Photo Gallery, Τοπικά

Έντονη δυσοσμία στη Μακρινίτσα από βοθρολύματα

Διακοπές στην υδροδότηση θα φέρουν οι καθαρισμοί δεξαμενών και οι επισκευές που θα αρχίσουν στο δίκτυο ύδρευσης των Κάτω Λεχωνίων

Εκτεταμένες διακοπές στο πόσιμο νερό, που αντλείται αποκλειστικά από γεωτρήσεις, θα φέρουν οι καθαρισμοί δεξαμενών και οι επισκευές που θα αρχίσουν σήμερα στο δίκτυο ύδρευσης των Κάτω Λεχωνίων.

Σε πολιτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη ΔΕΥΑΜΒ η συνάντηση μεταξύ του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής και του Λ. Μαυρογιάννη και ανακοινώθηκε ότι παράλληλα με τους καθαρισμούς που αρχίζουν από σήμερα θα αρχίσουν έργα άντλησης νερού από πηγές καθώς στο νερό των Κάτω Λεχωνίων έχουν εντοπιστεί και βαρέα μέταλλα.

Στο μεταξύ SOS για τη Μακρινίτσα εκπέμπει η Διεύθυνση Υγείας, μετά από αυτοψία για ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων.

«Το βέβαιο είναι ότι αν δεν συνδεθούν όλοι με το αποχετευτικό δίκτυο, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίζονται γεγονός που σημαίνει ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και το δίκτυο ύδρευσης», δήλωσε ο προϊστάμενος κ. Ζαρίφης.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδα Μαυρογιάννη και στελεχών της επιχείρησης με το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Λεχωνίων στο πλαίσιο της δέσμευσης της επιχείρησης να υπάρξει συνεννόηση για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Όπως είναι γνωστό, το θέμα του νερού των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων που εντάχθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπου αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και παράλληλα να γίνουν συζητήσεις με τα Τοπικά Συμβούλια, προκειμένου να χαραχθεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί σε κάθε χωριό του ορεινού όγκου του Πηλίου για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και της δημόσιας υγείας.

Στα Κάτω Λεχώνια σήμερα θα αρχίσει ο καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης, καθώς και του δικτύου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται και επισκευές. Όλο το χρονικό διάστημα καθαρισμού των δεξαμενών θα ενημερωθούν οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν για πόση το νερό του δικτύου. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού θα εγκατασταθούν συστήματα απολύμανσης, τα οποία θα τίθενται σε λειτουργία, όταν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους προκύπτει επιβάρυνση του νερού με μικροβιακό φορτίο.

Παράλληλα η ΔΕΥΑΜΒ δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2012 θα πετύχει να υδρεύονται τα Κάτω Λεχώνια με πηγαίο νερό και όχι με νερό από γεωτρήσεις όπως συμβαίνει σήμερα. «Ο πρώην δήμος είχε ξεκινήσει το έργο σύνδεσης κάποιων πηγών με το δίκτυο ύδρευσης, αλλά αυτό το έργο έμεινε στη μέση. Υπάρχει ένας αγωγός μήκους 300 μέτρων που θα πρέπει να κατασκευαστεί και να γίνουν και οι απαραίτητες συνδέσεις στο σημείο των πηγών. Πρώτα όμως θα πρέπει να παραλάβουμε το έργο από την ΤΥΔΚ», σημείωσε ο Λ. Μαυρογιάννης. Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Επιχείρησης Δ. Κουτσιφέλης, ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς – Αρτέμιδας κ. Ν. Στόικος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Λεχωνίων και ο αντιπρόεδρος Γ. Παπαπαναγιώτου. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Χαλκιάς.

Στο μεταξύ για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ με τα τοπικά συμβούλια Άνω Λεχωνίων και Αγίου Βλασίου για τον ίδιο σκοπό.

Έρευνα για μόλυνση στη Μακρινίτσα

Την περίπτωση επιμόλυνσης ρέματος από βοθρολύματα στη Μακρινίτσα διερευνά η Διεύθυνση Υγείας, ενώ η δυσοσμία στην περιοχή όπου βρίσκονται ξενώνες και καταστήματα είναι έντονη.

Χθες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας πραγματοποίησε αυτοψία και για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όπου υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης με προβληματικές συνδέσεις τις οποίες κανείς δεν ελέγχει. Κάτοικοι με προφορικές εντολές που λάμβαναν από πολιτικά πρόσωπα συνδέονταν με το συγκεκριμένο δίκτυο, χωρίς έλεγχο, ενώ άλλοι δεν το έπρατταν.

Χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας με δηλώσεις του στην ΕΡΑ Βόλου ζήτησε να βάλει τάξη η ΔΕΥΑΜΒ και να ελέγξει την κατάσταση.

«Εμείς από την πλευρά μας ρίξαμε χρωστικές ουσίες μέσα στο χαντάκι αλλά και σε βόθρους κοντινούς όπως και σε φρεάτια και είδαμε ποιος έχει συνδεθεί και που και ποιος ρίχνει τα λύματα ακόμη ελεύθερα στο περιβάλλον. Δώσαμε ήδη εντολή να συμμορφωθούν όλοι».

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένες καταγγελίες κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι την Υπηρεσία δεν αφορούν ιδιωτικής και αστικής φύσεως διαφορές μεταξύ πολιτών. «Το βέβαιο είναι ότι αν δεν συνδεθούν όλοι με το αποχετευτικό δίκτυο, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίζονται γεγονός που σημαίνει ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και το δίκτυο ύδρευσης», δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το