Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αντίθετοι με τις απολύσεις υπαλλήλων

Συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας
Συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Η αδιαφορία των δημάρχων, μπροστά στα μεγάλα και ανυπέρβλητα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, «στιγμάτισε» τη χθεσινή

συνεδρίαση του Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ενόψει του ετήσιου συνέδριου της ΚΕΔΕ,  στις 30-31 Μαΐου, στα Ιωάννινα.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να κλείσει κοινωφελείς και αναπτυξιακές επιχειρήσεις καθώς και τα οικονομικά ζητήματα που αποτελούν «βρόχο» για τους ΟΤΑ, κυριάρχησαν στη χθεσινή ολιγομελή συνάντηση των δημάρχων της Θεσσαλίας

Το θέμα που απασχόλησε κυρίως τα μέλη του Συμβουλίου, αφορούσε στα οικονομικά των Δήμων και ειδικότερα στον τρόπο κατανομής των πόρων στους ΟΤΑ, οι οποίοι σήμερα  διανέμονται με πληθυσμιακά κριτήρια. Εκφράστηκε η άποψη ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει διότι έτσι αδικούνται αρκετοί Δήμοι.

«Υπάρχουν Δήμοι, που αν ληφθεί υπόψη για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μόνο το πληθυσμιακό κριτήριο- ιδιαίτερα όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας με την απογραφή του 2011- θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής και κατ’ επέκταση της λειτουργικής κατάρρευσης.

Η Στατιστική Υπηρεσία αυτή τη φορά χρησιμοποίησε την έννοια του μόνιμου πληθυσμού, που δίνει διαφορετική εικόνα από αυτήν του πραγματικού ή του νόμιμου πληθυσμού και γενικά τα στοιχεία που έδωσε σε εμάς με μεγάλη καθυστέρηση σηκώνουν μεγάλη συζήτηση και επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζεται μείωση κατοίκων όχι μόνο στους οικισμούς της υπαίθρου αλλά ακόμη και στον Δήμο Αθηναίων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Ρίζος Κομήτσας.

«Όλα πρέπει να συνυπολογιστούν και δίχως σκοπιμότητες και υπολογισμούς για το τι συμφέρει τον καθένα ξεχωριστά, να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα για την κατανομή των ΚΑΠ, δίκαιο και πραγματιστικό, με δεδομένο ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε πλούτη, αλλά φτώχια», υπογράμμισε.

 

Οδηγούνται

πολλοί Δήμοι

στην επιτροπεία

Ο κ. Κομήτσας, έθεσε επίσης το θέμα της επιτροπείας στους Δήμους και ειδικότερα αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Θα επαναλάβω ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο και τους δήμους, αργά ή γρήγορα, σε λουκέτο. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να καθορίζονται από άλλους τα δημοτικά τέλη και οι δημοτικοί φόροι, δε θα μετατραπούμε σε φοροεισπράκτορες της κεντρικής εξουσίας», σημείωσε.

 

Κατά των

απολύσεων

Στην εισήγησή του επίσης ο πρόεδρος θέτοντας το θέμα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στους Δήμους, τόνισε: « Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την απόλυση, έστω και ενός υπαλλήλου – εργαζομένου στους Δήμους, ενώ διαφωνούμε και με τη διαθεσιμότητα προσωπικού στη λογική της έμμεσης απόλυσης.

Είναι λογικό να διατηρούμε επιφυλάξεις γιατί εδώ και ένα χρόνο έχει ανοίξει το θέμα της διαθεσιμότητας και μέχρι σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί οι τοποθετήσεις εργαζομένων σε άλλους φορείς, αν και έχουν ανακοινωθεί. Συμφωνούμε, ωστόσο, με την κινητικότητα, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες με μεγάλες ελλείψεις και άλλες με πλεονάζον προσωπικό.

…Ζητάμε να υλοποιηθούν τα αιτήματα μετατάξεων υπαλλήλων, από Δήμο σε Δήμο, από Δήμους προς Περιφέρειες και το αντίθετο, αλλά και από ΠΕΔ σε Δήμους».

 

«Να μην ταυτιστούν

οι αυτοδιοικητικές

εκλογές»

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εκφράστηκε η άρνηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, να γίνουν ταυτόχρονα οι δημοτικές με τις εθνικές ή τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Κομήτσας υποστήριξε συγκεκριμένα ότι: « Θέση μας η οποία εκφράζεται και από τα κεντρικά μας όργανα (ΚΕΔΕ) είναι να μην ταυτιστούν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές με οποιεσδήποτε άλλες (εθνικές ή ευροεκλογές). Επίσης, θετικά βλέπουμε το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των νυν Δημοτικών Αρχών…».

 

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του, με αφορμή τη φημολογία για κλείσιμο των κοινωφελών επιχειρήσεων προτείνει άμεσα κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα απαιτεί:

«Όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται από τους ΟΤΑ. Καμιά ιδιωτικοποίηση (άμεση και έμμεση), καμιά εκχώρηση αρμοδιότητας. Έξω οι ΜΚΟ και οι Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από τους ΟΤΑ. Καμιά ΔΕΥΑ σε ιδιώτη. Φτηνό και ασφαλές νερό για το λαό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ΟΤΑ.

Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη φορολόγηση του κεφαλαίου και από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των ΟΤΑ.

Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές χωρίς τροφεία και ανταποδοτικότητα. Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το