Photo Gallery, Πολιτική

«Κλειδώνει» το πακέτο… δράσης της επόμενης 4τίας, ύψους 23 δισ.

Με ζητούμενο τη συναίνεση και τη γεφύρωση των διαφορών που έχουν προκύψει

 

Συνέρχονται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό  Υπουργικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

 

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει  την Παρασκευή (σήμερα) ο Γιώργος Παπανδρέου για το πακέτο… δράσης της επόμενης τετραετίας, ύψους 23 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συγκεντρώσει όλα τα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ για να παρουσιάσει το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται ως το “συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση”, αφού δεν περιλαμβάνει μόνο τα επιπρόσθετα μέτρα λόγω της υστέρησης εσόδων, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (χθες) από το press room ο Γιώργος Πεταλωτής, “πρόκειται για ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την οικονομία και την ανάπτυξη, ενταγμένο σε ένα πλήρες, αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς, φιλοσοφίας και πρακτικής, που θέτει τους πυλώνες για την κυβερνητική δραστηριότητα, για τις προοπτικές και το μέλλον της χώρας”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να θέσει τις γενικές γραμμές του σχεδίου αυτού και να τονίσει την αναγκαιότητά του λόγω της κρισιμότητας των στιγμών. Κατ’ αρχήν, όμως, καλείται να γεφυρώσει τις διαφορές που έχουν ανακύψει μεταξύ των υπουργών του για τον τρόπο και την ένταση συμμαζέματος των δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις μέχρι το παραπέντε και σε 4-5 υπουργεία οι προϋπολογισμοί δεν έχουν ακόμη “κλειδώσει”. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της υπουργού Παιδείας, η οποία δηλώνει ότι το σύστημα δεν αντέχει τις επιπλέον περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ που ζητά το οικονομικό επιτελείο, ενώ και η υπουργός Εργασίας θεωρεί φιλόδοξους τους στόχους για τα περίπου 8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει για τον τομέα ευθύνης της το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός καλείται, επίσης, να αμβλύνει τις ενστάσεις που έχουν εγείρει βουλευτές για το μίγμα πολιτικής, το οποίο θεωρούν ότι έως τώρα έχει θίξει κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ ως… ναρκοπέδιο χαρακτηρίζονται οι αποκρατικοποιήσεις, αφού το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από υπουργούς που θεωρούν ότι υπάρχουν ή ότι πρέπει να τεθούν “κόκκινες” γραμμές.

Στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα γίνει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των υπουργών, ενώ στην Κ.Ο. -που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Ιπποκράτους- θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές. Πολλοί φαίνεται πως προτίθενται να ζητήσουν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να κάνει απολογισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, ενώ άλλοι είναι έτοιμοι να θέσουν θέμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ήδη, το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Κουρουμπλής μαζί με 26 “πράσινους” συναδέλφους του κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν από τον πρόεδρο κ. Πετσάλνικο να γίνει μια συνεδρίαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της νέας φτώχειας που υπάρχει, καθώς και να θεσπιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, παρουσία των υπουργών κ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοϊδη, Κατσέλη και Κουτρουμάνη, τα μέλη ζήτησαν ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από την κρίση, με χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Παράλληλα, άσκησαν κριτική για έλλειψη αποτελεσματικότητας και εξέφρασαν προβληματισμό για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία.

 

Τα “αγκάθια” και οι… απαιτήσεις

Τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν τριβές στο υπουργικό είναι:

  • Η ανάγκη περικοπών 14 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας
  • Οι αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013, οι οποίες θα πρέπει να φτάσουν στα 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015
  • Η συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για φέτος λόγω της υπέρβασης του περσινού ελλείμματος κατά 2,5 με 2,7 δισ. ευρώ, των προειδοποιήσεων της τρόικας για κινδύνους 1,7 δισ. ευρώ, αλλά και των αποκλίσεων του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο όπως αποτυπώνονται στην υστέρηση κατά 1,3 δισ. ευρώ των εσόδων.

Η τρόικα, πάντως, που επιστρέφει στην Αθήνα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου για να κρίνει εάν πρέπει να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση ύψους 12 δισ. ευρώ, έχει θέσει συγκεκριμένες απαιτήσεις:

  • Σχέδια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ΔΕΚΟ
  • Αλλαγές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
  • Εξορθολογισμό του πλαισίου των φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  • Καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών
  • Αυστηροποίηση του κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο
  • Εξοικονόμηση δαπανών από υγεία, παιδεία και άμυνα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το