Photo Gallery, Πολιτική

Ανησυχία για επιστροφή της ύφεσης

«Πυρετός» για τον περιορισμό της κρίσης στην Ευρώπη

 


 

Νέο γερμανικό «όχι» στην έκδοση ευρωομόλογου

 


Η απειλή επανόδου των ΗΠΑ στην ύφεση και η υποβόσκουσα ισχυρή ανησυχία για τη σταθερότητα των ευρωτραπεζών, λόγω της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη, έχουν προλειάνει το έδαφος για μαζική φυγή κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές και τα κρατικά ομόλογα υψηλού ρίσκου.
Πριν καν στεγνώσει το “μελάνι” των πρόσφατων αναποτελεσματικών ανακοινώσεων Μέρκελ – Σαρκοζί, η Ευρωζώνη είναι πάλι προ των πυλών για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων, με στόχο την ανακοπή της πτώσης, που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, υπονομεύοντας το πρόσφατο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της 21ης Ιουλίου, πριν καν ολοκληρωθεί η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο αντίδρασης στις πιέσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, ξεχωριστή σημασία -και για την Ελλάδα- προσλαμβάνει η συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών, μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπαρουάν, στόχος της είναι «να τεθούν σε εφαρμογή οι φιλόδοξες αποφάσεις» που ελήφθησαν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο, δηλαδή το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η φορολογική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας, ο δημοσιονομικός «χρυσός κανόνας» στην Ευρωζώνη και η πρόταση για επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ίσως συντάξει προσχέδιο νόμου για την έκδοση ευρωομολόγων, το οποίο θα παρουσιάσει, μαζί με έκθεση που θα αναλύει τη βιωσιμότητα των κοινών ομολόγων.
«Η Κομισιόν προσφέρθηκε να παρουσιάσει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα περιγράφει τη σχεδίαση συστήματος κοινής έκδοσης ευρωμολόγων» γράφει ο κ. Ρεν ως απάντηση σε ερώτηση που του τέθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. «Η αναφορά θα συνοδεύεται, αν αυτό είναι απαραίτητο, από νομοθετικές προτάσεις». Ο κ. Ρεν δεν καθόρισε χρονοδιάγραμμα για την αναφορά ή τη σύνταξη προσχεδίου νόμου.
«Τα ευρωομόλογα θα έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αυξήσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης μέσα στις αγορές» συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με το πώς θα επηρέαζε μια τέτοια πρωτοβουλία την κατάσταση της Ιρλανδίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους – μέλους».

 

Νέο γερμανικό «όχι» στα ευρωομόλογα

 

Την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους επαναλαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της κυριακάτικης Bild am Sonntag.

«Αποκλείω να μπορέσουν να υπάρξουν ευρωομόλογα μ’ αυτή την κυβέρνηση», αναφέρει ο Ρέσλερ, ο οποίος ανήκει στο μικρό φιλελεύθεροο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το FDP είναι ο μικρότερος εταίρος των συντηρητικών κομμάτων CDU / CSU της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στους κόλπους του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού. Αξιωματούχοι των χριστιανοδημοκρατικών ενώσεων έχουν ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων. «Τα ευρωομόλογα είναι ένα κακό σινιάλο προς τις εθνικές οικονομίες που αποτυγχάνουν στους στόχους τους. Η κάλυψη των κινδύνων άλλων χωρών με τα ευρωομόλογα θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την άνοδο των γερμανικών επιτοκίων. Αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για την ανάπτυξη στη χώρα μας», εξηγεί ο υπουργός.

Ο Ρέσλερ αποστασιοποιείται επίσης από την πρόταση για μια οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης που διατυπώθηκε την Τρίτη από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Η οικονομική πολιτική της Γερμανίας θα ασκείται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, για να βάλουμε ένα τέλος σε οποιαδήποτε παρεξήγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτές στη Γερμανία πάντως υποστηρίζουν ομόφωνα πως το σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική τον έχει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέλος του CDU και όχι ο Ρέσλερ.

Χθες ο Ρέσλερ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, φάνηκε πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπως προτείνουν το Παρίσι και το Βερολίνο.

 

«Η ΕΚΤ έχει βαθιές τσέπες»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να βγει από αυτή ενδυναμωμένη, εκτιμά σε έκθεσή της η Citi, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει «βαθιές τσέπες» και θα μπορούσε να ρίξει στη «μάχη» του χρέους περί τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ… Ο Willem Buiter, που υπογράφει την έκθεση, εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη διαθέτουν τα μέσα για να αποτρέψουν οποιοδήποτε σενάριο «άτακτης» χρεοκοπίας οποιουδήποτε κράτους-μέλους, αλλά και να στηρίξουν χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία απέναντι στα προβλήματα χρηματοδότησης που ο φόβος των αγορών θα μπορούσε να τους δημιουργήσει.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το