Photo Gallery, Τοπικά

Αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, ευτυχώς, σε άσκηση

Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από τη διαρροή πετρελαιοειδών έγινε χθες το πρωί στην περιοχή «Αστέρια» Αγριάς, μπροστά από τις εγκαταστάσεις τις «Elin»

Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από τη διαρροή πετρελαιοειδών έγινε χθες το πρωί στην περιοχή «Αστέρια» Αγριάς, μπροστά από τις εγκαταστάσεις τις «Elin». Στην άσκηση συμμετείχαν λιμενικοί, εθελοντές και εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Διήρκησε δύο ώρες, από τις 8.30 το πρωί έως τις 10.30 και είχε απόλυτη επιτυχία.

Το βασικό σενάριο της άσκησης ήταν η διαρροή ποσότητας πετρελαίου στη θάλασσα που έγινε άμεσα αντιληπτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να μην προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση. Η ταχύτητα, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης με τα μέσα που διαθέτει το Λιμεναρχείο Βόλου ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν αυτή την επιχείρηση.

Μόλις διαπιστώθηκε η διαρροή έγινε διακοπή λειτουργίας της πετρελαϊκής εγκατάστασης και κινητοποίηση. Στη θάλασσα στήθηκε ο αντιρρυπαντικός φράχτης για να εμποδιστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Με τα υπόλοιπα μέσα λιμενικοί και εθελοντές κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να την εξαλείψουν.

Στην άσκηση συμμετείχαν δέκα άτομα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, 20 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και εργαζόμενοι των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Διαπιστώθηκε τόσο η ετοιμότητα όσο και η γνώση τους για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Σημειώνεται ότι η αντιρρυπαντική άσκηση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Εξετάζεται τόσο η ετοιμότητα των αρχών, όσο και η αποτελεσματικότητα των μέσων.

Στατιστικά τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης στη Μαγνησία είναι λιγοστά και τούτο είναι ιδιαίτερα θετικό. Η λιμενική αρχή του Βόλου δίνει ιδιαίτερη σημασία και έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση. Σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Λιμεναρχείο Βόλου είναι υψηλά.

Τ. Κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το