Photo Gallery, Τοπικά

«Στον αέρα» η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο

 

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τέσσερα Τμήματα - Μηχανολόγων, Οικονομικό, Χωροταξίας και Αρχιτεκτόνων - βρίσκονται σε κατάληψη

 

Νέες συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων με διαθέσεις υπέρ των καταλήψεων

 

 

 

Την επέκταση των καταλήψεων γι’ αυτή την εβδομάδα θα επιδιώξουν οι περισσότερες φοιτητικές παρατάξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, με αποτέλεσμα η εξεταστική να βρίσκεται στον «αέρα». Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κατάληψη στην Επιτροπή Ερευνών, ενώ πανεπιστημιακά κτίρια, όπως η Γεωπονική, έμειναν εδώ και ένα μήνα χωρίς καθαρίστριες, με αποτέλεσμα οι χώροι υγιεινής να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Μεταξύ οικονομικής ασφυξίας και καταλήψεων των Τμημάτων από τους φοιτητές βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ περισσεύει η αβεβαιότητα από τις γενικότερες αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν για το νόμο.

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν νέες συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων, όπου το ζήτημα που τίθεται, είναι «κατάληψη ή όχι ως διαμαρτυρία στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τέσσερα Τμήματα – Μηχανολόγων, Οικονομικό, Χωροταξίας και Αρχιτεκτόνων – βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες σε κατάληψη, με συνέπεια οι εξετάσεις να μη γίνονται, ενώ πότε θα πραγματοποιηθούν.

Οι φοιτητικές παρατάξεις λαμβάνουν εκ νέου θέσεις μάχης για να υπερασπιστούν τις προτάσεις τους. Η ΠΑΣΠ, η ΑΡΕΝ και η ΕΑΑΚ προτείνουν καταλήψεις στις σχολές, το ΜΑΣ προτείνει καταλήψεις στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και να μη γίνονται οι εξετάσεις, όταν πραγματοποιούνται πορείες. Τέλος η ΔΑΠ ζητά σε γενικές γραμμές να παραμείνουν οι σχολές ανοικτές και, όταν τελειώσει η εξεταστική περίοδος, να γίνουν εκ νέου συνελεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου, Πέτρος Μεταξιώτης σημείωσε ότι η ΠΑΣΠ προτείνει αγωνιστικό πλαίσιο, για να μην εφαρμοστεί νόμος. Βέβαια υπάρχουν και φοιτητές που για να μη χάσουν την εξεταστική ή ακόμη και για τα περάσουν τα μαθήματα που απαιτούνται, ώστε να δικαιούνται το επίδομα στέγασης των 1.000 ευρώ, θέλουν να γίνει η εξεταστική. Αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το προσωπικό συμφέρον θα πρέπει να υποταχτεί στο γενικό συμφέρον των φοιτητών.

Οι συνελεύσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με άλλες περιόδους, ωστόσο συνήθως δεν αγγίζουν ούτε καν το 1/3 των εγγεγραμμένων φοιτητών.

Για παράδειγμα στο Οικονομικό Τμήμα συμμετείχαν στην τελευταία συνέλευση οι 150 από τους 600 περίπου. Στο Τμήμα Χωροταξίας από τους 350 φοιτητές παρευρέθηκαν οι 120 εκ των οποίων οι 70 είπαν «ναι» στην κατάληψη. Στο Τμήμα Μηχανολόγων από τους 350 εγγεγραμμένους έδωσαν το «παρών» στην τελευταία συνέλευση οι 80 περίπου.

Φοιτητές που είναι εναντίον των καταλήψεων αυτή την περίοδο υπογράμμισαν πως πολλοί συμφοιτητές τους υφίστανται μεγάλη ζημιά. Άλλοι θέλουν να πάρουν υποτροφία, γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν αν τους πληρώσουν τις σπουδές. Υπάρχει άλλος φοιτητής από την Κύπρο που είχε κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για να έρθει στο Βόλο και να γράψει το μάθημα, αλλά λόγω της κατάληψης αυτό δεν έγινε.

Πάντως η διάθεση των περισσότερων παρατάξεων είναι να συνεχιστούν οι καταλήψεις θεωρώντας ότι τώρα είναι η τελική μάχη, ώστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί.

Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, αλλά λόγω μη απαρτίας μεταφέρθηκε η διεξαγωγή της για αύριο Τετάρτη.

 

Η καθαριότητα

στη Γεωπονική

 

Σε κατάληψη όμως βρίσκεται και η Επιτροπή Ερευνών από τους φοιτητές και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Γιατί εκτός από τα μακροπρόθεσμα ζητήματα υπάρχουν και αυτά που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Και άμεσο αυτή τη στιγμή για την Πρυτανική Αρχή, είναι η πρόσληψη καθαριστριών για τα πανεπιστημιακά κτίρια της Γεωπονικής, του Πεδίον Άρεως, του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Μάλιστα στη Γεωπονική η κατάσταση είναι πολύ κακή. Το κτίριο έχει μείνει χωρίς καθαρίστριες εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα οι χώροι υγιεινής να είναι γεμάτοι ακαθαρσίες. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως η Γεωπονική διαθέτει 60 τουαλέτες οι οποίες δεν έχουν καθαριστεί.

Ο αντιπρύτανης κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως η κατάσταση είναι άθλια, αλλά δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή προσλήψεις, γιατί δεν θα εγκριθούν από το Υπουργείο. Παράλληλα η Επιτροπή Ερευνών βρίσκεται σε κατάληψη και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να γίνουν μέσω αυτής της οδού κάποιες έκτακτες προσλήψεις καθαριστριών.

Με αυτά τα δεδομένα το πρόβλημα της καθαριότητας παραμένει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το