Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έβαλαν φωτιά σε κλαμπ και κάηκαν και οι ίδιοι…

Καταστράφηκε το «Λοφτ», στην οδό Ιάσονος, στο Βόλο
Καταστράφηκε το «Λοφτ», στην οδό Ιάσονος, στο Βόλο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο 29χρονοι, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα στην πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο «Λοφτ», στο κέντρο του Βόλου. Οι δύο νεαροί, οι οποίοι φέρονται και ως οι δράστες της φωτιάς στο νυχτερινό κέντρο, εγκλωβίστηκαν στις φλόγες την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Είναι δε χαρακτηριστική η μαρτυρία ότι βγήκαν φλεγόμενοι από το μαγαζί, τρέχοντας κατευθύνθηκαν προς την παραλία και έπεσαν στη θάλασσα, για να σβήσουν τη φωτιά από τα ρούχα και τα σώματά τους.

Οι δύο νεαροί εισήλθαν στο κλαμπ τις πρωινές ώρες χθες, μετά από διάρρηξη, έριξαν εύφλεκτο υγρό και άναψαν φωτιά. Στην προσπάθειά τους να κάψουν το μαγαζί, για λόγους εκδίκησης, όπως όλα δείχνουν, επειδή είχαν οικονομικές διαφορές με τον ιδιοκτήτη, έπιασαν οι ίδιοι φωτιά. Έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η ζημιά στο νυχτερινό κέντρο «Λοφτ» είναι ολοκληρωτική. Ο κίνδυνος, όμως, επέκτασης της φωτιάς σε εφαπτόμενα διπλανά καταστήματα ήταν μεγάλος. «Τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο ένα πυκνοκατοικημένο οικοδομικό τετράγωνο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, φέρεται να αποδίδει η Αστυνομία το ασυνήθιστο αυτό περιστατικό. Ο ένας μάλιστα από τους δύο δράστες, είναι ελεύθερος με όρους καθώς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Αλβανού το φθινόπωρο του 2007, στην παραλία του Βόλου.

Οι δύο 29χρονοι προξένησαν εμπρησμό σε κατάστημα «καφέ – μπαρ» στο Βόλο, εξαιτίας οικονομικών διαφορών με τον ιδιοκτήτη του, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα που ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Οι δράστες εγκλωβίστηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί στα ρούχα τους και το σώμα τους και να υποστούν σοβαρά εγκαύματα.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα χθες. Το κλαμπ «Λοφτ» βρίσκεται στην οδό Ιάσονος 36. Λίγο μετά τις τέσσερις άρχισε να κτυπά ο συναγερμός του υποκαταστήματος της κυπριακής τράπεζας «Λαϊκή». Στη συνέχεια καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το κλαμπ. Δύο άνδρες εμφανίζονταν ξαφνικά να πετάγονται από το κλαμπ και να τρέχουν πανικόβλητοι και φλεγόμενοι με κατεύθυνση την παραλία. Ακολούθησε ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.

Στις 4.25 δύο πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου καταφτάνουν στο κλαμπ. Πυροσβέστες εισέρχονται στο εσωτερικό του καταστήματος και διαπιστώνουν πως έχει παραδοθεί στις φλόγες. Αμέσως αρχίζει το έργο της κατάσβεσης. Καλούνται και ενισχύσεις. Αλλά τρία οχήματα σπεύδουν στο σημείο της φωτιάς. Συνολικά 13 πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Για ιδιαίτερα επικίνδυνη φωτιά κάνει λόγο ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Βόλου κ. Χαρ. Πόζογλου, σημειώνοντας ότι η φωτιά βρισκόταν σε οικοδομικό τετράγωνα με εφαπτόμενα κτίρια. Ο κίνδυνος εξάπλωσης ήταν άμεσος. Αέρια, μάλιστα, της φωτιάς πέρασαν μέσα από τον αεραγωγό του κλιματιστικού συστήματος της κυπριακής τράπεζας με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το σύστημα κλιματισμού. Οι πυροσβέστες ενημέρωσαν τη διευθύντρια της τράπεζας, η οποία μετέβη στο υποκατάστημα. Ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς στο εσωτερικό του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περαστικοί είχαν αρχικά την εντύπωση ότι ίσως υπήρξε πράξη εμπρησμού στην τράπεζα, λόγω των ημερών και των εξελίξεων στην Κύπρο. Στη συνέχεια όμως έγινε αντιληπτό ότι οι καπνοί -και μάλιστα πυκνοί- έβγαιναν από το κλαμπ.

 

Είχαν φύγει…

Ενδεικτική είναι και η αναφορά του διοικητή της Πυροσβεστικής Βόλου, ότι όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο κλαμπ, οι δύο νεαροί τραυματίες είχαν ήδη φύγει. Η πρώτη εικόνα των πυροσβεστών ήταν ότι επρόκειτο για φωτιά στο εσωτερικό ενός καταστήματος. Αμέσως άρχισαν την κατάσβεση. Η κατάσβεση διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες, μέχρι τις οκτώ το πρωί. Το κατάστημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ζημιά υπολογίζεται, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, σε 100.000 ευρώ τουλάχιστον. Από την πρώτη αυτοψία των πυροσβεστών έγινε αντιληπτό ότι η φωτιά ξεκίνησε από το χώρο του dj και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών. Μέχρι τις 9.30 το πρωί στο χώρο του καταστήματος παρέμενε ένα πυροσβεστικό όχημα, για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Έπεσαν στη θάλασσα…

Οι δύο νεαροί, οι οποίοι εθεάθησαν να εξέρχονται φλεγόμενοι από το κατάστημα, έπεσαν στη θάλασσα για να σβήσουν τη φωτιά από τα ρούχα και τα σώματά τους.

Από τη θάλασσα τους έβγαλαν αστυνομικοί, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν φτάσει στο σημείο και είχαν ενημερωθεί σχετικά. Ακολούθησε η μεταφορά τους με ασθενοφόρα του ΕΚΒ στο Νοσοκομείο Βόλου. Εκεί διαπιστώθηκε πως τα εγκαύματα που υπέστησαν είναι αρκετά σοβαρά, ειδικά στον έναν από τους δύο. Ο σοβαρότερα τραυματίας διακομίσθηκε στη Θεσσαλονίκη (με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ) λίγο μετά τις 6.30 το πρωί. Στις 8.20 το πρωί αναχώρησε με άλλο ασθενοφόρο, επίσης για τη Θεσσαλονίκη, ο δεύτερος τραυματίας. Και οι δύο διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι. Η κατάστασή τους δε, κρίνεται αρκετά σοβαρή.

Αμέσως άρχισαν έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου.

Έκαναν διάρρηξη

 

Το συγκεκριμένο κλαμπ λειτουργούσε περιστασιακά. Συνήθως σε περιόδους εορτών, σχολικών εκδρομών ή για πάρτι. Το κατάστημα χθες ήταν κλειστό και οι δύο δράστες εισήλθαν στο μαγαζί, αφού πρώτα το διέρρηξαν. Στη συνέχεια έριξαν πετρέλαιο η βενζίνη (ή άλλο εύφλεκτο υλικό) και άναψαν φωτιά. Αποδείχθηκε όμως η … αδεξιότητά τους, αφού εγκλωβίστηκαν στο χώρο, με αποτέλεσμα να πιάσουν και οι ίδιοι φωτιά.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως πρόκειται για «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας. Οι δύο δράστες φέρονται να είχαν οικονομικές διαφορές με τον 30χρονο ιδιοκτήτη του κλαμπ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν εργαστεί «πόρτα» στο κατάστημα και τους οφείλονταν χρήματα.

Τα ακριβή κίνητρα και τις διαφορές δραστών και ιδιοκτήτη του κλαμπ αναζητεί η Αστυνομία με την έρευνα που διενεργεί.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη δική του έρευνα, αναζητεί τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Μία ακόμη πτυχή που θα διερευνηθεί είναι αν το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο για πυρκαγιά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το