Τοπικά

Απόψε η νυχτερινή διαδρομή με το τρένο Πηλίου

Σ4-Φ1-ΤΡΕΝΑΚΙ ΠΗΛΙΟΥ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διοργανώνουν νυχτερινή διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου «Μουντζούρης», με αφορμή τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 110 χρόνων της σιδηροδρομικής γραμμής Λεχώνια – Μηλιές (1903-2013). Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου και ώρα 18:00. Κατά την έναρξη της διαδρομής από τα Λεχώνια ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων θα χορέψει παραδοσιακούς πηλιορείτικους χορούς. Η διαδρομή θα καταλήξει στις Μηλιές όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια για τη διαδρομή, από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Βόλο (δ/νση: Δημητριάδος – Μαυροκορδάτου, τηλ. 2421039723) και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη συναυλία σε προνομιακή τιμή. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων στο τρενάκι και του μεγάλου ενδιαφέροντος ζήτησης εισιτηρίων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορειτών κ. Κ. Χαλέβας δήλωσαν ότι αυτή είναι άλλη μία εκδήλωση που στοχεύει στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας, αλλά και τη γνωριμία των νέων παιδιών με ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας της περιοχής μας, όπως το τρενάκι του Πηλίου.

Το τρενάκι του Πηλίου υπήρξε δυναμικό στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης και σημάδεψε έντονα την ιστορία και το περιβάλλον του τόπου. Για 76 ολόκληρα χρόνια (1895-1971) σκαρφάλωνε το Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής. Κατασκευαστής του, με φορέα εκμετάλλευσης την Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο με πολλή γνώση και φαντασία και χρησιμοποιώντας ντόπιους τεχνίτες, σχεδίασε και κατασκεύασε ανάμεσα στις πλαγιές και τους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων, μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου, πλάτους 60 εκατοστών, ένα έργο που θα θαυμάζεται πάντα για την υψηλή αισθητική, τη μορφολογική του αρμονία και την κατασκευαστική του τελειότητα.

 

Συναυλία

Tο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Φιλιππίδεια 2013» συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ. με τη συναυλία της «Εστουδιαντίνας» και τη φιλική συμμετοχή του Αντώνη Ρέμου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μηλεών. Συμμετέχουν ο Μπάμπης Τσέρτος, η Ειρήνη Τουμπάκη και ο Απόστολος Μόσιος. Καλλιτεχνικός διευθυντής Αντρέας Κατσιγιάννης. Επίσης οι σολίστες της Εστουδιαντίνας, Ανδρέας Κατσιγιάννης – σαντούρι, Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί, Σταύρος Κουσκουρίδας – κλαρίνο, Φίλιππος Ρέτσιος – πιάνο, Δήμος Βουγιούκας – ακορντεόν, Νίκος Μέρμηγκας – μπουζούκι-λάφτα, Κώστας Γεδίκης – μπουζούκι-μαντολίνο, Απόστολος Μόσιος – φωνή-κιθάρα, Νίκος Μπάιμπας – κανονάκι, Ανδρέας Παπάς – κρουστά, Γιάννης Πλαγιανάκος – κόντρα μπάσο, Ζαφείρης Κουκουσέλης – πλήκτρα.

Τη μέρα της συναυλίας, με πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΛ θα πραγματοποιήσει βραδινό δρομολόγιο με μειωμένο εισιτήριο το τρενάκι του Πηλίου, το οποίο γιορτάζει τα 110 χρόνια από τη λειτουργία του.

Η είσοδος στο χώρο θα αρχίσει στις 8.45 μ.μ. και οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα μεταφέρονται με μικρά λεωφορεία, τα οποία θα πραγματοποιήσουν το πρώτο δρομολόγιο στις 7.00 μ.μ. από την πλατεία των Μηλεών.

Προπώληση εισιτηρίων στο δισκοπωλείο «Classic» Ερμού 187, στο Βόλο και στα καταστήματα των Μηλεών. Πληροφορίες στα τηλ. 6973327998 και 6976102869. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το