Πολιτική

«Μάχη» στο παρασκήνιο για τα ονόματα στο πόρισμα για το σκάνδαλο Siemens

Κοινό κείμενο από τα κόμματα (εκτός ΚΚΕ) με διαφορετικές προσεγγίσεις


Διαστάσεις-θρίλερ παίρνουν οι διαβουλεύσεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εν όψει της έκδοσης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens, την  Πέμπτη.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος… πόλεμος για τα ονόματα πρώην υπουργών που θα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του πορίσματος, ονόματα που ενδεχομένως θα ανοίγουν τον δρόμο και για παραπομπές σε προανακριτική επιτροπή.

Αποτέλεσμα της δεκάμηνης διερεύνησης της υπόθεσης θα είναι ένα ενιαίο κείμενο, όπου τα κόμματα μπορεί να συμφωνήσουν στα πραγματικά περιστατικά του σκανδάλου, θα διαφωνούν όμως στην αξιολόγηση των προσώπων και στο διά ταύτα.

Ο βουλευτής της ΝΔ που μετέχει στην εξεταστική, Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης όλα τα κόμματα, εκτός από το ΛΑΟΣ που δεν παραβρέθηκε, αποφάσισαν ότι θα εντάξουν σ’ ένα κοινό κείμενο όλες τις καταγραφές που γίνονται από τον οποιονδήποτε συνάδελφο και αφορούν πραγματικά γεγονότα που προέκυψαν από την ερευνητική διαδικασία.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου δήλωσε πως το επόμενο κεφάλαιο αφορά στις αξιολογήσεις, ώστε να υπαχθούν – όπως είπε – τα πραγματικά αυτά περιστατικά σε πρόσωπα.

Το εν λόγω κεφάλαιο της αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη και σε αυτό θα γίνεται λόγος για τις πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά και για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης για συγκεκριμένες περιόδους κατά τις οποίες πολιτικά πρόσωπα, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, ζημίωσαν το Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, τα δύο μεγάλα κόμματα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ποια είναι τα πρόσωπα, αλλά και για το ποιες πράξεις θα ζητείται να διερευνηθούν περαιτέρω.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα συμπέσουν τα κόμματα στην αξιολόγηση των γεγονότων, και φυσικά στα πρόσωπα – πρώην κυβερνητικά στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα – τα οποία θα αναφέρουν ή δεν θα κατονομάζουν. Ήδη από την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής από την αρχή του χρόνου, είναι σε συνεχή διεργασία τα επιτελεία των κομμάτων, για τα ονόματα- πρόσωπα για τα οποία θα αναφέρουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής.
Πάντως έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται από τα κόμματα ή και μεμονωμένους βουλευτές συμπληρωματικές θέσεις – κριτική ή προσθήκες – αναφορικά με τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να περιληφθούν στο τελικό κείμενο.
Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε 49 αντιρρήσεις- ενστάσεις και περί τις 80 ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής ανακοινώσει πως θα καταθέσει το δικό του πόρισμα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι τα πραγματικά περιστατικά από μόνα τους χωρίς εκτίμηση και σύνδεση με γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν γίνονται αποδεκτά.  «Το σκάνδαλο της Siemens δεν υπήρξε επειδή η γερμανική εταιρεία έδινε μίζες, αλλά γιατί οι μίζες δόθηκαν ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάτι που θα πρέπει να καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού» δήλωσε.

Ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για συγκάλυψη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «δεν θα παρακολουθήσει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για συμψηφισμούς, συμβιβασμούς και εκπτώσεις».

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens θα συμφωνήσουν διακομματικά πάνω σε ορισμένα πρόσωπα, για τα οποία θα ζητηθεί η διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών τους για την υπόθεση, και τα πρόσωπα αυτά δεν θα προέρχονται μόνο από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Παντελής Οικονόμου.

Εξάλλου κατατέθηκε στη γραμματεία της Εξεταστικής πολυσέλιδη επιστολή του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρίστου Βερελή, με την οποία ασκείται σφοδρή κριτική στο σκέλος των πραγματικών περιστατικών που αφορούν τη δική του θητεία.
Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε σταθερά στις πιέσεις της Siemens για τις προγραμματικές συμβάσεις του Σκαραμαγκά, για τον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ, ότι τα όσα αναφέρονται για τον ίδιο «επιχειρούνται κατά τρόπο νομικά και ουσιαστικά απολύτως αβάσιμο και διαστρεβλωτικό […] με σκοπό να υπάρξει εκδίκηση, όσων αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν να συνεργαστούν στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που δεν σταματούν στη Siemens.»

«Όχι» από Γερμανία

στην έκδοση Γιουνκ

Στο μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή πληροφορήθηκε μόλις την Τρίτη ότι η Γερμανία έδωσε μια ακόμη αρνητική απάντηση στη χώρα μας, αυτή τη φορά για την έκδοση του Φόλκερ Γιουνκ. Ο Γιουνκ, κατηγορούμενος για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν τήρησε τους όρους και έφυγε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Πάρο τον περασμένο Οκτώβρη και δεν ξαναγύρισε.

Τόσο η εισαγγελία του Μονάχου όσο και το εφετείο του Μονάχου ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται να εκδοθεί στην Ελλάδα γιατί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Γερμανός υπήκοος παρεγράφησαν τον Δεκέμβρη του 2008.

Σημειώνεται ότι η γερμανική πλευρά έχει απορρίψει όλα τα επίμονα αιτήματα, και της εξεταστικής επιτροπής και των δικαστών, για συνδρομή προκειμένου να σταλούν στοιχεία της δικογραφίας και να ανοιχτούν λογαριασμοί.

Παρέμβαση Ι. Τέντε
Το διορισμό δικηγόρων στο εξωτερικό, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το Δημόσιο σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη.
Ειδικότερα, την ανάγκη διορισμού δικηγόρων στο εξωτερικό επισήμανε στον κ. Τέντε η εφέτης – ανακριτής Μαρία Νικολακέα, η οποία ερευνά την υπόθεση της Siemens, δεδομένου ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέκυψαν ζητήματα για δικαστική συνδρομή ανοίγματος λογαριασμών σε Τράπεζες διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι η Ελβετία, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, κ.λπ. και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση δικηγόρων, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό δημόσιο. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στο παρελθόν προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες των απαντήσεων και να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις. Κατόπιν αυτών, ο Ι.Τέντες διαβίβασε το αίτημα της Μ. Νικολακέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το