Κατηγορίες: Photo GalleryΚόσμος

«Στο μάτι του κυκλώνα» η Σκότλαντ Γιαρντ

Παραιτήθηκε και ο βοηθός επιθεωρητή για το σκάνδαλο των υποκλοπών

 

 

 

 

 

Ο βοηθός επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Τζον Γέιτς -δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Σκότλαντ Γιαρντ και επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας – υπέβαλε παραίτηση τη Δευτέρα υπό το βάρος του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, μία ημέρα μετά την αποχώρηση του επικεφαλής σερ Πολ Στέφενσον.

 

 

 

 

Η Σκότλαντ Γιαρντ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της αποτυχίας της να φέρει στο φως την πλήρη, δραματική έκταση του σκανδάλου κατά την αρχική έρευνα που είχε διενεργηθεί προ ετών, αλλά και για τις διασυνδέσεις αξιωματούχων της με πρώην στελέχη της News of the World που εμπλέκονται στο κολοσσιαίο σκάνδαλο.

Στον Τζον Γέιτς ανήκει η απόφαση να μην ανοίξει εκ νέου ο φάκελος των υποκλοπών το 2009, ενώ είχε ελέγξει και τα διαπιστευτήρια του Νιλ Ουόλις (πρώην υποδιευθυντή της News of the World που φυλακίστηκε για το σκάνδαλο), προτού προσληφθεί ως σύμβουλος Τύπου στην Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η θέση που προσφέρθηκε στον Νιλ Ουόλις και οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν και η αιτία της σκληρής κριτικής, που οδήγησε την Κυριακή σε παραίτηση τον ίδιο τον αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στέφενσον.

Οι ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις που προσλαμβάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών, φέρνουν ταυτόχρονα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη, προκειμένου να συζητηθούν οι ραγδαίες εξελίξεις.

Θα προηγηθούν την Τρίτη οι πολυαναμενόμενες καταθέσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ και της Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην σιδηράς κυρίας της News International, βρετανικού βραχίονα της μιντιακής αυτοκρατορίας News Corporation.

Η Μπρουκς -η οποία αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε γνώση των υποκλοπών στις ταμπλόιντ του Ρούπερτ Μέρντοχ- αφέθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η σύλληψη της Ρεμπέκα Μπρουκς μετακίνησε την ευθύνη για τις υποκλοπές όχι μόνο πιο κοντά στην κορυφή της κλυδωνιζόμενης αυτοκρατορίας του Μέρντοχ, αλλά και πιο κοντά στην πόρτα του Συντηρητικού πρωθυπουργού.

Μετά τον Άντι Κόλσον, πρώην σύμβουλο του Κάμερον και, ακόμη πιο πριν, αρχισυντάκτη της αμαρτωλής εφημερίδας News of the World, εμπλεγμένο σε τηλεφωνικές υποκλοπές, η Μπρουκς είναι το δεύτερο άτομο με στενούς δεσμούς με τον Κάμερον που συνελήφθη.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν ελέγχει τα γεγονότα και η παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Η Daily Telegraph και πολλές βρετανικές εφημερίδες προβλέπουν σήμερα δύσκολους καιρούς για τον Κάμερον.

 

Παραιτήθηκε πριν αποπεμφθεί ο Τζον Γέιτς

 

Ο βοηθός επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Τζον Γέιτς υπέβαλε παραίτηση λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Σκότλαντ Γιαρντ παραιτήθηκε αφότου ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να αποπεμφθεί.

Ο Γέιτς είχε αποφασίσει το 2009 να μην ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της έρευνας για τις τηλεφωνικές υποκλοπές από δημοσιογράφους της εφημερίδας News of the World, εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Όμως, μία νέα έρευνα που άρχισε τον Ιανουάριο του 2011 κατέδειξε πως η Αστυνομία διέθετε 11.000 σελίδες με στοιχεία που δεν είχαν εξεταστεί ενδελεχώς από τους ερευνητές.

Ανώτατα νυν και πρώην στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ -ανάμεσά τους ο Τζον Γέιτς- παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων για να καταθέσουν για την υπόθεση και να εξηγήσουν γιατί η αρχική έρευνα που ξεκίνησε το 2005 δεν έφερε στο φως την τεράστια έκταση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τα μέσα του ομίλου Μέρντοχ.

Στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κατηγόρησαν την News International -βρετανικό βραχίονα του ομίλου News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ- ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα.

Η αστυνομική έρευνα άρχισε το 2005 έπειτα από δημοσιεύματα της News of the World σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Δύο χρόνια αργότερα, ένας δημοσιογράφος και ένας ιδιωτικός ερευνητής που εργαζόταν για την εφημερίδα φυλακίστηκαν. Θεωρήθηκε ότι εργάζονταν μόνοι και η έρευνα ολοκληρώθηκε.

Το 2009 ο βοηθός επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Τζον Γέιτς επέβλεψε την επανεξέταση της έρευνας, έπειτα από καταγγελίες της εφημερίδας Guardian ότι η News of the World είχε βάλει ντετέκτιβ να παρακολουθούν χιλιάδες τηλέφωνα, περιλαμβανομένων τηλεφώνων πολιτικών και διασήμων.

Ενώπιον της επιτροπής ο Γέιτς δήλωσε ότι ήταν μία κακή απόφαση να μην ανοίξει εκ νέου την έρευνα και δήλωσε ότι μετανιώνει που δεν τον έπραξε για να προστατεύσει τα θύματα. Επισήμανε, όμως, ότι η News of the World δεν συνεργάστηκε κατ’ οιονδήποτε τρόπο στις έρευνες έως τον Ιανουάριο του 2011.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Qatargate – Το Politico φέρνει στο φως τις πρώτες ανακρίσεις: «Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου» έλεγε η Καϊλή

Έκπληκτη με όσα της καταμαρτυρούσαν οι αστυνομικοί, αλλά και πανικόβλητη την ημέρα της σύλληψής, στις…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Να ανοίξουν στόματα για τον Όλιβερ, είναι ειδεχθές έγκλημα» – Εκκλήσεις για να εντοπιστεί ο κακοποιητής της Αράχωβας

Να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν όσοι τυχόν είδαν ή άκουσαν κάτι σχετικά…

4 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών

«Δεν εκλέχθηκα στην θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική μου προυπηρεσία, αλλά για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Τράγκας: Νέες αποκαλύψεις φοροδιαφυγής για τον δημοσιογράφο

Δεν έχει τέλος το θρίλερ για την τεράστια περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Οι αποκαλύψεις φοροδιαφυγής…

4 Δεκεμβρίου 2023

Don Leon: «Ήταν μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» – Τι έλεγε το 2021 όταν έκανε τα ίδια

«Μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» , «το έκανα για να βοηθήσω την…

4 Δεκεμβρίου 2023

Στο «φως» νέες υποθέσεις μαθητριών που είδαν να διακινούνται ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες τους

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους, που μέσω ειδικής εφαρμογής αφαιρούν τα ρούχα…

4 Δεκεμβρίου 2023