Ανυποχώρητοι στα μπλόκα οι αγρότες

Τον πανελλαδικό συντονισμό για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες από 35 μπλόκα στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν στη Νίκαια την Κυριακή

Τον πανελλαδικό συντονισμό για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες από 35 μπλόκα στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν στη Νίκαια χθες Κυριακή.

Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και προς αυτή την κατεύθυνση έλαβαν τρεις αποφάσεις:

-Να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός με τη σύσταση συντονιστικού οργάνου.

-Να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

-Να πραγματοποιείται, σε καθημερινή βάση, αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης τρακτέρ, από τις δύο έως τις τρεις το μεσημέρι.

Παράλληλα, καλούν κι άλλους αγρότες να δυναμώσουν τα μπλόκα τους, αλλά και όλους τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης, εκατοντάδες αγρότες ανέβηκαν στην Εθνική Οδό, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απέκλεισαν για λίγη ώρα τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη διάρκεια της κίνησης αυτής προκλήθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών. Οι αγρότες πέταξαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων πέτρες και μπουκάλια.

Στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και έκανε δηλώσεις υπέρ του αγώνα των αγροτών και κατά της κυβερνητικής πολιτικής τονίζοντας επιπλέον ότι τα αριστερά κόμματα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης θέλησε να συμμετάσχει στη σύσκεψη των αγροτών, πλην όμως δεν του επετράπη και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας τον προέτρεψε να επισκεφθεί τα μπλόκα.

Παράλληλα, οι αγρότες της Καβάλας και της Δράμας έκλεισαν, από τις δύο το μεσημέρι και για περίπου μία ώρα, το τμήμα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης, καθώς και την Εθνική Οδό Δράμας – Καβάλας, στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Λυδίας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

 

Στη Μαγνησία

Στη Μαγνησία η εικόνα εξακολουθεί να είναι η ίδια. Δύο είναι τα μπλόκα, στους κόμβους Αλμυρού και Αερινού. Στον κόμβο του Αλμυρού παραμένουν τα 60 περίπου τρακτέρ και οι αγρότες περιμένουν εξελίξεις από την ερχόμενη εβδομάδα. Στον κόμβο Αερινού υπάρχουν 40 περίπου τρακτέρ. Δεν αποκλείεται από την ερχόμενη Δευτέρα το μπλόκο αυτό να ενισχυθεί με αγρότες από το Πήλιο και κυρίως από τη Ζαγορά.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας), Δημήτρης Γελαλής (Λάρισας), Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων), Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσας) παραχώρησαν το Σάββατο κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Αγροτικές κινητοποιήσεις, αιτήματα αγροτών και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ».

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε ανάγκη από ένα νέο, ανασυγκροτημένο, μαζικό και ενωτικό αγροτικό κίνημα το οποίο θα προωθήσει άλλους στόχους, άλλες πολιτικές. Θα συνομιλεί και θα αλληλεπιδρά με μια κυβέρνηση που θέλει να δώσει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και θα αποτελεί κομμάτι του μαζικού λαϊκού κινήματος».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε στο μπλόκο του Αερινού Μαγνησίας μαζί με το Δημήτρη Στρατούλη (βουλευτή Β’ Αθήνας), τον Κώστα Πουλάκη (περιφερειακό σύμβουλο) και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας.

Οι βουλευτές δήλωσαν από κοινού τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών καταδεικνύοντας πως «τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος είναι υψηλότατο κόστος παραγωγής και η έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Άμεσες κινήσεις για μια κυβέρνηση που θέλει να υποστηρίξει και την αγροτική παραγωγή αλλά και τον αγροτικό κόσμο θα ήταν να παρέχει φτηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους παραγωγούς, να μειώσει τον ΕΦΚ του πετρελαίου και να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την επιστροφή του ΦΠΑ».

Επίσης συζήτησαν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όπως τα προβλήματα της μεταφοράς και της σύνδεσης με το Βόλο, το αναξιοποίητο θέατρο της περιοχής και άλλα.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι «οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν μια κραυγή απόγνωσης των ανθρώπων, που διεκδικούν τα αυτονόητα, για να μπορούν να παράγουν. Στην πιο δύσκολη στιγμή για τους ίδιους και τη χώρα, ο κ. Σαμαράς τούς εμπαίζει, αφού ούτε θέλησε, ούτε εξασφάλισε τίποτα από τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όλος ο ευρωπαϊκός Νότος και πολλές χώρες του Βορρά διασφαλίζουν πρόσθετες πληρωμές για τον αγροτικό τομέα (πχ. η Γαλλία 1 δισ. ευρώ, η Ιταλία 1,5 δισ. ευρώ, η Αυστρία 700 εκατ. ευρώ, η Φινλανδία 600 εκατ. ευρώ, η Ισπανία και η Πορτογαλία από 500 εκατ. ευρώ)».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στις Σπέτσες τελικά η Ακρίτα για τη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Όση επίθεση κι αν μας κάνουν, δεν θα τους περάσει»

Στις Σπέτσες θα παρευρεθεί τελικά η Έλενα Ακρίτα για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του…

19 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός: Νέο σποτ για τον εμβολιασμό με πρωταγωνίστρια την Αναστασία Κοτανίδου – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Την επιστροφή τους έκαναν τα σποτ για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς καταγράφεται μεγάλη…

19 Ιανουαρίου 2024

Τουρισμός: Έκλεψαν την παράσταση τα Ιόνια νησιά

Τα Ιόνια νησιά αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» του 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου…

19 Ιανουαρίου 2024

H Ιαπωνία πάτησε τη Σελήνη αλλά κινδυνεύει να μείνει από μπαταρία

Το ρομποτικό σκάφος SLIM της Ιαπωνίας προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη το απόγευμα της Παρασκευής,…

19 Ιανουαρίου 2024

Στη Ρωσία κολυμπούν σε συνθήκες -40 βαθμών Κελσίου για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι Ρώσοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να συμμετάσχουν - όπως…

19 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση των συμβολαιογράφων για τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού…

19 Ιανουαρίου 2024