Ελλάδα

Αντίθετοι με την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα πρυτάνεις και δικηγόροι

  

Στην έκτακτη σύνοδο του Σαββάτου θα καθορίσει τη στάση της η σύνοδος των πρυτάνεων, μετά από απόφαση που πάρθηκε στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με αφορμή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σύνοδος, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση, λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015 και παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών.

Οι πόροι που έχουν διατεθεί στις Σχολές, αναφέρει η Σύνοδος, αφορούν σε συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες – μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, ενισχύουν τα πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.

Η σύνοδος τονίζει ότι τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Σύνοδος θα διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες συνέπειες στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και τις νομικές πτυχές του θέματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η χρήση της νομοθετικής καταφυγής στις ΠΝΠ πρέπει να επιλέγεται όλως εξαιρετικώς και όταν τούτο επιβάλλεται από επείγοντες λόγους και απρόβλεπτα περιστατικά, σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 44 παρ. 1 Συντάγματος».

Η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, αναφέρει ο ΔΣΑ, «πρέπει να μνημονεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, έστω και περιληπτικά, στο σώμα της ΠΝΠ».

Ακόμη, ο ΔΣΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: «Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευσε την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν ΠΝΠ από το 2010 έως τώρα, τούτο δε και για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και για λόγους συνταγματικότητας, αφού συχνά ούτε οι συνταγματικές προϋποθέσεις για την έκδοσή τους συνέτρεχαν».

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το