Πολιτική

Ανοιχτά μέτωπα με τρόικα

"Αγώνας δρόμου" για διευθέτηση εκκρεμοτήτων δυο βδομάδες πριν την επιστροφή
“Αγώνας δρόμου” για διευθέτηση εκκρεμοτήτων δυο βδομάδες πριν την επιστροφή

Δυο περίπου εβδομάδες πριν την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες ώστε να μην επηρεαστεί η χώρα από τις αναταράξεις λόγω Κύπρου.

Το σημαντικότερο, πάντως, εμπόδιο για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ εξακολουθεί να είναι το Δημόσιο καθώς επιχειρείται ήδη να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα δουν άμεσα την πόρτα της εξόδου, πέρα από τους 885 που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.Είναι ενδεικτικό ότι 1.550 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά ενώ άλλες 450 στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό την ώρα που διεξάγεται έλεγχος από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σε 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων με ποινικές διώξεις.

Εκείνο όμως που “πονοκεφαλιάζει” την κυβέρνηση περισσότερο είναι η μη διευθέτηση του θέματος των οργανογραμμάτων και του στόχου της διαθεσιμότητας σε εποπτευόμενους φορείς που αποτελούν και προαπαιτούμενο για την δόση.

Έντονες συζητήσεις προκαλεί και η είσπραξη του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων καθώς για την εφαρμογή των υπό εξέταση σεναρίων για τη μείωση του τέλους σε μικρότερες ιδιοκτησίες, απαιτείται η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναφορικά με τα “ανεκτά” επίπεδα απώλειας εσόδων.

Στο πεδίο των ρυθμίσεων, οφειλών, φαίνεται ότι υπάρχει μια αρχική συμφωνία για την πάγια διαδικασία που θα προβλέπει 12 δόσεις η οποία και θα επεκτείνεται στις 24 σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Διατηρείται, ωστόσο, η διαφωνία αναφορικά με την “τελευταία ευκαιρία” καθώς η τρόικα επιμένει ότι αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 36 δόσεις με την ελληνική πλευρά να αντιτείνει ότι είναι αναγκαίες οι 48.

Από τις ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα μπορούν να εισπραχθούν 3 έως 4 δισ. ευρώ από τις οφειλές προς το Δημόσιο και περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις οφειλές προς τα ταμεία.

Αναφορικά με τη φορολογική διοίκηση, η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γ.γ. δημοσίων εσόδων ενώ υπάρχει και ζήτημα με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και τις ελεγκτικές επιδόσεις.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ότι η χώρα αν και αργά προχωράει μπροστά, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα της δοθεί και νέα χείρα βοηθείας για περαιτέρω μείωση του χρέους της.

“Ένα σημαντικό ορόσημο θα είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν το καταφέρει, θα βλέπει ο καθένας ότι η χώρα ενεργά αντιμετωπίζει την πρόκληση, ότι το πρόγραμμα αποδίδει και επανέρχεται εμπιστοσύνη. Μετά θα δούμε από κοινού τι μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα για να σταθεροποιηθεί η χώρα”, είπε ο κ. Σόιμπλε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. “Ενθάρρυνα τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει την γραμμή μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και διατύπωσα την πεποίθησή μου ότι αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που διασφαλίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευημερία για όλους. Δεν έμεινα με την εντύπωση ότι βλέπει την κατάσταση εντελώς διαφορετικά”, σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το