Πολιτική

Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές

Ομόφωνα έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από συνεδρίασή του

Ομόφωνο όχι από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις μειώσεις των συντάξεων κατά 5-10%, που επιβάλλονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και τον εισηγητή Α. Κατσαρόλη, οι προωθούμενες διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο ως αντισυνταγματικές κρίνονται και οι διατάξεις για τα όρια ηλικίας.

Από το 2013 αυξάνονται κατά δυο χρόνια (συνταξιοδότηση στα 67), ενώ καταργούνται και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι διατάξεις προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, καθώς και στις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας στην προστασία εργασίας.

Καταλογίζεται στον νομοθέτη ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και ότι η μείωση γίνεται κατά τρόπο άνισο. Ομόφωνα αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων και του θερινού επιδόματος.

Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι είναι προκλητική η εξαίρεση των υπαλλήλων της Βουλής από τις μειώσεις.

Ειδικότερα «κόπηκαν» ως αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι ρυθμίσεις του νέου μνημονιακού συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που προβλέπουν, για πέμπτη φορά από το 2010 μείωση των συντάξεων από 5% έως 10% από τις αρχές του νέου έτους.

Επίσης, ως μη συμβατές με το Σύνταγμα κρίθηκαν και άλλες διατάξεις  του νομοσχεδίου με τις οποίες αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και φτάνει στο 67ο και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Ειδικά, ως προς την περικοπή των συντάξεων η Ολομέλεια έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου κ. Αντώνη Κατσαρόλη, και έκρινε ότι η για πέμπτη συνεχόμενη φορά μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές, η μείωση των συντάξεων, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο, και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ ,από το 60ό έτος που είναι σήμερα, στο 65ο έτος.

Τι κρίθηκε συνταγματικό

Αντίθετα, η Ολομέλεια έκρινε συνταγματική, κατά πλειοψηφία την περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξη τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ. Ακόμη, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια  οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Η Ολομέλεια κάνει λόγο για «επιλεκτική, μονομερή και διαρκή» επιβάρυνση των μισθωτών και εν προκειμένω των συνταξιούχων (περιορισμός συντάξεων – ειδικές εισφορές -φορολογικά μέτρα), έναντι – όπως αναφέρεται -άλλων ομάδων πολιτών που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ως εύκολο και γρήγορο τρόπο ισορρόπησης – ισοσκέλισης των οικονομικών δεδομένων την πρακτική αυτή που δημιουργεί άνιση μεταχείριση των διοικούμενων πολιτών.

Μέτρο-πρόκληση

Ένα μέτρο-πρόκληση συμπεριλαμβανόταν  στις διατάξεις  του υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες  έκρινε αντισυνταγματικές η Ολομέλεια του Ελεγκτικού  Συνεδρίου, βάζοντας «φωτιές στην» κυβέρνηση: οι υπάλληλοι της Βουλής, σα να μην έφταναν τα υπόλοιπα προνόμια υπέρ τους,  εξαιρούνται  από τις μειώσεις τις οποίες  υφίστανται  όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι.  Κι όλα αυτά όταν έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν για τις νέες άδικες οριζόντιες  περικοπές και τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η κυβερνητική συνοχή για τον ίδιο λόγο…

Η πρόκληση αυτή φέρεται μάλιστα να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι ​η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές (μη συμβατές με το Σύνταγμα)  τις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται  νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυξάνεται από το  1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και καταργεί για τους συνταξιούχους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα άδειας.

Είναι η πρώτη φορά που το Ελεγκτικό Συνέδριο, η γνώμη του οποίου έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα (πλην  όποιος προσφύγει μπορεί να δικαιωθεί) κρίνει μνημονιακό νόμο μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Διάψευση της εξαίρεσης από το ΥΠΟΙΚ

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε πάντως το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι οι προβλέψεις που υπάρχουν στις ρυθμίσεις αποσκοπούν στην εξαίρεση των συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής και στην ευνοϊκή μεταχείρισή τους, σε σύγκριση με τη μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, ενώ διαψεύδει ότι τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας. Αποδίδει επίσης σε… παρανόηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο το ζήτημα που δημιουργήθηκε και την απόφαση που φέρεται να έλαβε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το