Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, ευτυχώς, σε άσκηση

Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από τη διαρροή πετρελαιοειδών έγινε χθες το πρωί στην περιοχή «Αστέρια» Αγριάς, μπροστά από τις εγκαταστάσεις τις «Elin»

Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από τη διαρροή πετρελαιοειδών έγινε χθες το πρωί στην περιοχή «Αστέρια» Αγριάς, μπροστά από τις εγκαταστάσεις τις «Elin». Στην άσκηση συμμετείχαν λιμενικοί, εθελοντές και εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Διήρκησε δύο ώρες, από τις 8.30 το πρωί έως τις 10.30 και είχε απόλυτη επιτυχία.

Το βασικό σενάριο της άσκησης ήταν η διαρροή ποσότητας πετρελαίου στη θάλασσα που έγινε άμεσα αντιληπτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να μην προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση. Η ταχύτητα, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης με τα μέσα που διαθέτει το Λιμεναρχείο Βόλου ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν αυτή την επιχείρηση.

Μόλις διαπιστώθηκε η διαρροή έγινε διακοπή λειτουργίας της πετρελαϊκής εγκατάστασης και κινητοποίηση. Στη θάλασσα στήθηκε ο αντιρρυπαντικός φράχτης για να εμποδιστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Με τα υπόλοιπα μέσα λιμενικοί και εθελοντές κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να την εξαλείψουν.

Στην άσκηση συμμετείχαν δέκα άτομα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, 20 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και εργαζόμενοι των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Διαπιστώθηκε τόσο η ετοιμότητα όσο και η γνώση τους για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Σημειώνεται ότι η αντιρρυπαντική άσκηση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Εξετάζεται τόσο η ετοιμότητα των αρχών, όσο και η αποτελεσματικότητα των μέσων.

Στατιστικά τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης στη Μαγνησία είναι λιγοστά και τούτο είναι ιδιαίτερα θετικό. Η λιμενική αρχή του Βόλου δίνει ιδιαίτερη σημασία και έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση. Σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Λιμεναρχείο Βόλου είναι υψηλά.

Τ. Κ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Μόνος στην Ντάουνινγκ Στριτ»: Το απολαυστικό βίντεο του Ρίσι Σούνακ για τα Χριστούγεννα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μοιράστηκε ένα μοναδικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπνευσμένο από…

27 Δεκεμβρίου 2023

Iαπωνία: Πολυτελές πολυκατάστημα ζήτησε «συγγνώμη» για 807 χριστουγεννιάτικες τούρτες που κατέρρευσαν

Από την εμπόλεμη ζώνη και όχι από το ζαχαροπλαστείο ή ένα έστω υποτυπωδώς οργανωμένο εργαστήριο…

27 Δεκεμβρίου 2023

Meteo: Οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2023

Τις κοινωνικο - οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2000–2023 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…

27 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ και τον Ιανουάριο

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα e-εργαστήρια (workshops) ομαδικής συμβουλευτικής από εξειδικευμένα στελέχη της…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που χτυπήθηκε στο Ρέντη

Σε δήλωση του για τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που είχε χτυπηθεί βαριά στα επεισόδια…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πάνω από 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, λέει η Χαμάς

Συνολικά 21.110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.243 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από…

27 Δεκεμβρίου 2023