Photo Gallery, Τοπικά

Αντίδραση-απάντηση Μόσχου για τις πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας στην περιοχή Αγριάς

Προς το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Χαρ. Ζάχο και τη ΔΕΗ

 

 

 

Η σκληρή κριτική που άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς κ. Χ. Ζάχος στη Δημοτική Αρχή, για την τοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας επάνω σε κολόνες της ΔΕΗ, προκάλεσε χθες την αντίδραση του αντιδημάρχου πολεοδομίας κ. Νίκου Μόσχου, ο οποίος εγκαλεί και τη ΔΕΗ για τη στάση της.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, το τμήμα  Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού αντικατέστησε – τοποθέτησε 64 πινακίδες Ρ2 (STOP), 66 πινακίδες Ρ7 (απαγόρευση εισόδου σε όλα τα οχήματα – μονόδρομος), πενήντα επτά πινακίδες Ρ27 ή Ρ28 (απαγόρευση στροφής αριστερά ή δεξιά – μονόδρομος), δηλαδή τις πλέον απαραίτητες ρυθμιστικές πινακίδες και 30 λοιπές πινακίδες (ρυθμιστικές, αναγγελίας κινδύνου και πληροφοριακές).

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν μετά από αυτοψία της υπηρεσίας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι όντως η υπάρχουσα κάθετη σήμανση, κατά μεγάλο ποσοστό ήταν ελλιπής, δημιουργούσε σύγχυση στους οδηγούς οχημάτων (αντιφατικές πινακίδες) και δεν πληρούσε τις πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές, κυρίως ως προς την αντανακλαστικότητα (σχεδόν κατεστραμμένη η αντανακλαστική μεμβράνη), ως προς το ελάχιστο ύψος τοποθέτησης (χαμηλότερα από τα 2.20μ.) και ως προς το μέγεθος των πινακίδων (μικρότερες των αντίστοιχων προβλεπόμενων για κάθε κατηγορία οδού).

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, το ενδιαφέρον του κ. Ζάχου για την τοποθέτηση των πινακίδων είναι όψιμο, «αφού ο ίδιος δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία για πινακίδες που υπήρχαν ήδη στην περιοχή της Αγριάς σε κολόνες της ΔΕΗ όταν ήταν αντιδήμαρχος Αγριάς. Το συνεργείο του Δήμου αντικατέστησε πινακίδες που ήταν ήδη τοποθετημένες σε κάποιες κολώνες της ΔΕΗ.  Όσον αφορά επί των θεμάτων αισθητικής των πινακίδων κυκλοφορίας που έθεσε ο κ. Ζάχος, τον παραπέμπουμε στον Κ.Ο.Κ.».

«Η υπηρεσία ενεργώντας στο πλαίσιο των περιορισμένων, γι’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή, δυνατοτήτων της, προχώρησε στη μεγαλύτερη έως σήμερα παρέμβαση-τοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας, για την αποτροπή του μεγάλου κινδύνου πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, λόγω και του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου της θερινής περιόδου, με πίεση χρόνου, λόγω του επείγοντος, αλλά και των πολλαπλών υποχρεώσεών της», τονίζει ο αντιδήμαρχος και παραδέχεται ότι από τις 200 περίπου πινακίδες, 20 από αυτές τοποθετήθηκαν σε κολόνες της ΔΕΗ. Μερικές από αυτές αντικατέστησαν άλλες παλαιότερες που ήταν ήδη τοποθετημένες «και για τις οποίες ούτε ο κ. Ζάχος είχε αντιδράσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ούτε και η ΔΕΗ. Επισημαίνουμε ότι και στην περιοχή του Βόλου έχουν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια πινακίδες ρύθμισης κυκλοφορίας σε κολώνες της ΔΕΗ, χωρίς η επιχείρηση αυτή να διαμαρτυρηθεί ποτέ ή να αντιδράσει», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολεοδομίας με το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Τσιργούλα, η ΔΕΗ επικαλέστηκε  την Αστυνομική Διάταξη 7/1997. Ωστόσο η  διάταξη αυτή, δεν απαγορεύει την τοποθέτηση πινακίδων, αλλά την τοποθέτηση αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Είναι σαφές ότι σκοπός της τοποθέτησης πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας είναι η αποτροπή ατυχημάτων και η διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και όχι φυσικά η πρόκληση ατυχημάτων.

«Η ΔΕΗ ακολουθώντας τις επισημάνσεις του κ. Ζάχου και χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με το Τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, θεώρησε άκριτα ότι οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν και σε ορισμένα σημεία αντικατέστησαν ήδη τοποθετημένες, είναι επικίνδυνες.  Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού έχει αποστείλει έγγραφο προς τη ΔΕΗ, με την οποία την καλεί να γνωστοποιήσει εάν οι συγκεκριμένες πινακίδες, μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα», καταλήγει ο κ. Μόσχος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το