Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αμνοερίφια με 5,50-6 ευρώ από τους κτηνοτρόφους

 

Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα οι τιμές στα αμνοερίφια

Στη συγκράτηση των τιμών αμνοεριφίων για το φετινό Πάσχα στοχεύουν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες στη Μαγνησία. Η περιοχή διαθέτει επάρκεια σε αρνιά και κατσίκια, με μικρή έλλειψη να παρατηρείται στα κατσίκια 8-12 κιλών. Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να γίνει το παζάρι αμνοεριφίων στον Αλμυρό, όπως κάθε χρόνο, όπου κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες «σφραγίζουν» τις τιμές.

Στα 5,5 ευρώ το κιλό τα αρνιά και στα 6 τα κατσίκια είναι η πρώτη τιμή των κτηνοτρόφων του Αλμυρού, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους κ. Γιάννη Γκρίνια.

Η περιοχή του Αλμυρού διαθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες αρνιών, κατσικιών για την εγχώρια αγορά και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως υπάρχει επάρκεια, χωρίς όμως να έχουν πλήρη εικόνα -προς το παρόν- για τη φετινή ζήτηση. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα, προέρχεται κυρίως από τους ντόπιους κρεοπώλες. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίνιας, το 87% των καταναλωτών της Μαγνησίας προτιμά τα ντόπια αμνοερίφια, ειδικά την περίοδο του Πάσχα. Τα προηγούμενα χρόνια, οι κτηνοτρόφοι διέθεταν μεγάλες ποσότητες σε εμπόρους της γειτονικής Ιταλίας. Φέτος όμως δεν υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον, όπως σημειώνει.

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες αναμένεται να δουλέψουν μόνο με τους ντόπιους καταναλωτές. Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα, που διαμορφώνεται έως τώρα.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν τις ποσότητες, που θα διαθέσουν, αφού οι κρεοπώλες δεν έχουν κάνει τις παραγγελίες τους, επειδή -όπως αναφέρουν οι τελευταίοι- ακόμη δεν υπάρχουν παραγγελίες από τους καταναλωτές.

Από αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά αρνιών και κατσικιών στα σφαγεία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν, πως δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε απεργία οι κτηνίατροι και να μην γίνουν σφαγές. Στην περίπτωση δε αυτή η σφαγή ίσως γίνει στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως αναφέρθηκε, τα σφαγεία του Αλμυρού προγραμματίζουν σφαγές για την Παρασκευή και το Σάββατο. Σφαγές όμως, ανάλογα με τις παραγγελίες, θα γίνουν και τη Μ. Εβδομάδα.

Ο κ. Γκρίνιας, πρόσθεσε, πως από τις μέχρι τώρα παραγγελίες διαπιστώνεται ότι και φέτος -παρά την κρίση- ο Έλληνας θέλει να περάσει παραδοσιακά το Πάσχα. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται σε σφάγια βάρους, κατά μέσο όρο, 12 κιλών. «Τούτο σημαίνει πως ίσως κάνει περικοπές από άλλες προμήθειες, αλλά το αρνάκι θα το σουβλίσει…», λέει χαρακτηριστικά.

Οι κρεοπώλες από την πλευρά τους βρίσκονται σε στάση αναμονής, τόσο για τη διαμόρφωση των τιμών, όσο και για τις ποσότητες που θα προμηθευτούν. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κρεοπωλών κ. Αντώνης Κανελλόπουλος, «το Σάββατο του Λαζάρου περιμένουμε να κλείσουν οι συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους. Στην περιοχή δεν φαίνεται να μεσολαβούν έμποροι, αφού η προμήθεια αρνιών, κατσικιών γίνεται απ’ ευθείας από τους κτηνοτρόφους».

Ανάλογα με τις τιμές αγοράς από τους κτηνοτρόφους θα διαμορφωθούν και οι τελικές τιμές των κρεάτων στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει επίσης ότι η ζήτηση αναμένεται να είναι μειωμένη, αν και δεν υπάρχει ακόμη εικόνα. Οι καταναλωτές εμφανίζονται πολύ συγκρατημένοι και η όποια κίνηση αναμένεται τη Μ. Εβδομάδα.

Η προμήθεια από τα κρεοπωλεία θα γίνει με «μπούσουλα» τη γενικότερη κατανάλωση -μειωμένη κατά 30% περίπου- και ανάλογα, εφ’ όσον υπάρχει ζήτηση, θα κάνουν συμπληρωματικές παραγγελίες.

Χωρίς σούβλες τα στρατόπεδα

Χωρίς το καθιερωμένο σούβλισμα του οβελία θα μείνουν και φέτος το Πάσχα οι στρατιωτικές μονάδες, σύμφωνα με τη νέα τακτική, που λόγω της οικονομικής κρίσης, ακολουθείται.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλος έδωσε εντολή να μην υπάρξουν πασχαλινές εκδηλώσεις στα στρατόπεδα, λόγω της περικοπής δαπανών.

Επιπλέον, φέτος δεν θα επισκεφθούν ούτε οι αρχηγοί των κομμάτων, ούτε γενικά οι πολιτικοί τις στρατιωτικές μονάδες την ημέρα του Πάσχα, αφενός επειδή δεν θα υπάρξουν εορτασμοί και αφετέρου λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Συνεπώς, κτηνοτρόφοι και έμποροι κρεάτων χάνουν βασικούς πελάτες τους, όπως είναι ο ελληνικός στρατός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το