Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Σε πέντε χρόνια το φάρμακο κατά του καρκίνου

Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, με το Δήμο Βόλου να διαθέτει εκτάσεις και κτίρια, αποτελεί εστία μεγάλου ενδιαφέροντος σε παγκόσμια κλίμακα, τονίστηκε χθες στο συνέδριο

«Σε πέντε χρόνια θα έχουνε γίνει μεγάλα βήματα ώστε ο καρκίνος να αντιμετωπίζεται ως μια χρόνια νόσος και αυτό θα επιτευχθεί με την εξεύρεση στοχευμένων θεραπειών για κάθε υποκατηγορία της κάθε μορφής καρκίνου». Η σημαντική αυτή ανακοίνωση ανήκει στον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Τμήμα Ανοσολογίας του Καρκίνου – Αντικαρκινικό Κέντρο Dana-Farber, Δημήτρη Ηλιόπουλο και κοινοποιήθηκε στο 4ο συνέδριο του Κοινού των Μαγνήτων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο του Βόλου.

Φέτος έγινε η πρώτη κλινική μελέτη στο αντικαρκινικό κέντρο MD Anderson που βρίσκεται στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η ακριβής ανίχνευση των μεταλλάξεων που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και χορήγηση φαρμάκων τα οποία καταπολεμούσαν μόνο τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αυξάνοντας δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών των ατόμων. Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει πρότυπο όλων των μελετών που θα ακολουθήσουν όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για όλες τις μορφές καρκίνου.

«Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι επιτέλους βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τις διάφορες μορφές καρκίνου. Άρα το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν θα υπάρξει ένα μαγικό φάρμακο για όλες τις μορφές καρκίνου, αλλά ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ένα φάρμακο ή – το πιο πιθανό – συνδυασμός φαρμάκων για κάθε υποκατηγορία για κάθε μορφή καρκίνου», τόνιζε ο καθηγητής στη μελέτη του, που εστάλη στο συνέδριο με την επιθυμία του να δημοσιοποιηθεί.

Το συνέδριο μπορεί να είχε ως αιχμή τη συμβολή των Απόδημων Μάγνητων στις ενεργειακές και τουριστικές προκλήσεις, ωστόσο η διανομή της μελέτης του καθηγητή μονοπώλησε το ενδιαφέρον, λόγω της σπουδαιότητάς της. Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον πρόεδρο του Κοινού, δημοσιογράφο Απόστολο Ζουπανιώτη, που τόνισε ότι πρέπει ο ελληνισμός της ομογένειας να κινητοποιηθεί απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση της νεότερης ιστορίας της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αδρανεί σε μια κρίσιμη περίοδο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού λόγω έλλειψης κρατικής βοήθειας, «λες και δημιουργήθηκε για να είναι και αυτό κρατικοδίαιτο».

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια από τις κύριες αναπτυξιακές επιλογές του Δήμου Βόλου. Οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι το μέλλον, όπως επισημάνθηκε στο χθεσινό συνέδριο του Κοινού των Μαγνήτων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου, με κύριο ομιλητή τον καθηγητή κ. Αχιλλέα Αδαμαντιάδη.

Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, με το Δήμο Βόλου να διαθέτει εκτάσεις και κτίρια, αποτελεί εστία μεγάλου ενδιαφέροντος σε παγκόσμια κλίμακα. «Η γνώμη μου είναι πως τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να είναι οικονομικώς αποδοτικά και ο Δήμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την παρούσα συγκυρία και να εγκαταστήσει, είτε επί του εδάφους είτε στις στέγες των κτιρίων του, όσο μπορεί περισσότερα, που κατά την εκτίμησή μου μπορεί να φτάσουν μερικές εκατοντάδες κιλοβάτ ή και ένα ή δύο μεγαβάτ, ανάλογα με το τι εκτάσεις γης ή τι κτίρια διαθέτει για το σκοπό αυτό. Οι ντόπιοι επαγγελματίες του τομέα μπορούν να παίξουν ένα καλό ρόλο σε ένα τέτοιο έργο και να τονώσουν και την εντόπια απασχόληση. Έτσι ο Δήμος θα δώσει και το καλό παράδειγμα σε άλλους Δήμους της επικράτειας και να πάρει την πρωτοπορία στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με διδακτορικό στην Πυρηνική Τεχνολογία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης, το παγκόσμια γνωστό ΜΙΤ. Έκανε τη μεγαλύτερη καριέρα του στην Αμερική αλλά είναι γνωστός και στο κοινό του Βόλου από τις πολυάριθμες διαλέξεις του και δημοσιεύσεις σε θέματα ενεργειακά, που είναι τώρα η ειδικότητά του, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος στο κοινό του Βόλου. Απέκτησε και μεγάλη εμπειρία σε τεχνικο-οικονομικά θέματα από τη θητεία του στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια δεκαετία.

Στο συνέδριο υποστήριξε πως ο Δήμος Βόλου πρέπει να εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίηση της ιλύος που παράγεται στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων για τη παραγωγή μεθανίου που είναι πολύτιμη πηγή ενέργειας. Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα παραγωγής βιοαερίου σε βιοχωνευτήρια και τη χρήση του καθαρισμένου μεθανίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικές μηχανές Diesel που έχουν μετασχεδιασθεί για το σκοπό αυτό και που διατίθενται ανταγωνιστικά τη διεθνή αγορά. Είναι αυτονόητο πως οι τελικές αποφάσεις του Δήμου θα εξαρτηθούν από την ενδελεχή και προσεκτική μελέτη της τεχνολογίας, του κόστους τού τεχνολογικού εξοπλισμού, του κόστους των εναλλακτικών μορφών ενέργειας που ο Δήμος θα μπορούσε να προσποριστεί, καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη που πρέπει απαραιτήτως να προηγηθεί. Επίσης έδωσε έμφαση στην εκμετάλλευση των υδατικών πόρων του Δήμου. Έχει ήδη υλοποιηθεί ένα τέτοιο μικρό υδροηλεκτρικό έργο στη θέση Σαρακηνός του Πηλίου και προγραμματίζονται μερικά ακόμη παρόμοια έργα. Έργα αυτού του τύπου έχουν προσελκύσει την προσοχή πολλών διεθνών οργανισμών ανάπτυξης και πιστωτικών ιδρυμάτων επειδή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έχουν πολλά προβλήματα, απαιτούν μακρούς χρόνους προετοιμασίας, και τείνουν να είναι πολυδάπανα ενώ δυνατότητες για μικρά έργα (οριζόμενα κάτω των 10 MW) υπάρχουν σε πολλές περιοχές της υδρογείου, ακόμα και σε πολύ φτωχές, υποανάπτυκτες χώρες, έχουν σχετικά χαμηλό επενδυτικό κόστος, παράγουν ανταγωνιστική ενέργεια, προξενούν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και τείνουν να τονώνουν την τοπική οικονομία.

Η μελλοντική πορεία της πόλης στον ενεργειακό τομέα αλλά και γενικότερα η οικονομική ζωή πρέπει να στηριχθεί, αναπόφευκτα, στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση που θα την κάνουν δυνατή τόσο η τεχνολογία με νεότερες μεθόδους παραγωγής και αποθήκευσης και η οικονομία, όταν υιοθετήσουμε την αρχή πως κάθε ζημία και κάθε κόστος, συμπεριλαμβανομένου του λεγομένου εξωτερικού κόστους, πρέπει να πληρώνεται από το δημιουργό του.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος του Βόλου Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι οι δύο κορυφαίες προτεραιότητες, του Δήμου συμπίπτουν με τα θέματα του συνεδρίου, ενώ ανέλυσε τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στον ενεργειακό και τουριστικό τομέα.

Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος Γαλλίας κ. Μαριέττα Καραμανλή σε μια γενική ομιλία επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θαν. Νάκος τόνισε ότι οι Μάγνητες ανά τον κόσμο είναι αυτοί που μπορούν, μεταξύ άλλων, να αντιστρέψουν την εικόνα της πλήρους απαξίωσης που έχει καλλιεργηθεί για τη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη προβολής των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης τόνισε ότι μοχλός ανάπτυξης για την περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας αποτελεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι δράσεις της ενώ επισήμανε ότι ο επιχειρηματίας-ξενοδόχος οφείλει να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής του προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στο απαιτητικό προφίλ του σημερινού τουρίστα, αλλά και να επιβιώσει από τον ανταγωνισμό. Η αρχαιολόγος, διευθύντρια του Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κ. Βάσω Αδρύμη, τόνισε ότι ο πολιτισμός στη δύσκολη εποχή που διανύουμε αποτελεί μια μοναδική «ανανεώσιμη ενέργεια» που μπορεί να μας ωθήσει να επαναπροσδιορίσουμε το σήμερα και κατ’ επέκταση το αύριο αποτελώντας ένα ζωτικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και της χώρας μας.

Τέλος ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης αναφέρθηκε στην 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2013 στο Βόλο και θα παραβρεθούν περίπου 300 μαθητές από κάθε γωνιά της γης με τους 80 καθηγητές τους και τους 100 συνοδούς τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το