Photo Gallery, Τοπικά

Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου, αν κατατεθεί ο νόμος για τα ΑΕΙ

 

Η ανοικτή Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρότεινε χθες την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος

 

 

Αποφασίστηκε στη χθεσινή ανοικτή συνεδρίαση της συγκλήτου ενόψει της Συνόδου Πρυτάνεων

 

 

 

«Δεν είναι επιθυμητή η παρουσία της κ. Διαμαντοπούλου», λέει σύλλογος διδασκόντων

Την αναστολή διαρκείας της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε χθες η Σύγκλητος που συνεδρίασε σε πολύ διευρυμένο πλαίσιο, εάν το Υπουργείο Παιδείας καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, χωρίς να έχει λάβει υπόψη του, τις προτάσεις των Πρυτανικών Αρχών. Μάλιστα αντίστοιχη πρόταση θα γίνει στη Σύνοδο Πρυτάνεων η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, με σκοπό την υιοθέτησή τους. Στο ενδεχόμενο αναστολής του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Ανοικτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου, όπου στόχο είχε την κατάθεση προτάσεων ενόψει της Συνόδου Πρυτάνεων που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη, στο Βόλο.

Ωστόσο η συζήτηση χρωματίστηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ που αναμένεται να ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, τη στιγμή που τα ΑΕΙ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα από τον τοπικό ενιαίο σύλλογο διδασκόντων εκφράστηκε η άποψη πως υπό τις παρούσες συνθήκες η παρουσία της κ. Διαμαντοπούλου δεν είναι επιθυμητή.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως στη συνεδρίαση εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον του Πανεπιστημίου, κυρίως με τα προβλήματα που αφορούν την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού που φαίνεται ότι θα επιτείνεται. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμια βρίσκονται στην ίδια θέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Όμως το Πανεπιστήμιο μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, αποτελεί τη μόνη διέξοδο που θα μπορούσε να δώσει λύσεις στην οικονομική κρίση. Επομένως αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να ισχύει. Φοιτητές και καθηγητές τόνισαν πως επειδή το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του.

Μέχρι τώρα στις Συνόδους των Πρυτάνεων επικρατούσε η αντίληψη να έχουμε ανοικτά Πανεπιστήμια με ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Εάν τώρα διαμορφωθεί η αντίληψη ότι πρέπει να κλείσει το Πανεπιστήμιο, γιατί απειλείται η λειτουργία του, εγώ θα μεταφέρω αυτή την άποψη στη Σύνοδο Πρυτάνεων και η οποία μπορεί να αλλάξει στρατηγική και να στραφεί στο κλείσιμο των ΑΕΙ. Πάντως η ανοικτή Σύγκλητος πρότεινε αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος, αν κατατεθεί το νομοσχέδιο και δεν περιλαμβάνει τις προτάσεις των Πρυτανικών Αρχών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης, είπε πως η Σύγκλητος ακόμη και αν είναι ανοικτή, αποτελεί ένα ακαδημαϊκό όργανο και μπορεί να πάρει αποφάσεις με όσους ήταν παρόντες. Έτσι η ανοικτή σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου, αν κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας νομοσχέδιο που σε αδρές γραμμές δεν λάβει υπόψη του τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τις Συγκλήτους, τις Συνόδους Πρυτάνεων και τους συλλόγους Μελών ΔΕΠ, εργαζομένων. Η δεύτερη απόφαση ήταν η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου να καταθέσει την ίδια πρόταση για αναστολή και στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Η τρίτη απόφαση ήταν ότι εκτός της αναστολής θα γίνονται εντός και εκτός Πανεπιστημίου εκδηλώσεις που θα κοινοποιήσουν το πρόβλημα στην κοινωνία της Θεσσαλίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ξεκομμένο από το οικονομικό. Η τάση πάει για συρρίκνωση του ελληνικού Πανεπιστημίου και μεταφορά των περιορισμένων πόρων του Δημοσίου στα ΑΕΙ που θα πρέπει να διαχειριστούν την κρίση.

Μάλιστα ρωτήθηκε ο κ. Κοτζαμάνης, αν είναι επιθυμητή η παρουσία της υπουργού παιδείας στη Σύνοδο. Ο ίδιος απάντησε: «Προφανές είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η κ. Διαμαντοπούλου δεν είναι επιθυμητή, από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στη Βουλή ότι θα περάσει το νόμο για τα ΑΕΙ ένα βράδυ του Αυγούστου χωρίς φεγγάρι, ενώ ψήφισε και το Μνημόνιο».

 

Εκλογές

στο τμήμα

Μηχανολόγων

Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκλέχτηκε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Παναγιώτης Τσιακάρας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προχθές Τετάρτη, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος εκλέχτηκε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Νίκος Πελεκάσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ προφανώς έχει υπέρ και κατά. Αλλά είναι μια προσπάθεια να γίνουν αλλαγές με ένα ρεαλιστικό προυπολογισμό και με καλή σχέση πανεπιστιμιακών με το Υπουργείο. Πιθανόν να έχουν δίκιο σε πολλά σημεία οι πανεπιστημιακοί αλλά το κλείσιμο των σχολών ποτέ δεν έκανε καλό στην ίδια την Παιδεία…

Μοιραστείτε το