Τοπικά

Ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» Ματθαίος Δραμητινός στη «Θ»: Το Νοσοκομείο Βόλου εισέρχεται σε νέα εποχή

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το Νοσοκομείο Βόλου παραχωρεί σήμερα στη «Θ» ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Ματθαίος Δραμητινός, περιγράφοντας το όραμά του για το νοσηλευτικό ίδρυμα, που είναι το αποκούμπι υγείας στο Νομό. Ο κ. Δραμητινός στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τη θέση διοικητή, αναφέρεται στην ενίσχυση του Νοσοκομείου σε προσωπικό με 70 γιατρούς και εργαζόμενους, στις αλλαγές για τις προμήθειες και διαγωνισμούς υλικών, στο πνεύμα συνεργασίας με το προσωπικό, στον νέο εξοπλισμό που θα λάβει το Νοσοκομείο μέσω ΕΣΠΑ. Εντός των ημερών παραδίδεται το «Ψυχαργώς», που θα στεγάζεται στην παλιά πτέρυγα και αρχίζουν δράσεις για την τοπική κοινωνία. Επίσης υπάρχουν 25 εθελοντές, που είτε πρόσφεραν, είτε θέλουν να προσφέρουν στο Νοσοκομείο.

 

Ο κ. Δραμητινός σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στο ΕΣΥ στα χρόνια της κρίσης, αλλά και των προσπαθειών που γίνονται εδώ και ενάμιση χρόνο, τόνισε πως «μια μικρή αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν πάντα είναι χρήσιμη, μας βοηθάει να διαχειριστούμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η λειτουργία ενός νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά, είναι τόσο πολύπλοκη, που δεν φτάνει μόνο να έχεις καλό έμψυχο υλικό και αρκετή χρηματοδότηση, χρειάζεται και η σε μεγάλο βαθμό συνεργασία και αρμονικότητα ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών δομών. Όλη αυτή η ισορροπία δοκιμάστηκε και ανατράπηκε εν πολλοίς τα τελευταία χρόνια με το μνημόνιο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να μπουν σε τροχιά περιπέτειας και αρκετά σε φάση διάλυσης.

 
Η έννοια του δωρεάν δημόσιου νοσοκομείου είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA του Έλληνα από καταβολής ΕΣΥ, πόσο μάλλον τώρα που η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, αγκαζέ με το μνημόνιο, γονάτισαν τα δημόσια νοσοκομεία, βγάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους σε σύνταξη, υποχρηματοδοτώντας το σύστημα, ταυτόχρονα εκποίησαν σε εργολάβους κομμάτια υπηρεσιών, εισάγοντας τον απώτερο εφιάλτη που εκπροσωπούν, την εισαγωγή της δουλοπαροικίας στο δημόσιο.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο γίνεται μια εντατική προσπάθεια ανατροπής του σκηνικού διάλυσης της δημόσιας υγείας. Η έννοια προσπαθούμε σκληρά να στήσουμε το ΕΣΥ στα πόδια, έχει νούμερα πλέον. Μετά από 4 χρόνια μπαλωμάτων σε επικουρικό προσωπικό γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, η χρηματοδότηση για το 2016 αυξήθηκε, άρχισαν να πληρώνονται υπερωρίες, που για πολλά χρόνια ήταν όνειρο θερινής νυκτός για τους εξαντλημένους λίγους υπαλλήλους που απομένουν. Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, να φύγουν οι εργολάβοι από την υγεία με την προκήρυξη θέσεων, έστω και με ατομικές συμβάσεις εργασίας στους τομείς που ιδιωτικοποιήθηκαν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό της αναδιοργάνωσης του δωρεάν συστήματος υγείας για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που ξαφνικά βρέθηκαν στο προσκήνιο της κοινωνικής φροντίδας από τα κοινωνικά αζήτητα, ξανακούγονται βρυχηθμοί νεοφιλελευθερισμού, περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και μαρασμού του δημοσίου τομέα. Προκαλεί απορία η αυτοκαταστροφική ελαφρότητα των δημόσιων λειτουργών της υγείας, που συνεχίζουν με φανατισμό να υποστηρίζουν ανάλογες πολιτικές, αυτοακυρώνοντας την εργασία τους και την ύπαρξή τους τελικά».

 

Το «Αχιλλοπούλειο» άντεξε στην κρίση
Ο κ. Δραμητινός σημειώνει με σαφήνεια πως «το «Αχιλλοπούλειο», το αποκούμπι υγείας του νομού, άντεξε στην κρίση, ανταποκρινόμενο με αξιοπρέπεια στο καθήκον του. Υπέστη όλη τη λαίλαπα του μνημονίου, αλλά δεν ακυρώθηκε κανένα χειρουργείο, δεν έλειψαν υλικά, λειτούργησε με την αυταπάρνηση των λειτουργών του και αυτό το γνωρίζουν οι Βολιώτες. Αναλαμβάνει το βάρος των ανασφάλιστων, των μεταναστών, των πολλών επισκεπτών της περιοχής και την πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών, που κάποιοι φρόντισαν και διέλυσαν τα προηγούμενα χρόνια, συνεπικουρώντας με την ΥΠΕ στα κέντρα υγείας του νομού και στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας».

 

Μόνιμες προσλήψεις
Συνεχίζοντας ο διοικητής τονίζει για το θέμα των προσλήψεων προσωπικού πως «καθημερινά γίνεται ένας απίστευτος αγώνας για την κάλυψη των κενών, που προκύπτουν, σε αγαστή συνεργασία με την ΥΠΕ, το ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Και το τοπίο αλλάζει. 19 γιατροί μόνιμοι συνολικά έχουν προσληφθεί, κρίνονται τώρα 8 θέσεις μονίμων γιατρών και έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργείου για ακόμη 12 μόνιμες προσλήψεις μέσα στο 2017. Υπηρετούν ήδη 24 επικουρικοί γιατροί, που οι συμβάσεις ανανεώνονται συνεχώς. Στο νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό 12 άτομα μόνιμα με την προκήρυξη 4Κ-5Κ και με νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ έρχονται σύντομα, έχουν γίνει ήδη 15 μετατάξεις μέσω ΥΠΕ και αναμένονται άλλες 20 από την πρόσφατη συνάντησή μας με τον υπουργό Υγείας. Επίσης αναμένουμε άμεσα 8 άτομα με διετή σύμβαση από ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ και τη στεφανιαία μονάδα, ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια για τους πρόσφυγες. Κενοί λοιπόν οι προφήτες της καταστροφολογίας που με αμετροέπεια δεν θέλουν να δουν το έργο, δηλώνοντας επικίνδυνα και προσβλητικά σχόλια για τους ανθρώπους της δουλειάς και του καθήκοντος, για μικροπολιτικούς λόγους. Ο λαϊκισμός ήταν πάντα «πασατέμπος» χειραγώγησης μαζών. Δηλώσεις άλλωστε περί «γενοκτονίας» ενέχουν πειθαρχικό έλεγχο. Εντύπωση πάντως κάνει η σιωπή τα τελευταία χρόνια και η έγερση αντανακλαστικών, όταν κάποιοι ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Αλλαγές στις προμήθειες
Ο κ. Δραμητινός υπογραμμίζει πως «αλλάζει άρδην το σύστημα προμηθειών, παραγγελίας εξωσυμβατικών υλικών, τηρώντας την απόλυτα νόμιμη διαδικασία, προχωρούν άμεσα τα υπηρεσιακά συμβούλια με προτεραιότητα τις μετατάξεις εργαζομένων, που θέλουν να βοηθήσουν το νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι πληρώνονται επιδόματα θέσεως και αληθείς υπερωρίες μετά από 4 χρόνια».

Ενεργό αρχείο εθελοντών
Για το θέμα του εθελοντισμού, όπου προ δεκαπενθημέρου προέκυψε και ζήτημα στο Νοσοκομείο από τις αντιδράσεις των γιατρών και των εργαζομένων ο κ. Δραμητινός τονίζει πως «ενισχύεται ο εθελοντισμός, προτέρημα ετών της περιοχής μας. Εδώ θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι στο νοσοκομείο μας υπάρχει ενεργό αρχείο εθελοντών. Πάνω από 20 άτομα έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους μέσα στο 2016, ανεξάρτητα από τη μόνιμη και μεγάλη προσφορά του σωματείου των φίλων του νοσοκομείου. Η τοποθέτησή τους και σύμφωνα με τις δεξιότητές τους, έχει να κάνει με τις ανάγκες των τμημάτων και τη θετική εισήγηση του προϊσταμένου του εκάστοτε τμήματος. Ευφάνταστοι λοιπόν οι τίτλοι πρόσφατων μεμψίμοιρων δημοσιευμάτων, που σκοτώνουν τον εθελοντισμό, αρκεί να ενημερώσουμε ότι υπάρχει λίστα αναμονής ακόμη 5 ατόμων, και από όλους κάποιοι είναι συγγενείς εργαζομένων ή παλαιότεροι εργαζόμενοι και από κανένα δεν ζητήθηκε «κομματική ταυτότητα».

 

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού
Αναφορικά με τις δράσεις εξωστρέφειας και σύνδεσης με την τοπική κοινωνία ο κ. Δραμητινός επισημαίνει πως «ένα νοσοκομείο που σέβεται τους συνανθρώπους του, οφείλει να βγαίνει στην κοινωνία. Με μεγάλη χαρά ανακοινώσαμε, την αιμοδοσία πρότυπο για τη χώρα μας, με αυτάρκεια αίματος και τροφοδοσία σε υπόλοιπα νοσοκομεία, τον οικογενειακό προγραμματισμό με τα πρώτα μαθήματα στο κοινό ανώδυνου τοκετού και μητρικού θηλασμού που ξεκινούν από Οκτώβριο. Παράλληλα γίνονται δράσεις με μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία μας και σε διάφορα ιδρύματα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα ομάδα από το νοσοκομείο κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών στα σχολεία. Σε λίγες μέρες δημιουργούμε την εθελοντική ομάδα διάσωσης του νοσοκομείου και τέλος Οκτωβρίου αρχίζει η νέα περίοδος μαθημάτων της σχολής ΔΙΕΚ Αγριάς με τη φροντίδα και την εποπτεία μας. Για πρώτη φορά δίνεται η ειδικότητα της νοσηλευτικής χειρουργικής σε επαρχιακό ίδρυμα, ενώ ετοιμάζονται σειρά μαθημάτων στο κοινό από ειδικούς για συνήθη προβλήματα υγείας. Θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε την προσφορά της υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας στους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη στο σπίτι τους, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη να επισκέπτονται το νοσοκομείο τακτικά».

 

Σφιχτοί προϋπολογισμοί
Ο κ. Δραμητινός τονίζει τη δύσκολη καθημερινότητα στο Νοσοκομείο, λέγοντας πως «η καθημερινότητα της διοίκησης και της διαχείρισης ενός ιδρύματος με πάνω από 500 εργαζόμενους, με 400 κλίνες και με εκατοντάδες ασθενείς και επισκέπτες καθημερινά είναι βαριά, δεν υπάρχει ο μάγος που με το ραβδί του δίνει λύσεις, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται σκληρά, ισορροπώντας με προϋπολογισμούς και σφικτά οικονομικά μεγέθη και με την καθημερινή αγωνία περιορισμού της σπατάλης και παλαιότερων κακών νοοτροπιών, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού δαπανών και χρήσεων σε αληθείς ανάγκες. Καθημερινά βγαίνουν οδηγίες και προτροπές για εξορθολογισμό δαπανών, φαρμάκων και υλικών, για να έχουμε όπου και όταν χρειάζεται. Κορώνες ότι περιορίζουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, είναι μάλλον άστοχες και άκαιρες, γιατί αν κάναμε σωστά τη δουλειά μας, σεβόμενοι πρωτίστως την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με την ορθή επιστημονική άποψη, σεβόμενοι ταυτόχρονα και τη θυσία των Ελλήνων φορολογούμενων, που μας αμείβουν, ποιούμε την τέχνη μας ορθώς».

 

Παραδίδεται το «Ψυχαργώς»
Ο κ. Δραμητινός αναφέρθηκε και σε όσα έπονται στο ι νοσοκομείο, επισημαίνοντας πως «διαχειριζόμενοι τις δωρεές συμπολιτών μας, αληθινών ευεργετών, έχουμε ένα τμήμα χημειοθεραπείας, που επεκτείνεται και την πιο σύγχρονη μονάδα τεχνητού νεφρού στη χώρα, όπου με την άριστη δουλειά που γίνεται από γιατρούς και νοσηλευτές, ανακουφίζονται συνάνθρωποί μας στις δύσκολες ασθένειές τους. Σε αυτόν τον τομέα, ευτυχώς οι ευχάριστες εκπλήξεις είναι πολλές και σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες δωρεές, από ανθρώπους που τιμούν την περιοχή μας και τον ανθρώπινο πόνο. Είναι έτοιμο και περιμένει αδειοδότηση από το ΚΕΣΥ το τμήμα τοποθέτησης βηματοδοτών στην καρδιολογική κλινική, εκσυγχρονίζοντας περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Εντός των ημερών παραδίδεται η νέα πτέρυγα, που θα συγκεντρώσει όλες τις ψυχιατρικές δομές μέσω του «Ψυχαργώς». Θα ήταν άδικο, να μην αναφερθούμε στη δουλειά της επιτροπής λοιμώξεων, που σε συνεργασία με τη ΜΕΘ, τις παθολογικές, τη χειρουργική, ορθοπεδική κλινική, έχει απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση επιπλοκών και δευτερογενώς στη χρήση ειδικών αντιβιοτικών».

 

Το Νοσοκομείο στο μέλλον μέσω ΕΣΠΑ
Ο διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρεται και στις νέες δυνατότητες, που διανοίγονται για το Νοσοκομείο Βόλου, μέσω του εξοπλισμού και των άλλων δομών από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα τονίζει πως «επειδή η ιατρική προχωρεί και το μέλλον δεν είναι μακριά, σχεδιάστηκε και στηρίζεται με απαιτήσεις το επόμενο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Δύο άξονες λοιπόν. Ο πρώτος άνοιγμα στην επόμενη δεκαετία, νέες και απαραίτητες θεραπευτικές για την περιοχή μας και μιλάμε για το αιμοδυναμικό εργαστήριο (διενέργεια στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών), πράξεις που σώζουν ζωές και το ψηφιακό χειρουργείο, που θα εκτοξεύσει τη χειρουργική, την ουρολογική, αλλά και άλλες κλινικές στις πλέον μοντέρνες τεχνικές. Άξονας δεύτερος, η βαριά καθημερινότητα, πλήρες ακτινολογικό μηχάνημα με μονάδα υπερήχων, απόλυτος απαραίτητος εξοπλισμός στη θέση του παλαιού και κοστοβόρου υπάρχοντος. Πάγια διεκδίκηση παραμένουν ο μαγνητικός τομογράφος και λοιπός ειδικός εξοπλισμός από παράλληλα προγράμματα χρηματοδότησης. Μια σημαντική δράση που κοιτάει στο μέλλον, βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, με την 5 ΥΠΕ σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του νοσοκομείου μας με το ΠΓΝ Λάρισας και έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, ιατρικών και διοικητικών, με ό,τι σημαίνει αυτό σε λειτουργικότητα και τεράστια οικονομία σε φιλμ και χαρτί.
Η διαχείριση όλου αυτού του εγχειρήματος, με τον καθημερινό αγώνα με την υποστελέχωση που κληρονομήσαμε, τα σφικτά οικονομικά δεδομένα της περιόδου, αλλά και το όραμά μας για ένα νοσοκομείο που βλέπει μπροστά, δεν είναι σε καμιά περίπτωση δουλειά ενός ανδρός, ούτε καν μιας ομάδας πεφωτισμένων, θέλει συνέργεια, ενθουσιασμό και πολλή δουλειά. Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι υπάρχει άνθρωπος, που επαγγέλλεται την υγεία, να μην το νιώθει και μην το βλέπει θετικά. Η υγεία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών προστριβών, γιατί οι επόμενοι πιθανοί χρήστες μπορεί να είμαστε εμείς και εκεί δεν υπάρχει χώρος για πολιτική αντιπαράθεση, παρά μόνο η προσφορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το