Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ανοιχτή την Πρωτομαγιά η αγορά του Βόλου

  Παράταση ωραρίου καταστημάτων όταν έρχονται κρουαζιερόπλοια

Παράταση ωραρίου καταστημάτων όταν έρχονται κρουαζιερόπλοια

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου την Πρωτομαγιά, η οποία φέτος συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 7 Μαΐου, ως αντιστάθμισμα της Πρωτομαγιάς. Χθες ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου-Ν. Ιωνίας (ΕΣΒ) το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΣΒ αποφάσισε στην προχθεσινή της συνεδρίαση, να παρατείνουν τη λειτουργία τους τα εμπορικά καταστήματα, τις ημέρες αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.

Η διοίκηση του ΕΣΒ συζήτησε για τη δυνατότητα παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Βόλου, όσοι φυσικά καταστηματάρχες το επιθυμούν, τις ημέρες αφίξεων κρουαζιερόπλοιων (υπολείπονται 28 συνολικά) στο λιμάνι, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών επιλέγει να επισκεφθεί την εμπορική αγορά.

Όπως σημειώνει ο κ. Κ. Μαγαλιός, υπεύθυνος Τύπου, η διοίκηση θα ζητήσει από τους ναυτικούς πράκτορες, που εκπροσωπούν τις εταιρίες κρουαζιερόπλοιων, να ενημερώνουν τους επιβάτες την προηγουμένη της άφιξης στο Βόλο, για τις δυνατότητες που αυτοί έχουν, πέρα από τις επισκέψεις στα Μετέωρα ή το Πήλιο. Θα γνωστοποιείται δηλαδή ένα μίνι πρόγραμμα, προς τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, στο οποίο και θα περιλαμβάνεται επίσκεψη στην εμπορική αγορά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΣΒ επισημάνθηκε η ανάγκη λεωφορειακής σύνδεσης της προβλήτας 2, όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια, με το κέντρο της πόλης, όπως μάλιστα έχει προτείνει το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθεί και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Βόλου. Οι καταστηματάρχες θα παρατείνουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους και μετά τη λήξη του μεσημεριανού ωραρίου, τις ημέρες αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΣΒ συζητήθηκε και η δυνατότητα αναβάθμισης της ηχητικής κάλυψης του κεντρικού τομέα της εμπορικής αγοράς.

Το πασχαλινό ωράριο

Χθες η διοίκηση του ΕΣΒ ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγ. Δευτέρα. Μεγ. Τρίτη, Μεγ. Τετάρτη και Μεγ. Πέμπτη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 8.30 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι και 5.30 το απόγευμα μέχρι 9 το βράδυ.

Τη Μεγ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν συνεχόμενα 12 μέχρι 8 μ.μ. και το Μεγ. Σάββατο 8.30 π.μ. μέχρι 2.30 μ.μ. Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Προβληματισμός για τις Κυριακές      

 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των εμπόρων του Βόλου για το αίτημα της τρόικας, να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα δέκα Κυριακές τουλάχιστον το χρόνο και να διενεργούνται εκπτώσεις κάθε μήνα… Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο του 2012 την απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους, ενώ τα λοιπά καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο.

«Από μόνοι μας έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, για να προσελκύσουμε τους καταναλωτές. Δεν θεωρώ κακή ιδέα το άνοιγμα κάποιες Κυριακές, καθώς για τους εργαζόμενους θα μπορούσαν να αντικατασταθούν αυτές με ρεπό Δευτέρα ή άλλη ημέρα της εβδομάδας», δηλώνει ο κ. Π. Πάνος, έμπορος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. «Το πρόβλημα για τον εργαζόμενο είναι αν θα πληρωθεί τέλος του μήνα και όχι αν θα εργαστεί Κυριακές», προσθέτει ο κ. Πάνος.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνεται η δυνατότητα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα με εμβαδόν μικρότερο των 250 τετραγωνικών μέτρων, αρκεί να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shop in a shop». Επιτρέπεται συνολικά επτά Κυριακές το χρόνο να είναι ανοικτά όλα τα εμπορικά καταστήματα ακόμη και τα μεγάλα. Οι δύο Κυριακές είναι πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και οι τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Επίσης αλλάζει το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Καθιερώνονται δύο επίσημες περίοδοι εκπτώσεων, με τις χειμερινές να ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και να διαρκούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και τις θερινές να ξεκινούν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Θεσπίζονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου.

Κατά την ΕΣΕΕ πάντως, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθιάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το