Photo Gallery, Πολιτική

Αμυδρή «υπόσχεση» Βενιζέλου για επανεξέταση του ΦΠΑ 23%

«Ούτε δίκαιη, ούτε λογική, αλλά προσωρινά αναγκαία» η αναπροσαρμογή λέει ο υπουργός Οικονομικών

 

 

 

 


«Αναγκαίο προσωρινά, άλλα ούτε δίκαιο ούτε λογικό» χαρακτήρισε το μέτρο για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στην θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η επιλογή αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real Fm, μίλησε για επανεξέταση του ζητήματος στο νέο φορολογικό που καταρτίζεται, τονίζοντας όμως ότι «στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς» αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση που απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο, όπου έχουν προβλεφθεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. ευρώ για το 2012 από τη συγκεκριμένη πηγή.

Επίσης συνάρτησε την όποια μείωση των συντελεστών με βελτίωση των εισπράξεων από ΦΠΑ που σήμερα διαφεύγουν, αφού «όταν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται κάποιοι επιβαρύνονται με υψηλότερο συντελεστή».

«Εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα απλό μηχανισμό είσπραξης του ΦΠΑ, μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές» είπε ο υπουργός παραπέμποντας στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού.

 

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο 180 ψήφων»

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ευρωζώνη. Όλοι πείστηκαν πια ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να την προστατέψει», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Real fm, λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τις λεπτομέρειες και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα έχει τη μορφή της πρώτης σύμβασης καθώς «ο διακανονισμός γίνεται μέσω EFSF» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειάζονται 180 ψήφοι για την επικύρωσή της λέγοντας: «Αφήνω ανοιχτό το τί θα έρθει στη Βουλή γιατί υπάρχουν αρκετά πράγματα και πιστεύω η ΝΔ να μην ξέχασε ότι από το 1980 και μετά στηρίζει όπως και η πλειονότητα των κομμάτων τη συμμετοχή στην Ευρώπη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της και μετά το 2020, σε μια προσπάθεια να επιτύχει το στόχο της ιδιωτικής συμμετοχής ύψους 135 δισ. ευρώ. Επ’ αυτού, το Reuters μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων έως το 2024, αντί του 2020.

Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις επιθέσεις κατά των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε και ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

Αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες έχουν δισταγμούς λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έγκρισης τους από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

«Τέλη Σεπτεμβρίου τελειώνει η προετοιμασία και πρέπει να είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δήλωσε αισιόδοξος, καθώς όλοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σχέδιο ενώ δεν απέκλεισε επέκταση για λίγα χρόνια του προγράμματος ανταλλαγής και για ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση υποστηρίζει τις συμπράξεις και συγχωνεύσεις τραπεζών, είπε πως «στηρίζουμε κάθε κίνηση που ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη συστημική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για τη μείωση των καταθέσεων τον Ιούνιο λέγοντας πως «είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ή να μπαίνουν κάτω από το στρώμα στο σπίτι, αλλά τώρα στα τέλη Ιουλίου ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα».

Επανέλαβε τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ -μαζί με τα κονδύλια που εισρέουν από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ- και γι’ αυτό έχουν γίνει, ανέφερε, οι κινήσεις για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ.

Πρωταρχική προτεραιότητα είναι «να εκτελέσουμε επιτυχώς τον προϋπολογισμό του 2011 όπως διορθώθηκε με το μεσοπρόθεσμο, για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο λογικό. Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα», είπε.

 

Για κυβερνητική ανικανότητα μιλά η ΝΔ

Μετά από 20 μήνες στην εξουσία, η κυβέρνηση τιμωρεί ολόκληρη την κοινωνία και την πραγματική οικονομία για την ανεπάρκεια του κράτους και την ανικανότητα της να εισπράξει τους φόρους, ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας στη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου.

«Ο κ. Βενιζέλος είπε, σήμερα, το αδιανόητο: ότι θα αυξήσει το ΦΠΑ στα είδη εστίασης, από το 13% στο 23%, επειδή δεν λειτουργούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους. Μετά από 20 μήνες στην εξουσία, τιμωρεί ολόκληρη την κοινωνία και την πραγματική οικονομία για την ανεπάρκεια του κράτους και την ανικανότητα της κυβέρνησης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης.

«Αναγνωρίζει ότι αυτό που κάνει «δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό», αλλά επιμένει στο άδικο και το λάθος. Ξέρει ότι, αυξάνοντας κατά 77% το ΦΠΑ, δεν πρόκειται να αυξηθούν, αλλά, αντίθετα, θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, διότι θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης.  Ξέρει ότι, με την απόφασή του, θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αυξήσει τα λουκέτα και θα αφανίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την έκρηξη της ανεργίας.»

«Ξέρει, ακόμη, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο, θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στον Τουρισμό και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της Οικονομίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης.

«Τελικά, ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, χωρίς κανένα άλλοθι. Οφείλει, άλλωστε, να κατανοήσει πως δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του, παραπέμποντας στη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών, που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκάλεσε. Έχει μπροστά του μόνο μια λύση: Να ακούσει τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, να ανακαλέσει την απόφασή του και να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για χαμηλό Φ.Π.Α., όπως, άλλωστε, έκαναν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το