Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Άμεση αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για ανακούφιση από την κρίση

Δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το Βόλο

 

 

 

«Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες…» τόνισε

 

«Η Εκκλησία θα αξιοποιήσει άμεσα την περιουσία της και θα αναλάβει το κοινωνικό της έργο. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της για τα παιδιά της, όπως η κάθε μάνα. Η Εκκλησία θα δώσει το παράδειγμα» υπογράμμισε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, χθες από το Βόλο, από το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Ο Μακαριότατος έστειλε, με τη νηφαλιότητα και την σεμνότητα που το διακρίνει, το δικό του μήνυμα: «Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον, να προχωρήσουμε χέρι-χέρι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει ξαναζήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Με την αγάπη στο συνάνθρωπο θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε χθες το Βόλο προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και παρέστη στην τελετή επαναλειτουργίας του «Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών» και του «Κοινωνικού Φαρμακείου». Ενός εγχειρήματος που άρχισε τον περασμένο Μάρτιο, διέκοψε για το καλοκαίρι και συνεχίζει πάλι και γίνεται με τη συνεργασία επτά κοινωνικών φορέων του Βόλου. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «θαυμάσια την πρωτοβουλία, που – όπως είπε – αποτελεί όαση και ανακουφίζει δυστυχείς συνανθρώπους μας».

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Η οικονομική κρίση και η μεγάλη ύφεση σκίασαν τη χθεσινή τελετή αγιασμού του «Συμβουλευτικού Σταθμού» και της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου στο Βόλο, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στο πώς θα αντλήσουμε δύναμη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Τόσο στην ομιλία του, όσο και σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Ιερώνυμος τοποθετήθηκε για την στάση της Εκκλησίας απέναντι στην κρίση λέγοντας: «Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα, εμείς το ζούμε περισσότερο απ’ ό,τι το ζείτε εσείς. Η φτώχεια βλέπουμε να εξαπλώνεται κάθε μέρα. Βλέπουμε ότι η ανεργία ανεβαίνει, οι δυσκολίες οι οικονομικές περισφίγγουν τους ανθρώπους και πραγματικά και εμείς απορούμε προς τα πού πηγαίνουμε. Εκείνο που θέλουμε να πούμε και να διαβεβαιώσουμε και το λαό, είναι πως, όπως πάντοτε η Εκκλησία,  έτσι και τώρα κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να ξεκουράσει αυτούς τους κουρασμένους ανθρώπους. Πρέπει να δείξουμε υπομονή, να είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, όπως τις ξεπεράσαμε και άλλες πολλές φορές».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα η Εκκλησία, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «οι πρωτοβουλίες είναι πολλές και ανάλογες με τις δυνατότητες που έχουμε κι εμείς. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τι γίνεται με τις ευπαθείς ομάδες των ανθρώπων. Στην Αθήνα μοιράζονται κάθε μέρα 10000 περίπου μερίδες φαγητού, δέματα τροφίμων, βοηθήματα όσα μπορούμε δίνουμε, όλες οι ενορίες, αλλά αυτά όμως, είναι «μπαλώματα». Δεν αντέχουν πάρα πολύ, διότι αυτοί που δίνουν, αρχίζουν πια να σπανίζουν γιατί έχουν και αυτοί προβλήματα. Η Εκκλησία έχει ένα πρόγραμμα. Έχει λίγη περιουσία – της απέμεινε, όπως είπε, μόλις το 4% – η οποία όμως είναι δεσμευμένη ακόμη. Έχουμε κάνει πρόταση και φαίνεται ότι έχει γίνει κατανοητό το θέμα, αυτή την περιουσία να την αξιοποιήσουμε και από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, οι πόροι που θα έρθουν, να μη διατεθούν πουθενά αλλού, παρά σε διακονία των ευπαθών ανθρώπων, ιδρύματα, στέγες γερόντων, παιδιά που έχουν ανάγκη, δηλαδή να καλύψει η Εκκλησία όσο μπορεί το πρόβλημα το κοινωνικό, το φιλανθρωπικό, το πρόβλημα το καθημερινό των ανθρώπων που έχουν τη δυστυχία. Είμαστε σε αυτή την πορεία και είμαι χαρούμενος διότι σε συζητήσεις που έχουμε με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος συμπορευόμαστε σε αυτές τις σκέψεις και πιστεύω και η ιεραρχία του Οκτωβρίου που θα συνέλθει, αυτή τη γραμμή θα ακολουθήσει, γιατί θέλουμε ο κόσμος μας και τις δυσκολίες να ξεπεράσει, αλλά προπάντων να είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη ώρα για να συνεχίσουμε και να την ξεπεράσουμε».

 

Επτά κοινωνικοί φορείς συμπορεύονται

Στην προσπάθεια αυτή του «Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών» και του «Κοινωνικού Φαρμακείου» συμμετέχουν: Η Μητρόπολη, ο Δικηγορικός, ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογοι, καθώς και οι σύλλογοι Φοροτεχνικών-Ελευθέρων Επαγγελματιών και Οικονομολόγων-Λογιστών της Μαγνησίας. Οι εκπρόσωποί τους χθες, ο καθένας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην εθελοντική προσπάθεια με στόχο την ανακούφιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, του οποίου άλλωστε αποτελεί πρωτοβουλία αυτή η συμπόρευση, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται η επέκταση των υπηρεσιών, με τη λειτουργία γραφείου ψυχολογικής υποστήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας παιδιών απόρων οικογενειών. «Στέλνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα συνεργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Και ο λαός έχει λάβει αυτό το μήνυμα: Ότι κάπου μπορεί να στηριχτεί, να ακουμπήσει» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης χαρακτήρισε θαυμάσια την πρωτοβουλία, έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στους κοινωνικούς τομείς του Δήμου και κατέληξε λέγοντας πως στόχος είναι η δημιουργία τοπικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως η προσπάθεια της Μητρόπολης και των φορέων της Μαγνησίας αξίζει, δήλωσε συμπαραστάτης της και υπογράμμισε πως «σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα ή σκεφτόμαστε και αγωνιζόμαστε ή παραδινόμαστε. Και εδώ υπάρχει η σκέψη. Η σκέψη για αγώνα… Η προσπάθεια δημιουργεί ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και ασπίδα για το μέλλον της πατρίδας…».

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κασσελάκης: Άμεσα μέτρα €3,2 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Άμεσα μέτρα ύψους 3,2δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν οι προτάσεις του Στέφανου…

12 Μαρτίου 2024

Μενίδι: Θρήνος για τον 19χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ο Ξανθόπουλος

Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία διαδραματίζονται στη λεωφόρο Δεκελείας, στο Μενίδι, όπου τα ξημερώματα έχασε…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο δράστης

Νέο ομοφοβικό επεισόδιο σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου. Συγκεκριμένα, έγινε…

12 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες επεμβάσεις και το σχόλιο Γεωργιάδη

Από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία…

12 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγο πριν τις εκλογές

Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, πάνω από 270 φάκελοι, 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μια διαδικασία που…

12 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Την χτυπούσε μπροστά στο παιδί τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με το θύμα της επίθεσης…

12 Μαρτίου 2024