Photo Gallery, Οικονομία

Τελεσίγραφο σε μεγαλοοφειλέτες

Από το υπ. Οικονομικών εν όψει δημοσιοποίησης «μαύρης λίστας»

 


 


«Ρυθμίστε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, για να μη δείτε το όνομά σας στη μαύρη λίστα που θα δημοσιοποιήσουμε στη συνέχεια», λέει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011.

«Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να μη συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα των οφειλετών φυσικών προσώπων, που θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Η δημοσίευση των προαναφερθέντων στοιχείων επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη συλλογή των εσόδων και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της φορολογικής αρχής και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».

Το συνολικό χρέος, φυσικών και νομικών προσώπων, που οφείλεται στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι φθάνει τα 41 δισ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών φθάνει τις 900.000.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ειδοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου ήταν μία από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου για τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας οφειλετών.

Άλλωστε, η ίδια λίστα έχει ήδη δοθεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, ο οποίος «ξεσκονίζει» μία προς μία τις υποθέσεις διερευνώντας σε ποιες από αυτές μπορεί να επιβληθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Επίσης, ο κ. Πεπόνης έχει ήδη αποστείλει αίτημα τόσο στη ΦΑΕ, όσο και στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων προκειμένου να του αποστείλουν λίστες με εταιρείες οι οφειλές των οποίων προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Η παραγγελία σχετίζεται με τον έλεγχο που διενεργεί στα στοιχεία που του απέστειλε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών για 14.700 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που ανά περίπτωση τα χρέη τους υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Ο κ. Πεπόνης επιθυμεί με τις παραγγελίες του προς την ΦΑΕ για τις Ανώνυμες Επιχειρήσεις αλλά και την ΔΟΥ Κηφισιάς – όπου και η έδρα πολλών εταιριών – να επικαιροποιήσει τη λίστα που έχει στα χέρια του και να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ρύθμιση ή δεν υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ώστε να εντοπιστούν οι οφειλέτες εκείνοι, πρόσωπα ή εταιρίες, για τους οποίους θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

 

Στα 360,1 δισ. ευρώ

το δημόσιο χρέος

Εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε σημείο που καθίστανται αδύνατο να εξυπηρετηθεί χωρίς το «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων….

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, το συνολικό χρέος της χώρας έφθασε τα 360,1 δισ. ευρώ ή στο 163,6% του ΑΕΠ από 353,6 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, μέσα σε ένα τρίμηνο το ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι εάν στο προηγούμενο ύψος του χρέους συμπεριληφθούν και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημοσίων φορέων (ενδοκυβερνητικό χρέος) τότε αυτό εξακοντίζεται στα 371 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «Bankingnews.gr» τον Ιούλιο το χρέος της Ελλάδας έσπασε κάθε ρεκόρ αφού η βελόνα του έδειξε τα 377 δισ. ευρώ ή το 171,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εξέλιξη, η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας, η οποία διαπίστωσε ότι παρά τις εκτεταμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το χρέος συνεχίζει να κινείται σε μη βιώσιμη τροχιά.

Αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) το χρέος θα συνεχίσει να κινείται με «σπασμένα τα φρένα» και θα οδηγηθεί σε επίπεδα άνω του 190% του ΑΕΠ το 2012, όπως έχουν προβλέψει Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σε ανάλογο ποσοστό κινείται και η πρόβλεψη που έχει κάνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Οι αναλυτές του Κέντρου, ανήμερα της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το «κούρεμα», τότε η Ελλάδα, θα συνεχίσει μετά την Ιαπωνία να έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στον κόσμο.

Μόνο για την εξυπηρέτηση αυτού του ποσού του χρέους, η Ελλάδα καλούνταν να πληρώσει δαπάνες για τόκους ύψους 17,9 δισ. ευρώ το 2012.

Για το 2011, αυτές οι υποχρεώσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 16,3 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ το 2010. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι τόκοι θα φτάσουν φέτος στο 7,4%. Να σημειωθεί ότι το χρέος στο οποίο θα προχωρήσει το «κούρεμα» ανέρχεται σε 206 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» θα μειώσει κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος ενώ κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως θα μειωθούν οι δαπάνες για τόκους, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2012.

 

Blackrock: Προτείνει ελληνικό «κούρεμα» 80%

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε πρέπει να προβούν σε τέσσερα αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ανάμεσα στα οποία και το “κούρεμα” του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κατά 75% με 80%, αναφέρει σε έκθεσή της η BlackRock.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΒlackRock αναφέρει στην έκθεση της ότι η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες και τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και να παρθούν πιο τολμηρές αποφάσεις.

Στις αποφάσεις αυτές περιλαμβάνεται και κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα υψηλότερα από το 50%, στο 75% με 80%, ενώ ανάλογες απομειώσεις θα πρέπει να γίνουν και στα πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την BlackRock οι τράπεζες θα πρέπει να εξαναγκαστούν να δεχθούν το «κούρεμα», καθώς μια εθελοντική ανταλλαγή δεν πρόκειται να αποδειχθεί αποτελεσματική.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το