Photo Gallery, Τοπικά

Ρ. Ζήση: Χρήματα που δόθηκαν στους Δήμους για έργα, τελικώς εκμαύλισαν την κοινωνία

Φ1 Από τις χθεσινές δηλώσεις της βουλευτού Ροδούλας Ζήση, μετά τη συνάντησή της με το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε χθες από τον κ. Σκοτινιώτη για τα ταμειακά και λογιστικά «ανοίγματα»

Ευθείες βολές κατά του Αλέκου Βούλγαρη, αλλά και κριτική για κυβερνητικό «αποσυντονισμό»

Παραδέχτηκε σημάδια κόπωσης και αποσυντονισμού της κυβέρνησης η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση σε χθεσινές της δηλώσεις στο Δημαρχείο, τα οποία ωστόσο δικαιολόγησε, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε συμπεριφορές δημάρχων της Μαγνησίας, που οδήγησαν στο τέλμα τους αυτοδιοικητικούς φορείς, με αφορμή τα τεράστια ταμειακά και λογιστικά ανοίγματα του ενιαίου Δήμου Βόλου .

Δεν εξαίρεσε «γαλάζιους» και «πράσινους» αιρετούς από την «ατζέντα» της και δήλωσε ότι μόνος τους στόχος όλα αυτά τα χρόνια ήταν να πιέζουν για να λάβουν χρήματα ώστε να κατασκευάζουν αποσπασματικά έργα, χωρίς καμία αναπτυξιακή στρατηγική.

«Τελικά αυτά τα χρήματα εκμαύλισαν την κοινωνία και δεν δόθηκε λογαριασμός για το που πήγανε», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ «στόχευσε» ανοιχτά εναντίον της δημοτικής αρχής του κ. Αλέκου Βούλγαρη.

«Είναι ώρα για δουλειά, για να αποφευχθούν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Σκοτινιώτης ενημέρωσε χθες την κ. Ροδούλα Ζήση για τα ταμειακά και λογιστικά ανοίγματα του ενιαίου Δήμου, με την επισήμανση ότι ακόμη και πρώην Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν είχαν το εύρος του Βόλου φέρουν αναλογικά τις ευθύνες για το τέλμα.

«Μετά τον Δ. Πιτσιώρη, ενημέρωση για τα πραγματικά οικονομικά ζητήματα του Δήμου Βόλου δεν είχα ποτέ. Η λογική που είχαν οι δήμαρχοι ήταν «δώσε μου γι’ το τάδε έργο χρήματα. Αυτά τα χρήματα εκμαύλισαν την κοινωνία και στο τέλος δεν δόθηκε λογαριασμός για το πού πήγανε. Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλο έλλειμμα στο Δήμο σε επίπεδο οικονομικό, δημιουργικότητας και ευταξίας. Ο Δήμος πρέπει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του», δήλωσε η κ. Ροδούλα Ζήση.

«Τσάμπα μάγκες»

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε χθες για την «κόπωση» της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις να είναι «παγωμένες» και τομείς της διοίκησης να μη λειτουργούν.

Παραδέχτηκε πως με μοιρολατρική διάθεση οι υπουργοί περιμένουν τα νέα από τις Βρυξέλλες, απέδωσε ωστόσο το πρόβλημα στην κακή ψυχολογία και στο φόβο μήπως η οποιαδήποτε παρέμβαση αποφέρει αλλοίωση στον κεντρικό σχεδιασμό.

«Δουλεύουν όλοι ασταμάτητα και αυτό δημιουργεί ανθρώπινη κόπωση. Υπάρχει όμως η επιφύλαξη ότι εάν γίνει κάποιο βήμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο πραγμάτων και όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται υπό επιτήρηση και το τελευταίο ευρώ. Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή και όλοι φοβούνται ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επιφέρει αλλοίωση στον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Νομίζω πως αυτό που περιγράφετε ως κόπωση είναι εποικοδομητικό άγχος, το οποίο έφερε η σωστή αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης στη διοίκηση», δήλωσε η κ. Ρ. Ζήση και άσκησε σκληρή κριτική και για συναδέλφους της που εμφανίζονται ως «αντάρτες» απέναντι στις δυσάρεστες κυβερνητικές αποφάσεις.

Τους αποκάλεσε «τσάμπα μάγκες» και δήλωσε πως συνειδητά δεν επιλέγει να γίνεται αρεστή στους ψηφοφόρους με το να εμφανίζεται κριτικά απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης γιατί η «θυμωνιά έχει πάρει φωτιά» και πάνω απ’ όλα πρέπει να μπει το συμφέρον της χώρας.

Σιγουριά μόνο

για την πλαζ των Αλυκών

Οι προτεραιότητες του Δήμου στον επενδυτικό τομέα ώστε να υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων αποτέλεσαν τον κεντρικό κορμό της χθεσινής συζήτησης μεταξύ της αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ροδούλας Ζήση και του δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη.

Ο δήμαρχος περιέγραψε το τοπίο της κινούμενης άμμου πάνω στην οποία κινείται ο Δήμος και για το άμεσο μέλλον ο μόνος στόχος που φαίνεται εφικτό, είναι αυτός της παραχώρησης της πλαζ των Αλυκών. Ο κ. Γερουλάνος έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό όπως δήλωσε η κ. Ρ. Ζήση.

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που έφεραν την πλαζ των Αλυκών να «πωλείται» στο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η κ. Ζήση δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά επίσημη χαρτογράφηση, κανένα επίσημο σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όταν υπάρξει εισήγηση, θα αποφασιστεί αν αυτά τα κομμάτια που εντάσσονται στα όρια των νέων Καλλικρατικών Δήμων, θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση στους ίδιους τους ΟΤΑ».

Ο Δήμος αμέσως μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με στόχο μια συνολική ρύθμιση στην κρίση του χρέους, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να γνωρίζει ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα λάβει από την  ακύρωση των Μεσογειακών Αγώνων.

Η κ. Ροδούλα Ζήση και ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσαν πως θα ζητήσουν σαφείς χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση, ενώ ο δήμαρχος τόνισε πως μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο γενικόλογες και αόριστες δεσμεύσεις.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Βόλου διαθέτει τεχνικές – αναπτυξιακές προτάσεις, προκειμένου μόλις ανάψει το «πράσινο φως» να μπορέσει να τις καταθέσει και να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής κατέθεσε και τις προτάσεις της για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές τοπικών φορέων για δόμηση πάνω από τον περιφερειακό.

Στον «πάγο», όπως προέκυψε από τη συζήτηση, παραμένει το θέμα των δεσμεύσεων για τον περιφερειακό.

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα της αξιοποίησης του οικοπέδου της πρώην Βαμβακουργίας, γύρω από το οποίο φαίνεται να έχει δημιουργηθεί παρεξήγηση μεταξύ Δήμου και Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Ο κ. Σκοτινιώτης, έθεσε το θέμα της ανάπλασης μέρους του οικοπέδου και της απόδοσής του στους πολίτες ως κοινόχρηστου χώρου. Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για μια από τις τρεις εργολαβίες που προβλέπονται στο οικόπεδο της πρώην Βαμβακουργίας. Η μία αφορά στη χρηματοδότηση του ΟΕΚ για την ανέγερση εργατικών κατοικιών, η δεύτερη στην ανάπλαση μέρους του οικοπέδου μέσω ΕΣΠΑ για να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και η τρίτη αφορά στην κατεδάφιση των κτιρίων που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.

«Οι εργατικές κατοικίες θα γίνουν. Ας μη γίνονται παρεξηγήσεις», τόνισε η κ. Ζήση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το