Οικονομία

Τουρισμός: Έκλεψαν την παράσταση τα Ιόνια νησιά

Τα Ιόνια νησιά αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» του 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), αφού παρουσίασαν την μεγαλύτερη άνοδο, σε σχέση με το 2019, τόσο σε ότι αφορά το ύψος των εισπράξεων, όσο και την κατά κεφαλήν δαπάνη.

Παράλληλα είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας όπου την εν λόγω χρονιά παρατηρήθηκε και αύξηση των επισκεπτών, αφού στο σύνολο της χώρας, αλλά και στις περισσότερες περιοχές παρατηρήθηκε πτώση.

Πιο συγκεκριμένα με βάση την ανάλυση των στοιχείων, με βάση τις εισπράξεις στα Ιόνια Νησιά παρατηρήθηκε αύξηση 36% στα 2,6 δις., ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε στα 821 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 31%. Να σημειωθεί ότι είναι η υψηλότερη σε όλη την χώρα. Παράλληλα στα Ιόνια νησιά αυξήθηκε κατά 4% και ο αριθμός των ταξιδιωτών το 2022 σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα όπως προκύπτει από τις επιμέρους εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Άλμα στην Μέση Δαπάνη
Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 31% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 821 ευρώ. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη Μέση Δαπάνη Ανά Επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών.

Ως προς τα μερίδια των επισκέψεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, «πρωταθλητής» παραμένει το Νότιο Αιγαίο, αν ληφθεί υπόψη ότι με 6,7 εκατ. επισκέψεις, υποδέχθηκε πάνω από το 1/5 (το 21%) επί του συνόλου. Επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ένα μερίδιο 18% (όσο σχεδόν και η Αττική) και 5,6 εκατ. επισκέψεις διατηρεί υψηλό ποσοστό λόγω και του οδικού τουρισμού. Από την άλλη, στο ελάχιστο – 1% – είναι το μερίδιο των επισκεπτών στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία στον τομέα της διαμονής, συνολικά η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων, με βαθμολογία 87% στο συνολικό δείκτη ικανοποίησης-GRI με βάση τις σχετικές κριτικές. Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δύο Περιφέρειες συγκεντρώνουν βαθμολογία άνω του 90%, η Ήπειρος (90,8%) και οι Κυκλάδες (90,2%), ενώ η Αττική και τα Ιόνια Νησιά έχουν τα συγκριτικά χαμηλότερα -αν και αρκετά υψηλά- ποσοστά με 85% και 84,5% αντίστοιχα.

Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, με αρχαίους αλλά και σύγχρονους πόρους, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνονται σε όλες τις Περιφέρειες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχουν 867 παραδοσιακοί οικισμοί, με τους περισσότερους να βρίσκονται στις Κυκλάδες (163), την Πελοπόννησο (149), την Κρήτη (99) και τα Ιόνια Νησιά (84).

Οι εκθέσεις του ΙΝΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, τις επισκέψεις και εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές και τους βασικούς δείκτες απόδοσης και αξιολόγησης των ξενοδοχείων.

Ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν με μεγάλη ποικιλία κι αναπτυξιακή δυναμική. Το ΙΝΣΕΤΕ, με τις ετήσιες εκθέσεις των Περιφερειών σε συνδυασμό με τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», παρέχει στις Περιφέρειες, τους φορείς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εργαλεία και στοιχεία για να σχεδιάσουν στοχευμένες στρατηγικές ανάπτυξης. Μέσα από τις προτάσεις μας στοχεύουμε στην άμβλυνση της εποχικότητας, στη χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές με δυνατότητες καθώς και στην αύξηση της Μέσης Δαπάνης και της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, η ολιστική προσέγγιση των προορισμών, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές, είναι απαραίτητη για μια ισόρροπη ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους μόνιμους κατοίκους, ενώ θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής τουριστικής εμπειρίας».

Πηγή: imerisia.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

H Ιαπωνία πάτησε τη Σελήνη αλλά κινδυνεύει να μείνει από μπαταρία

Το ρομποτικό σκάφος SLIM της Ιαπωνίας προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη το απόγευμα της Παρασκευής,…

19 Ιανουαρίου 2024

Στη Ρωσία κολυμπούν σε συνθήκες -40 βαθμών Κελσίου για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι Ρώσοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να συμμετάσχουν - όπως…

19 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση των συμβολαιογράφων για τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού…

19 Ιανουαρίου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Ανησυχία στο Μαξίμου για τις «πιέσεις» της εκκλησίας σε βουλευτές και πιστούς

Προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ο αναβρασμός στο εσωτερικό της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο για…

19 Ιανουαρίου 2024

Mε τηλεκπαίδευση απαντά το υπουργείο Παιδείας στις καταλήψεις: Θα μετράνε οι απουσίες για κάθε διδακτική ώρα

Με αφορμή τις καταλήψεις σε διάφορα σχολεία αλλά και για όλες τις απρόβλεπτες περιπτώσεις, που…

19 Ιανουαρίου 2024

Εκ νέου υποψήφια για το «τιμόνι» του ΤΕΕ η Νάνσυ Καπούλα – Ανακοινώσεις για πλημμύρες και οικισμούς Πηλίου

Χρονιά εκλογών το 2024 για το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και με αφορμή την αποψινή εκδήλωση…

19 Ιανουαρίου 2024