Photo Gallery, Τοπικά

Αεροφωτογράφηση για τη ΔΕΥΑΜΒ

Για τη σύνταξη μελετών για τις περιοχές της αρμοδιότητάς της
Για τη σύνταξη μελετών για τις περιοχές της αρμοδιότητάς της

Προκειμένου η ΔΕΥΑΜΒ να προβεί στη σύνταξη μελετών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων για όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς της απαιτείται η δημιουργία ενός σύγχρονου χαρτογραφικού υπόβαθρου. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η αεροφωτογράφηση των περιοχών του Δήμου Βόλου, με λήψη ψηφιακών μετρητικών στερεοσκοπικών αεροφωτογραφιών οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών και σε μεταγενέστερο χρόνο στην παραγωγή φωτογραμμετρικών διαγραμμάτων, σε συνδυασμό με επίγειες μετρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στόχος της αεροφωτογράφησης είναι η λήψη επίκαιρων έγχρωμων ψηφιακών μετρητικών στερεοσκοπικών αεροφωτογραφιών οι οποίες θα αποτελέσουν την πρωτογενή πληροφορία για τη σύνταξη ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών και εν συνεχεία τοπογραφικών φωτογραμμετρικών υποβάθρων, τα οποία με κατάλληλες συμπληρώσεις στο πεδίο θα απεικονίζουν την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση από άποψη δόμησης και διαμόρφωσης του οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων χώρων.

Ήδη ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, έχει συντάξει ορθοφωτοχάρτη για τα όρια των πρώην ΟΤΑ Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Αγριάς, Ιωλκού και Πορταριάς. Επίσης ορθοφωτοχάρτης έχει συνταχθεί και για την Κτηματική Περιφέρεια της Κοινότητας Μακρινίτσας, ενώ για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπάρχει κτηματολόγιο και σύντομα θα ανατεθεί η σύνταξη μελέτης Γ.Π.Σ. Αυτά τα υπόβαθρα θα ενταχθούν στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών της ΔΕΥΑΜΒ και θα αξιοποιηθούν για την αποτύπωση των υποδομών της.

Προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της έκτασης αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ, απαιτείται να γίνει αεροφωτογράφηση για τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Δράκειας, Άνω Λεχωνίων, Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου και Κάτω Λεχωνίων.

Η προμήθεια «Ψηφιακής αεροφωτογράφησης υψηλής ανάλυσης και παραγωγή ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών οικισμών της περιοχής Πηλίου του Δήμου Βόλου», θα είναι προϋπολογισμού 19.800,00 € πλέον Φ.Π.Α.

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της Επιχείρησης στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα FP7, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο της προκήρυξης της πρόσκλησης του FP7 Call, με τίτλο ICT-2013.6.3 ICT for efficient water resources management, για υποβολή προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προετοιμάζει υποβολή πρότασης και ζητεί τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ ως εταίρο.

Στην πρόταση με ακρωνύμιο NAIAD και τίτλο «Καινοτόμες αστικές και βιομηχανικές υπηρεσίες νερού σχεδιαζόμενες για ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση» (Novel urban And Industrial wAter services Designed for minimal environmental impact), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναλάβει την υποβολή της πρότασης ως επιστημονικός υπεύθυνος. Δέκα ακόμη εταίροι, μεταξύ των οποίων μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικά κέντρα της Ευρώπης, θα συμμετέχουν στην πρόταση. Η συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ κρίνεται πολύτιμη και απαραίτητη για την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στο δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Βόλου.

Οι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός συστήματος εργαλειών τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Information and Communication Technology – ICT) προκειμένου να μειωθεί το υδατικό αποτύπωμα αστικών περιοχών στους υδατικούς πόρους. Αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή δοκιμασμένων και στιβαρών τεχνολογιών στον εξοπλισμό δικτύων ύδρευσης με τηλεχειρισμό και συστήματα παρακολούθησης. Τα ICT εργαλεία θα προσφέρουν λειτουργικότητα στη διαχείριση υδάτινων πόρων για την ύδρευση της πόλης του Βόλου επιχειρώντας, με τη χρήση αλγορίθμων βελτιστοποίησης, την άριστη κατανομή των περιορισμένων υδάτινων πόρων της περιοχής μας, με γνώμονα την κατανάλωση ελάχιστης ενέργειας και βέλτιστης ποιότητας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το