Πολιτική

Στα άκρα η κόντρα Δένδια-δικαστών

Με αφορμή τη μη προφυλάκιση υπόπτων για την τρομοκρατία

Μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ δικαστικών, κυβέρνησης και διωκτικών αρχών προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, ο οποίος άφησε αιχμές στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, σχετικά με τον δικαστή που άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τον 29χρονο και την 24χρονη που συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες για τα θαμμένα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Μεταξύ των άλλων έκανε λόγο για “μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης”.

Αιχμές είχε αφήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, για τη στάση ορισμένων δικαστικών “ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους”, με αφορμή τις αποφυλακίσεις συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της καλεί τους πολιτικούς να είναι “ιδιαίτερα προσεκτικοί” όταν αναφέρονται με δηλώσεις τους σε αποφάσεις και χειρισμούς δικαστών.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής: “Οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των Δικαστικών Λειτουργών.

Δηλώσεις, που αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές, επιβάλλεται να αποφεύγονται.

Πολύ περισσότερο δε, να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους Δικαστικούς Λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του Δικαστού (Προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός Ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα, που έχει αναλάβει.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στο Κράτος Δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος”.

Την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου.

Απαντώντας στην ανακοίνωση, οι συγκεκριμένοι κύκλοι αναφέρουν τα εξής:

“Και οι κρίνοντες κρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις.

Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε άλλωστε στη συνέντευξή του ότι δεν στρέφεται κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών, αλλά αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τα εύλογα ερωτήματα των Μέσων Ενημέρωσης, της κοινής γνώμης και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλών δικαστών.

Η απονομή της Δικαιοσύνης απαιτεί όντως αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι διά των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων”.

Οι διοικητικοί δικαστές και εκείνοι ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2012.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το