίας- είχαν αποκλείσει τον χώρο της εκκλησίας με κορδέλες και δεν επέτρεψαν ούτε στον εφημέριο του ναού να προσεγγίσει το χώρο.

Απεναντίας τον απώθησαν βίαια, όταν προσπάθησε να σταματήσει το άδεισμα του ιερού ναού. Ακόμα και η πινακίδα στην είσοδο του ναού αποκολλήθηκε. Τα συνεργεία όταν αφαίρεσαν τον εξοπλισμό από το εσωτερικό της εκκλησία κατευθύνθηκαν στο πρόχειρο καμπαναριό στο προαύλιο του ναού και υπό τα έκλπληκτα βλέμματα των πιστών και των εφημερίων του ναού γκρέμισαν την καμπάνα και την φόρτωσαν και αυτή στο φορτηγό.

Οι κληρικοί της Μητρόπολης Αργυροκάστρου σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας υποστήριξαν ότι: «η Ορθόδοξος Κοινότητα έγινε μάρτυρας και θύμα της πλέον βάναυσης παραβίασης κάθε έννοιας δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως όπως είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα καθώς και των στοιχειωδών συνθηκών που θα πρέπει να διασφαλίζονται στα πλαίσια της ισοπολιτείας».

Κατήγγειλαν μάλιστα την αδικαιολόγητη βία σε βάρος του εφημερίου του ναού και των πιστών της περιοχής από τα συνεργεία και τους άνδρες της ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι «δυνάμεις σκοτεινές επικαλούμενες δήθεν δικονομικές διαδικασίες στην ουσία επιδιώκουν να απομακρύνουν βίαια τους, πιστούς απ’ τους λατρευτικούς τους χώρους και τα ιερά κτίσματα», ενώ υπενθυμίζουν ότι «με ειδικό Νόμο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου προτεραιότητα δίνεται στην διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».

 

Τεταμένη κατάσταση

Το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο σε μια αλυσίδα προκλητικών ενεργειών ακόμα και του επίσημου αλβανικού κράτος κατά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Κορωνίδα οι καταγγελίες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για νοθεία των στατιστικών στοιχείων των χριστιανών στη χώρα κατά την τελευταία απογραφή του 2011.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το