Πρώτο Θέμα

Εκ νέου υποψήφια για το «τιμόνι» του ΤΕΕ η Νάνσυ Καπούλα – Ανακοινώσεις για πλημμύρες και οικισμούς Πηλίου

Χρονιά εκλογών το 2024 για το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και με αφορμή την αποψινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα, ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά της.

Η κ. Καπούλα ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία και στην κλιματική αλλαγή, της οποίας είναι απόρροια. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας ανακοίνωσε πως στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, σε ημερίδα που θα συνδιοργανωθεί με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως είπε, «οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, όπως και οι πυρκαγιές του Αυγούστου αποτελούν ένδειξη των αλλαγών που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή και αφήνουν πίσω τους ζημιές και βαθιά τραύματα στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων. Επίσης, οι πλημμύρες είχαν αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, καθώς πολλοί αγρότες και επιχειρηματίες είχαν σημαντικές απώλειες» και τόνισε ότι η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης είναι σαφής.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το σχέδιο ανασυγκρότησης

Κατά την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, τα σχέδια αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν αποκατάσταση υποδομών, αντιπλημμυρική θωράκιση, υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων και αγροτών για την επαναφορά της παραγωγής, αλλά και την επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτων αναγκών, ώστε να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά των νέων φαινομένων που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η κ. Καπούλα, ο ρόλος των μηχανικών είναι θεμελιώδης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλίματος στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

«Οι μηχανικοί της Μαγνησίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο των καταστροφών, καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας συνεργάστηκε με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και τον υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και στελεχώσαμε τα κλιμάκια ελέγχου κατοικιών, σχολείων, όλων των υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Νοσοκομείου Βόλου και της Α’ ΒΙΠΕ. Θα ήθελα να επισημάνω πως οι συνάδελφοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, παρά τις προσωπικές δυσκολίες που εκείνες τις κρίσιμες ώρες της κακοκαιρίας πιθανά αντιμετώπιζε ο καθένας τους και τάχθηκαν εθελοντικά στην υπηρεσία των πολιτών» είπε η κ. Καπούλα, που επιπλέον ανακοίνωσε ότι στις 31 Ιανουάριου το ΤΕΕ Μαγνησίας συνδιοργανώνει με την Πολυτεχνική Σχολή του Π.Θ. επιστημονική ημερίδα, όπου θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της ημερίδας εξειδικευμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για τη θωράκιση των πληγεισών περιοχών και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού τα προβλήματα και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης τους.

Η κ. Καπούλα επανέλαβε την αντίθεση του φορέα στην πρόταση δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG εντός του Παγασητικού κόλπου, επισημαίνοντας  τους κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα προκαλέσει μια τέτοια εγκατάσταση στο θαλάσσιο χώρο.

Προσωρινοί ανάδοχοι μελετών για την επαναοριοθέτηση οικισμών

Σημαντικό μέρος της ομιλίας της η κ. Καπούλα αφιέρωσε στα πολεοδομικά προβλήματα του Πηλίου, ιδιαίτερα στην επαναοριοθέτηση των οικισμών σε συνδυασμό με τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον. Ανακοίνωσε, δε, ότι σήμερα το πρωί κοινοποιήθηκαν οι προσωρινοί άνοδοι των μελετών για όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας, γεγονός που σηματοδοτεί, όπως είπε, την τροχιά στην τελική ευθεία επίλυσης του προβλήματος.

«Η προσπάθεια του ΤΕΕ Μαγνησίας να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές για την επαναοριοθέτηση των οικισμών γνωστό πέτυχε και το ΥΠΕΝ έχει εντάξει σε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων την μελέτη επαναφοράς τους.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως σήμερα το πρωί έγινε και η κοινοποίηση των προσωρινών αναδόχων των μελετών για όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας που σηματοδοτεί την τροχιά στην τελική ευθεία της επίλυσης αυτού του επίπονου προβλήματος για την περιοχή μας.

Παράλληλα έχουμε συνεργαστεί τόσο με την ΥΔΟΜ Βόλου όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο για προσωρινές αλλά και οριστικές λύσεις στα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης και βρισκόμαστε σε αναμονή της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου», ανέφερε.

Καταλήγοντας στην ομιλία της η κ. Καπούλα, ζήτησε να υπάρξει ενότητα και συνεργασία, συνεχάρη όσους εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά της για τη θέση της προέδρου του ΤΕΕ στις επερχόμενες εκλογές. «Για το Τεχνικό Επιμελητήριο το 2024 είναι χρονιά όπου οι συνάδελφοι θα κληθούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, καθώς οι εκλογές μας ορίσθηκαν για τις 19 Μαΐου.

Προσωπικά θα θέσω τον εαυτό μου στη μάχη των εκλογών και την κρίση των συναδέλφων μου διεκδικώντας εκ νέου τη θέση της προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας», κατέληξε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κασσελάκης από Σπέτσες σε βουλευτές: «Να φτιάξουμε μαζί Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο»

Άρχισαν οι εργασίες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες με την εισήγηση του προέδρου του…

19 Ιανουαρίου 2024

Ανακοίνωσε τον Ευαγγελίου ο Πρωτεσίλαος

Μία ακόμη μεταγραφή έκανε ο Πρωτεσίλαος. Η ομάδα του Πτελεού ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιάννη…

19 Ιανουαρίου 2024

Νεογέννητο βρέφος βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μέσα σε τσάντα σε πάρκο

Άναυδος έμεινε Βρετανός που πήγε τον σκύλο του βόλτα, όταν αντίκρισε ένα νεογέννητο βρέφος μέσα…

19 Ιανουαρίου 2024

Επενδύει στον 16χρονο Δαγγούλη ο Ιάσων Άλλης Μεριάς

Τον 16χρονο Αποστόλη Δαγγούλη απέκτησε ο Ιάσων Α.Μ. Ο ποδοσφαιριστής είναι μεσοεπιθετικός και προέρχεται από…

19 Ιανουαρίου 2024

Νέος τεχνικός του Γ.Σ. Αλμυρού ο Θανάσης Μπίλης

Νέο προπονητή στον πάγκο του θα έχει σήμερα ο Γ.Σ. Αλμυρού στο εκτός έδρας παιχνίδι…

19 Ιανουαρίου 2024

Greek Mafia: Φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη δράση των συλληφθέντων – Τι έδειξαν τα στίγματα των τηλεφώνων

Φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τη δράση της Greek Mafia βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά…

19 Ιανουαρίου 2024