Κόσμος

Temu: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κατεβάσετε την εφαρμογή και κάνετε αγορές

Η εφαρμογή αγορών Temu από την Κίνα έχει κατακλίσει και την ευρωπαϊκή αγορά, ως ένα νέο φαινόμενο που συγκρίνεται με την Amazon. Με ένα σκρολ στα social media (πχ. TikTok, YouTube) θα δει κανείς συνεχείς διαφημίσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς από ένα κερί, ρούχα, παπούτσια μέχρι σκούπα ρομπότ και air fryer. Και όλα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές και αντιστοίχου -πολλές φορές- ποιότητας.

Η ευκαιρία να αποκτήσετε ένα φτηνό ζευγάρι γυαλιά ηλίου ή ένα μπλέντερ μπορεί να φαίνεται δελεαστική, ωστόσο η Temu έχει κατηγορηθεί για αναξιόπιστες υπηρεσίες και κατάχρηση δεδομένων. Αμερικανοί δήλωσαν επίσης ότι υπάρχει «εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος» ορισμένα προϊόντα να κατασκευάζονται με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

Το «The Times» της Βρετανίας έφτιαξε έναν οδηγό για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το Temu πριν αποφασίσετε εάν θα κατεβάσετε την εφαρμογή ή αν θα ξανακάνετε μια αγορά.

Τι είναι το Temu και πώς λειτουργεί
Το Temu είναι μια εφαρμογή διαδικτυακών αγορών που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία αγαθών με μεγάλες εκπτώσεις. Χρησιμοποιεί ένα μείγμα επιθετικής διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλες προσφορές και δώρα για να προσελκύσει πελάτες στην πλατφόρμα της.

Μπορείτε να αρχίσετε να αγοράζετε στο Temu κάνοντας εγγραφή μέσω του ιστότοπου ή της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη σε iOS και Android.

Η Temu προσφέρει επίσης στους πελάτες την ευκαιρία να κερδίσουν “coins” τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν έναντι μελλοντικών αγορών, μαζί με δωρεάν δώρα. Εάν έχετε εγγραφεί στο Temu, μπορείτε να μεταβείτε στην κατηγορία “Παιχνίδια” για να δείτε τις διαθέσιμες προσφορές.

Γιατί είναι τόσο φθηνά τα προϊόντα στο Temu
Η προσιτή τιμή που έχουν τα αγαθά της Temu μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Ο ιστότοπος απασχολεί πωλητές οι οποίοι αποστέλλουν απευθείας από την Κίνα σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη και συνεπώς ανεβάζουν το κόστος στους καταναλωτές.

Η Κίνα είναι διαβόητη για το χαμηλό κόστος κατασκευής αγαθών σε σύγκριση με την Ευρώπη. Αγοράζοντας ουσιαστικά από Κινέζους πωλητές, οι Ευρωπαίοι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχουν συνηθίσει.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Temu λειτουργεί ακριβώς επειδή προσελκύει πολλούς πελάτες με τις χαμηλές τιμές της. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που τα περιθώρια κέρδους της είναι μικρότερα από εκείνα των εγχώριων λιανοπωλητών, οι αριθμοί των πωλήσεών της είναι αρκετά υψηλοί ώστε να της αποφέρουν χρήματα.

Είναι νόμιμη η Temu και πουλά γνήσια προϊόντα;
Το Temu είναι νόμιμο ηλεκτρονικό κατάστημα και τα αντικείμενα που αγοράζετε θα σας αποσταλούν.

Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες έχουν αναφέρει ότι τα αντικείμενα που παρήγγειλαν είτε δεν έφτασαν ποτέ είτε ήταν κατεστραμμένα είτε δεν ήταν όπως περιγράφονται.

Για παράδειγμα, ορισμένα αντικείμενα μπορεί να φτάσουν πολύ μικρότερα από τα διαφημιζόμενα ή να σπάσουν εύκολα λόγω κακής ποιότητας κατασκευής.

Είναι εφικτή η επιστροφή των χρημάτων;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Temu, μπορείτε να επιστρέψετε ανεπιθύμητα προϊόντα εντός 90 ημερών, με πλήρη επιστροφή χρημάτων. Εάν μια παραγγελία φτάσει μετά την εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης της Temu, θα λάβετε πίστωση στο λογαριασμό σας για να τη χρησιμοποιήσετε σε μελλοντική παραγγελία.

Εάν μια παραγγελία δεν φτάσει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Temu και να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων. Μπορεί να χρειαστούν έως και 30 ημέρες για να παραληφθούν οι επιστροφές από την τράπεζα ή τον πάροχο της κάρτας σας.

Είναι ασφαλείς οι αγορές στο Temu;
Αυτό είναι και το πιο βασικό ερώτημα και η απάντηση είναι πως η ασφαλής της χρήσης ή όχι της πλατφόρμας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Η Grizzly Research, η οποία συντάσσει εκθέσεις σχετικά με μεγάλες δημόσιες εταιρείες, κατηγόρησε το Temu ότι κρύβει ένα ευρύ φάσμα κακόβουλου λογισμικού και spyware μέσα στην εφαρμογή για τα κινητά. Αυτό θα μπορούσε «δυνητικά να δώσει σε κακοποιούς πλήρη πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα δεδομένα στις κινητές συσκευές των πελατών», ανέφερε.

Η Temu έχει επίσης κατηγορηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για πιθανούς κινδύνους για τα δεδομένα, αφού η μητρική της εταιρεία, ένα κινεζικό ηλεκτρονικό κατάστημα με την ονομασία Pinduoduo, αφαιρέθηκε από τις εφαρμογές της Google επειδή περιείχε κακόβουλο λογισμικό.

Εάν πάντως ανησυχείτε για την πιθανότητα να συλλέγονται και να πωλούνται τα δεδομένα σας από την Temu, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε αγορές στην πλατφόρμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο αντί να κατεβάσετε την εφαρμογή της. Οι κατηγορίες για κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό έχουν διατυπωθεί προς την εφαρμογή Temu και όχι προς τον ιστότοπο.

Ωστόσο, δεδομένων των ισχυρισμών κατά της Temu σχετικά με τις πρακτικές αποθήκευσης δεδομένων, ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε διπλά πριν παραδώσετε τα στοιχεία σας. Αν θέλετε να είστε προσεκτικοί, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς την πλατφόρμα.

Για να κάνετε μια παραγγελία, θα πρέπει να δώσετε όνομα, διεύθυνση και στοιχεία πληρωμής, τα οποία ίσως δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να εκτεθούν.

Πάντως, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η Temu είναι απάτη ή ότι έχει σίγουρα διαμοιράσει τα δεδομένα των πελατών της. Ένας εκπρόσωπος της Temu επέμεινε πως δεν πωλεί τα δεδομένα αυτά.

Είναι ηθική η Temu;
Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι ηθική η Temu. Σύμφωνα με αναφορές Αμερικανών, υπάρχει «εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος» να πουλάει προϊόντα από τρίτους τα οποία έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να το λάβετε και αυτό υπ΄όψιν όταν αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα ή όχι.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κόκκινα δάνεια: 8 αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών με το νομοσχέδιο για τα δάνεια

Οκτώ συγκεκριμένες αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών και των καταναλωτών τίθενται σε εφαρμογή με την υπερψήφιση…

4 Δεκεμβρίου 2023

Βρετανία: Πανωλεθρία οι δημοσκοπήσεις για τον Σούνακ – Τού δίνουν μικρότερα ποσοστά και από τη Λιζ Τρας

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, στα τάρταρα βρίσκεται η δημοφιλία του Ρίσι Σούνακ,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Νέο ρεκόρ για την αγορά ειδών πολυτελείας: Θα αγγίξει το… 1,5 τρισ. ευρώ το 2023

Η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας αναμένεται να φθάσει το 1,5 τρισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας…

4 Δεκεμβρίου 2023

Εξετάζει το αίτημα για τους συνυπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς το υπ. Εσωτερικών

Θετική απάντηση για τη λύση του προβλήματος που προκύπτει από τη συνυπηρέτηση εργαζομένων στο δημόσιο…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Νέα Αριστερά» το όνομα των «11»

Και το όνομα αυτού «Νέα Αριστερά» (ΝέΑ). Οι έντεκα αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Κάλεσμα σε συγκέντρωση για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλο

Η Συνέλευση για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και την ταξική αλληλεγγύη και η Πρωτοβουλία…

4 Δεκεμβρίου 2023