Πολιτική

Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις

  Θεοχάρης: Ισοπεδωτική η διάταξη των ποινικών διώξεων για χρέη στο Δημόσιο από 5000 Ε

Θεοχάρης: Ισοπεδωτική η διάταξη των ποινικών διώξεων για χρέη στο Δημόσιο από 5000 Ε

«Ισοπεδωτική» χαρακτήρισε τη διάταξη που προβλέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στην εφορία άνω των 5.000 ευρώ, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

Εξηγώντας γιατί εξέδωσε εγκύκλιο, επισήμανε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε το νόμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε όταν ψηφίζουμε ένα νόμο».

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μηχανισμός είναι για να τηρούν το νόμο και κατά καιρούς να τον υπενθυμίζουν οι υπηρεσίες. Τώρα βγήκε μια εγκύκλιος που τους υπενθυμίζει ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες. Ισοπεδωτική δεν είναι η εγκύκλιος, ισοπεδωτική είναι η διάταξη και ο νόμος» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Πρόσθεσε πως «το ζήτημα δεν είναι να πάει κανένας φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν».

Εν τω μεταξύ με μία ακόμη εγκύκλιό του, αυτή τη φορά προς τους εργαζόμενους στις εφορίες, ο γγ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης καλεί σε συστράτευση όλους όσους εργάζονται σε υπηρεσίες εσόδων, και επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος για την άσκηση ποινικής δίωξης σε όσους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα τονίζει ότι πρέπει οι υπηρεσίες να σταθούν κοντά τους πολίτες που δοκιμάζονται, να κρίνουν δίκαια και να εισπράττουν μόνο από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Παράλληλα έχουμε χρέος να κρίνουμε δίκαια. Να εισπράττουμε από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ανακαλύπτουμε τον φοροφυγά. Έχουμε χρέος δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες  και χρέος αποτελεσματικότητας, απέναντι σε όσους έχουν πληγεί από τα δυσβάστακτα μέτρα. Είμαστε θεματοφύλακες του προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξουμε από αστοχίες», επισημαίνει ο κ Θεοχάρης.

«Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός του φορολογούμενου» σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι οι επίορκοι «δεν έχουν θέση ανάμεσα μας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα μακριά από ψευδοσυναδελφική αλληλεγγύη».

Νωρίτερα μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι να πάει κανένας φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν», και επεσήμανε  ότι η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε για να υπενθυμίσει τον νόμο.

Την ίδια ώρα μια άλλη εγκύκλιος που εξεδόθη για τον αριθμό των δόσεων που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους οι φορολογούμενοι και τα απαραίτητα δικαιολογητικά δημιουργεί σοβαρή σύγχυση αλλά και ουρές στις εφορίες.

Πολίτες προσέρχονται για να ζητήσουν με νέα αίτηση τις επιπλέον δόσεις που προβλέπει η εγκύκλιος Θεοχάρη, αλλά οι έφοροι φοβούνται να τις δώσουν λόγω των επιπλέον δικαιολογητικών που απαιτεί η ίδια εγκύκλιος.

Με την εγκύκλιο αυτή, οι πολίτες καλούνται να μαζέψουν ένα βουνό από δικαιολογητικά προκείμενου να καταθέσουν την αίτησή τους, τα οποία όμως ο έφορος συνήθως δεν τους τα ζητούσε ούτε για την αρχική αίτηση –αν και προβλέπονταν από τον ν.2648/1998- με αποτέλεσμα οι διευθυντές των ΔΟΥ να μένουν εκτεθειμένοι και υπόλογοι και για όσες ρυθμίσεις έδιναν ως τώρα.

“Πάγωσαν” τα δάνεια μειώθηκαν οι καταθέσεις

Πάγωσαν τα δάνεια αλλά μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιανουάριο μειώθηκαν οριακά στα 160,97 δισ. ευρώ από 161,451 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Ωστόσο το σύνολο των καταθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και εκείνες του Δημοσίου Τομέα, αυξήθηκε στα 176,6 δισ.ευρω από 173,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Στον τομέα των χορηγήσεων αμετάβλητος παρέμεινε στο -4% ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, καθώς η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 296 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν το χρέος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2013, ήταν θετική κατά 96 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε αμετάβλητος στο -4,4%.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -2,6% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν θετική και ίση με 164 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 656 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν περισσότερο αρνητικός στο -25,9% από -20,9%, το Δεκέμβριο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν μηδενική τον επισκοπούμενο μήνα (Ιανουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 96 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ήταν λιγότερο αρνητικός στο -2,4% από -3,0% το Δεκέμβριο του 2012.

Αρνητική κατά 392 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες.

Πιο αναλυτικά το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 73,8 δισ. ευρώ καθώς η ροή χρηματοδότησης φέτος ήταν αρνητική (-229 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφανίζουν μείωση κατά 3,2%. Σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στα 29,9 δισ. ευρώ καθώς οι χορηγήσεις εμφάνισαν σε σχέση με πέρυσι μείωση κατά 5,1%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το