Πολιτική

«Παζάρι» ονομάτων για τη Siemens

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής


Θύελλα και καταγγελίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής

Παρασκηνιακός πόλεμος είναι σε εξέλιξη στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ώρες πριν εκδοθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις ευθύνες πολιτικών στο σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens. Το… παζάρι των ονομάτων και από τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζεται, με τα πολιτικά πρόσωπα και τις ευθύνες να σβήνονται και να γράφονται μέχρι το παραπέντε.

Έντονα ήταν από το απόγευμα της Τετάρτης τα σενάρια για καταγραφή στο τελικό κείμενο και ονομάτων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ονομάτων πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δύο μεγάλα κόμματα επιμένουν πως δεν θα χαριστούν σε κανέναν, κρατούν πάντως κλειστά τα χαρτιά τους.

Η προτελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής ήταν επεισοδιακή και σημαδεύτηκε με αποχωρήσεις και καταγγελίες. Η αποχώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κατήγγειλε τα δύο μεγάλα κόμματα για συγκάλυψη, αλλά και η απουσία του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ – το οποίο έχει εξ αρχής δηλώσει ότι θα καταθέσει το δικό του πόρισμα – οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διακόψουν απότομα τις εργασίες της επιτροπής.

Λυπούμαι για την εξέλιξη. Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις και εισέπραξα παρελκυστική τακτική και αρνήσεις. Όσο για τα περί συγκάλυψης, όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» δήλωσε αποχωρώντας ο κ. Παπαδημούλης.
Η διακοπή ήλθε μετά από την έντονη διαμαρτυρία του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα για τα όσα γραπτώς, αλλά και προφορικώς υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συμφωνούν με τα πραγματικά περιστατικά, διότι υπάρχουν ελλείψεις, με πρόθεση τη συγκάλυψη από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Από την αρχή της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση, με το Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) διαμαρτυρόμενο, ότι δεν ήταν έτοιμα στο «παρά πέντε» τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης με τις επισημάνσεις που ο ίδιος είχε καταθέσει, έστω ως προσωπικές του υποδείξεις με αστερίσκους, ενώ ο ίδιος απεχώρησε επειδή ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε άλλο νομοσχέδιο.
Την έντονη διαμαρτυρία του κ. Τζαβάρα υιοθέτησε και η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία θα άρχιζε και η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών, με αναφορά ονομάτων πρώην υπουργών, ερήμην των εκπροσώπων των δύο κομμάτων και χωρίς να αιτιολογήσουν τη μομφή τους.
Η τροπή πάντως πυροδότησε φημολογίες και σενάρια μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ότι «αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εσωτερικό τους» και ότι δεν έχουν καταλήξει στα παραπεμπόμενα πρόσωπα, ή και άλλα, που φέρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «να μη κατέληξαν σε κοινά πρόσωπα προς παραπομπή».

Το πόρισμα

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως καταλήγει στην αναγραφή των ονομάτων, αλλά και των αδικημάτων για τα οποία θα ζητηθεί προκαταρκτική επιτροπή, η δε ΝΔ συμφωνεί ότι «δεν μπαίνουν περιορισμοί προσωποληψίας, κομματικής ιδιοτελείας και συμψηφισμών για την εξεύρεση της αλήθειας», και εκείνη θα δώσει προτεινόμενα για περαιτέρω έρευνα ονόματα.
Το μάλλον βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής τα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, για διάφορους λόγους το καθένα, καταψηφίζουν τα πραγματικά περιστατικά.
Το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, γιατί αυτά δεν μπορούν να εξεταστούν εκτός πολιτικών που ακολουθήθηκαν.
Η θέση του, που θα αναφερθεί σε ξεχωριστό πόρισμα, θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Siemens, ενώ για τα περαιτέρω θα προτείνει «συνέχιση της έρευνας για όλους όσοι αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν στην υπογραφή, εκτέλεση και παραλαβή των συμβάσεων με τη Siemens».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ που μετέχει στην Εξεταστική Κώστας Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τα πραγματικά περιστατικά «μισές αλήθειες» και ατελή την έρευνα της Επιτροπής, αφού δεν προσήλθαν να εξεταστούν πρώην πρωθυπουργοί και ταμίες των κομμάτων. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι προτείνει για περαιτέρω έρευνα τους Κώστα Σημίτη, Αναστάσιο Μαντέλη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι καταψηφίζει τα πραγματικά περιστατικά, καταγγέλλοντας παρελκυστική τακτική από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ για την ουσία της υπόθεσης είπε ότι «γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα, σε σχέση με τα ονόματα, αφού τα περισσότερα είναι θωρακισμένα μέσω της παραγραφής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BHMAonline, θα προτείνεται διερεύνηση και για ποινικές ευθύνες που αφορούν σε πρώην υπουργούς που έχουν υπογράψει συμβάσεις, ενώ έντονες αντιδράσεις καταγράφονται στη ΝΔ για εκείνους που παρέλαβαν το C4i και δεν συνδέονται με τη διενέργεια οποιασδήποτε παράνομης πράξης.
Στο κεφάλαιο της χρηματοδότησης των κομμάτων καταγράφονται, οι περιπτώσεις Τσουκάτου, χορηγιών 2% στα δύο μεγάλα κόμματα – όπως περιγράφονται από τις αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης αλλά και με την υπόθεση χρηματοδότησης της ΝΔ από την υπεράκτια εταιρεία Mayo και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του κόμματος σε Εθνική Τράπεζα στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πρόσωπο-έκπληξη θα καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες για τη φυγή του Χρήστου Καραβέλα, το 2009.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το