Πολιτική

«Ορατός κίνδυνος απώλειας ζωών»

Άμεση λήψη μέτρων για τους μετανάστες της Υπατίας ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Ελλάδας

Για «μάρτυρες της Ελλάδας» κάνει λόγο σε άρθρο της η Guardian

Να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα των μεταναστών απεργών πείνας του κτηρίου της Υπατίας καλεί την πολιτεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονταν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (προχθές) 41 από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας.

Την Τρίτη (χθες) μεταφέρθηκαν επιπλέον 14 άτομα και άλλα 10 είναι σε διαδικασία μεταφοράς, σύμφωνα με τον γιατρό Θανάση Καραμπέλη.

Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες εισάγονται κατά δεκάδες σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετανάστες απεργοί πείνας, καθώς ήδη διανύουν την 34η ημέρα απεργίας πείνας. Μάλιστα, 36 εξ αυτών εδώ και λίγες ημέρες απέχουν και από το νερό, ενώ αποδέχονται την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

«Οι μετανάστες απεργοί πείνας, έχοντας εργασθεί επί χρόνια στη χώρα μας, αγωνίζονται με το τελευταίο πράγμα που διαθέτουν, δηλαδή το ίδιο τους το σώμα, προκειμένου να αποκτήσουν νομιμοποίηση και μέσω αυτής αξιοπρέπεια και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκείνο της ελεύθερης μετακίνησης, της ελεύθερης πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους» συμπληρώνει ο κ. Βαρνάβας.

Και προειδοποιεί: «Η κατάσταση της υγείας τους βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Οι περισσότεροι έχουν χάσει πάνω από 10% του σωματικού τους βάρους, ενώ εμφανίζουν πτώση της αρτηριακής πίεσης, ορθοστατική υπόταση και λιποθυμικά επεισόδια, υποθερμία, βραδυκαρδία και ηλεκτρολυτικές διαταραχές».

Ο κ. Βαρνάβας καταλήγει πως η ΟΕΝΓΕ στέκεται δίπλα στους απεργούς πείνας και καλεί την πολιτεία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα δικαιώνοντας τα αιτήματά τους. «Ο ορατός κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών, γεγονός που θα αποτελούσε μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα μας, επιβάλλει εγρήγορση και λήψη άμεσων μέτρων» λέει.

Εν τω μεταξύ στην πολυήμερη απεργία πείνας των 300 μεταναστών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αφιερώνει άρθρο η Guardian, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μετανάστες είναι «τα διπλά θύματα της οικονομικής ανόδου και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» και ότι είναι θύματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Το δημοσίευμα υπογράφεται από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστα Δουζίνα.

Πρόκειται για 300 μετανάστες χωρίς επίσημα χαρτιά κυρίως από τη βόρεια Αφρική που έχουν ξεπεράσει τις 35 ημέρες απεργίας πείνας. Ορισμένοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο με προβλήματα υγείας, προσθέτει το δημοσίευμα. Μετά από χρόνια «εκμετάλλευσης και εξευτελισμού που υπέστησαν, τους λένε τώρα ότι δεν τους χρειάζονται πια […] και τους πετάνε σαν σκουπίδια», συνεχίζει.

Οι απεργοί ζητούν «να τους προσέξει η Ελλάδα, ζητούν την αναγνώριση ότι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αλλά τους μεταχειρίζονται χειρότερα από κατάδικους», προσθέτει το δημοσίευμα. Υπογραμμίζει δε ότι «είναι νομικά ανύπαρκτοι, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τους μεταχειριστούν με τον χειρότερο τρόπο το κράτος, οι εργοδότες, οι ενοικιαστές και η ξενοφοβική μειονότητα». Η Ελλάδα, αναφέρει ακόμα ο συντάκτης, έχει κατηγορηθεί για τις οικτρές συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο.

Υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι οι απεργοί πείνας είναι μάρτυρες με τη διπλή σημασία που έχει η λέξη στα ελληνικά: του ανθρώπου που είδε και του ανθρώπου που θυσιάστηκε.

«Η διαμαρτυρία απέναντι στη χειρότερη αδικία και κακοποίηση, το να ζητάς να είσαι ορατός, να ακούγεσαι και να αναγνωρίζεσαι κατ’ ελάχιστο, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουν σε θάνατο για αυτό, είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα», επισημαίνει τέλος ο συντάκτης.

«Αντιστεκόμενοι στον απανθρωπισμό τους, γίνονται ελεύθεροι και πολεμούν για την τιμή των Ελλήνων κατά της φαυλότητας της κυβέρνησης τους. Υπενθυμίζουν ακόμα στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην Ευρώπη ότι μετά την πλατεία Ταχρίρ μπορούν επίσης να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να αντισταθούν στις ρατσιστικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», καταλήγει.

* Δίωρο συμβολικό αποκλεισμό στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησαν την Τρίτη (χθες) μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας απέκλεισαν την είσοδο του κτηρίου, ζητώντας τη νομιμοποίηση των μεταναστών, ανήρτησαν πανώ και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το